Θέλουμε να βοηθήσουμε την Κύπρο εφόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μας πει τί συγκεκριμένα θέλει, πώς να τον βοηθήσουμε μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή άμεσα στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι.

Ο κ. Οσάτσι απαντούσε σε ερώτηση σε σχέση με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πως η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση μιας διευθέτησης για το Κυπριακό και τις νέες διευθετήσεις ασφάλειας στο νησί.

"Εμείς είμαστε έτοιμοι πάντα να βοηθήσουμε την Κύπρο . Και τώρα θέλουμε να βοηθήσουμε, εφόσον μας πει ο Πρόεδρος τί συγκεκριμένα θέλει, πώς θα τον βοηθήσουμε μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή άμεσα στις διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Οσάτσι, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτή τη στιγμή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εξαρτάται από τη δική σας πλευρά, τί συγκεκριμένα θέλετε από εμάς αλλά είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε, σημείωσε.

"Είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας να σας βοηθήσουμε, να σπρώξουμε εκείνες τις ιδέες που υποστηρίζετε εσείς. Πραγματικά θέλουμε να ζήσουν οι Κύπριοι σε ειρήνη, χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες για το μέλλον τους", κατέληξε ο κ. Οσάτσι .

 

Η Ρωσία μπορεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την εξωτερική πτυχή της λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος 

 

Την ισχυρή πεποίθηση πως η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά την εξωτερική διάσταση μιας διευθέτησης για το Κυπριακό και τις νέες διευθετήσεις ασφάλειας που θα αποκλείουν τις υφιστάμενες αναχρονιστικές διευθετήσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια δεξίωσης στη ρωσική πρεσβεία, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο Κραν Μοντάνα, «σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, η Τουρκία ενέμεινε στις πάγιες θέσεις της για διατήρηση των εγγυήσεων, για τα επεμβατικά δικαιώματα και για τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε μια επανενωμένη Κύπρο, κάτι που δεν επέτρεψε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, εν αναμονή της επίσκεψης ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για να εξετάσει το πώς προχωρούμε, είναι έτοιμος να εμπλακεί σε ένα νέο διάλογο για να διαπραγματευτεί μια λύση εντός του πλαισίου του ΓΓ, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

«Εννοείται ότι η αποφασιστικότητα μου θα πρέπει να τύχει ανταπόκρισης, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απόσχουν από όποιες παράνομες ενέργειες ή απαράδεκτες θέσεις και αξιώσεις που δεν συνάδουν με την επανέναρξη της διαδικασίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Ρωσίας ώστε να μελετηθούν νέοι τομείς αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, είπε ότι γινόμαστε μάρτυρες της συνεχούς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε αυξανόμενο αριθμό τομέων, όπως είναι το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, η τεχνολογία, η καινοτομία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Ρωσίας ώστε να μελετηθούν νέοι τομείς συνεργασίας. Πρόσθεσε ότι κοινός στόχος είναι η εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιφερειακά θέματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε τη δραστηριότητα της ρωσικής κοινότητας που διαμένει στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της ισχυρής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους  και υπογράμμισε πως το 2017 οι επισκέπτες από τη Ρωσία έφτασαν τις 800 χιλιάδες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις καλύτερες του ευχές προς τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της δεξίωσης ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, προσέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια επίσημη μπάλα του Μουντιάλ της Ρωσίας.

 

Στανισλάβ Οσάτσι: Λύση του Κυπριακού χωρίς επιβολή

τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και σχεδίων


Η Ρωσία θα υποστηρίζει πάντα την εξεύρεση μιας φόρμουλας για λύση του Κυπριακού χωρίς την επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και σχεδίων, που θα ανταποκρίνεται  στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, προσθέτοντας πως «θέλουμε να δούμε μια ειρηνική, ευημερούσα και ενωμένη Κύπρο».
 
Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της δεξίωσης για την Εθνική Ημέρα της Ρωσίας, στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και πολλών άλλων επισήμων, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως η Ρωσία έχει μια σταθερή και αναλλοίωτη στάση υπέρ μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, για το καλό κάθε Κύπριου.
 
Κατά την αποψή μας είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το παρόν σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας της Κύπρου είναι ξεπερασμένο και έρχεται σε αντίθεση με τις σύγχρονες πραγματικότητες, είπε ο κ. Οσάτσι.
 
Δεν πρόκειται, σημείωσε, να κάνουμε πίσω από τη θέση αρχών μας στο Κυπριακό, που εκφράστηκε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 70 από τη Σοβιετική ‘Ενωση.
 
Στον χαιρετισμό του ο κ. Οσάτσι αναφέρθηκε στις πολύ στενές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας, σημειώνοντας πως «βασισμένοι στην πολιτιστική και θρησκευτική εγγύτητα, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια σθεναρή χρηματοοικονομική πλατφόρμα συνεργασίας».
 
Ανέφερε πως η επιτυχία αυτή οφείλεται τόσο στον συχνό, ανοικτό και ειλικρινή πολιτικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο, όσο και στις στενές επαφές μεταξύ των ανθρώπων.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν το 2015 και το 2017, σημειώνοντας πως υπογράφησαν σημαντικές συμφωνίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της διμερούς συνεργασίας.
 
Ο κ. Οσάτσι αναφέρθηκε επίσης σε διενέξεις σε περιοχές όπως η Συρία, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και το Αφγανιστάν που δημιουργούν όπως είπε ιδιαίτερη ανησυχία, και υπογράμμισε πως η χώρα του παραμένει στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
 
‘Εκανε επίσης αναφορά στη διοργάνωση στη Ρωσία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που αρχίζει σε μια βδομάδα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι  τηλεθεατές και όσοι θα δουν από κοντά τους αγώνες θα αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top