Τη δρομολόγηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας συγκεκριμένων βελτιωτικών μέτρων για τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναμένει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των 100 Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΓΣΑ) της ΠΟΕΔ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Σε ψήφισμα το οποίο ενέκρινε κατά τη συνεδρίας της που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 31 Μαΐου, η ΠΣΓΑ αποφάσισε ότι μέχρι και το τέλος Ιουνίου μοναδικό θέμα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί σε βάθος, είναι το κρίσιμο και πολυδιάστατο θέμα της ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες.

Στο ψήφισμα περιλαμβάνονται σειρά μέτρων τα οποία η οργάνωση των δασκάλων ζητά να ληφθούν από το Υπουργείο. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης καταλληλότητας σχολικών κτιρίων και σχολικών χώρων, την υλοποίηση λεπτομερών ελέγχων και έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας από το Υπουργείο για όλες τις σχολικές μονάδες, αφού πρώτα προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις, την επαρκή στελέχωση του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΠ, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες, άμεση επιδιόρθωση όλων των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, την αποδέσμευση κονδυλιών για βελτίωση των σχολικών μονάδων.

Επιπρόσθετα,  η ΠΣΓΑ ζητά την άμεση διαχείριση των πιο κάτω σοβαρών ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα, σύμφωνα με την ίδια, την ασφάλεια και υγεία στους σχολικούς χώρους:

1. Δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών στα σχολεία με ενίσχυση μεταξύ άλλων της ΟΑΠ και άλλων αρμοδίων τμημάτων.
2. Αύξηση του διοικητικού χρόνου των διευθυντών/ντριών με μηδενισμό του διδακτικού τους χρόνου και την σοβαρή αύξηση του διοικητικού χρόνου των βοηθών διευθυντών.
3. Άμεση αποστολή αντικαταστατών στα σχολεία και εργοδότησή τους με πλήρες ωράριο.
4. Διορισμός συνοδών για όλους τους εγκεκριμένους μαθητές.
5. Παραχώρηση χρόνου για ασφαλή μετακίνηση εκπαιδευτικών μέσα στην ίδια μέρα σε διαφορετικά σχολεία.
6. Διορισμός γραμματειακού προσωπικού στα νηπιαγωγεία, έτσι ώστε να μην απαιτείται η απουσία της διευθύνουσας από την τάξη για διοικητικά καθήκοντα.

Στην ανακοίνωση η οργάνωση των δασκάλων καταγγέλλει την επίσημη πλευρά για καθυστέρηση στην προώθηση και επίλυση πολλών εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών θεμάτων.

Σε σχέση με την πρόταση που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για το ταμείο προνοίας και τη σταδιακή επαναφορά των αποκοπών, η ΠΟΕΔ κάνει λόγο για «μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν τη συμφωνία πλαίσιο» και για «απουσία επαρκούς διαλόγου για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν», και εκφράζει δυσαρέσκεια.

Με δεύτερο ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ΠΣΓΑ της ΠΟΕΔ καταδικάζονται οι «όποιες δηλώσεις έγιναν από κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους ή/και άλλους φορείς και με τις οποίες πλήττεται η αξιοπρέπεια και το κύρος τόσο του εκπαιδευτικού κόσμου όσο και της Οργάνωσης».

Σε τρίτο ψήφισμα σχετικά με το θέμα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αναφέρεται ότι η ΠΟΕΔ διαχρονικά συμφωνεί με τον εκσυγχρονισμό του και «δηλώνει κατηγορηματικά ότι ως ΠΟΕΔ είμαστε πανέτοιμοι να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ βέβαια και όλων των άλλων εκπαιδευτικών θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο ενός σωστά δομημένου και θεσμικού διαλόγου».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Στο προσωπικό της ΣΚΤ το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου
  Στο προσωπικό της ΣΚΤ το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) ενέκρινε το σχέδιο εθελούσιας εξόδου 900 εργαζομένων της ΣΚΤ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταφοράς των «καλών» εργασιών του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Το σχέδιο θα κοινοποιηθεί και επίσημα την Τετάρτη στο προσωπικό, το οποίο θα έχει διορία δύο εβδομάδων να το επιλέξει ή όχι.
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Γυρίζουμε την πλάτη στο χαφιεδότσουρμο της συνομοταξία του Αβέρωφ!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Γυρίζουμε την πλάτη στο χαφιεδότσουρμο της συνομοταξία του Αβέρωφ!  Πριν, αλλά και μετά τη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 13 του μήνα, "βγήκε για σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο, αυτοί που αποτελούνε τον εθνικό κορμό" για να σώσουν την Παιδεία από τους εκπαιδευτικούς, τους «ανάλγητους» δασκάλους που ζητούν να εκτελούν ανεμπόδιστα το λειτούργημα τους. Εφαρμόζουν το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε». Επιχειρούν να στρέψουν την μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης!
 • Με ενότητα κι αγώνα απαντούν οι εκπαιδευτικοί – Απεργία διαρκείας αποφάσισαν ομόφωνα ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ
  Με ενότητα κι αγώνα απαντούν οι εκπαιδευτικοί – Απεργία διαρκείας αποφάσισαν ομόφωνα ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ Σε απεργιακά μέτρα διαρκείας, αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και σε νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, την Τρίτη, 28 Αυγούστου. Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν το πρωί χωριστές συνεδρίες των Κεντρικών Διοικητικών τους Συμβουλίων και στις 11:30, πραγματοποίησαν κοινή συνεδρία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00.
 • Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση συντεχνιών με Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα!
  Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση συντεχνιών με Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα! Χωρίς να βρεθεί κοινό έδαφος έληξε και η σημερινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα εφαρμοστεί στην τράπεζα για αποχώρηση 900 υπαλλήλων, στο πλαίσιο των διαδικασιών απορρόφησης του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ ΟΙΥΚ, ΠΑΣΕΥ και της ΠΑΣΥΔΥ θα έχουν αύριο κοινή συνεδρία των Κεντρικών τους Συμβουλίων στην (11:30 στην ΠΕΟ) προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, ενώ δεν έχει καθοριστεί…
 • ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ – Ο Χαμπιαούρης οδήγσε σε αδιέξοδο την πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της κρίσης
  ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ – Ο Χαμπιαούρης οδήγσε σε αδιέξοδο την πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της κρίσης Μήνυμα προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία για αγώνα διαρκείας, στέλνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, που αποφάσισαν νέα δυναμική κινητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών σε χώρο και χρόνο που θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί προσεχώς.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top