Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) διοργανώνει Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης την Κυριακή, 10 Ιουνίου, στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, κάτω από το σύνθημα "Πορευόμαστε στο δρόμο της Ειρήνης".

Όπως δήλωσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του ΠΣΕ κ.Σοφόκλη, η Πορεία Ειρήνης οργανώνεται για να "εκφράσει ο λαός μας την αντίθεση του στους πολέμους και την απαίτησή του για τερματισμό της αιματοχυσίας σε βάρος των γειτονικών λαών της περιοχής μας, όπως Συρίας, Παλαιστίνης, Υεμένης κ.α. Να εκφράσει την αντίθεση του στη χρησιμοποίηση της Κύπρου μέσω των Βρετανικών Βάσεων ως ορμητήριο πολέμου. Να εκφράσει την απαίτηση του για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και ειρηνική επανένωση της Κύπρου, έτσι ώστε η Κύπρος να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης για τους λαούς της περιοχής".

"Η επιδίωξή μας είναι η πορεία αυτή να είναι μαζική και ειρηνική, ώστε να μπορεί να αγκαλιάσει όλο το φάσμα της κοινωνίας μας", σημειώνεται και προστίθεται πως στην πορεία αναμένεται η συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ατόμων, καθώς έχουν προσκληθεί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κόμματα, βουλευτές, κινήσεις και οργανώσεις συνδικαλιστών, νεολαίας, φοιτητών, μαθητών, περιβαλλοντιστών, μεταναστών και οργανωμένα αθλητικά και πολιτιστικά σύνολα. Αναμένεται επίσης η συμμετοχή συνανθρώπων μας από γειτονικές χώρες, οι οποίοι κατέφυγαν στο δρόμο της προσφυγιάς για να αποφύγουν την φρίκη του πολέμου.

Την πορεία, προστίθεται, θα τιμήσουν με την παρουσία τους προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού και του πνεύματος. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί κείμενο στήριξης στην Πορεία Ειρήνης που ετοίμασαν άνθρωποι του πολιτισμού. Γι’ αυτό ως ΠΣΕ καλούμε τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και οργανωμένα πολιτιστικά σύνολα να συνυπογράψουν το κείμενο αυτό, αναφέρεται.

Επίσης, την πορεία ειρήνης θα στηρίξουν με την παρουσία τους προσωπικότητες - φίλοι της Κύπρου από το εξωτερικό, όπως είναι ο Fransis Wurtz, πρώην πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, στο ευρωκοινοβούλιο και ο Zivadin Jovanovic, ο οποίος διετέλεσε ως ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας το 1999 κατά τους βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι. Το παρών τους θα δώσουν επίσης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, με τον Γενικό Γραμματέα Θανάση Παφίλη και εκπρόσωποι από τα Κινήματα Ειρήνης της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Ισραήλ, της Βρετανίας, της Τουρκίας,  της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη στην ευρωπαϊκή σύνοδο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Μαΐου, στο Λονδίνο, τα κινήματα ειρήνης εξέδωσαν ψήφισμα για το Κυπριακό στηρίζοντας την Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος είναι μέσω της ειρηνικής διαδικασίας και πως οι δικοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των Κυπρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους και να αφεθούν να προχωρήσουν χωρίς πιέσεις και επεμβάσεις, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

"Τα Ευρωπαϊκά Κινήματα του ΠΣΕ στέκονται αλληλέγγυα με τον λαό της Κύπρου στην πάλη του για επανενωμένη πατρίδα και λαό σε μια Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και μια πολιτική ισότητα. Στηρίζουμε μια λύση που να μπορεί να βρεθεί εκτός ασφυκτικών  χρονοδιαγραμμάτων, μακριά από κηδεμονεύσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, μια λύση που θα απελευθερώνει την Κύπρο από όλους τους στρατούς και τις στρατιωτικές βάσεις", σημειώνεται.

Επίσης αναφέρεται πως "στηρίζουμε την πάλη του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης για την κατάργηση των Βρεττανικών Βάσεων στην Κύπρου και ενάντια στην χρήση τους για στρατιωτικούς επιχειρήσεις κατά των λαών στην περιοχή. Καλούμε όλους τους αγωνιστές της ειρήνης να σταθούν στο πλευρό του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης και να συμμετέχουν στην Πορεία Ειρήνης που οργανώνεται στις 10 Ιουνίου στην Στρατιωτική Βάση Ακρωτηρίου κάτω από το σύνθημα `Πορευόμαστε στο δρόμο της Ειρήνης`", καταλήγει το ψήφισμα.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top