Του Δώνη Χριστοφίνη*

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο.

Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων.

Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.

Στην μεγάλη απειλή, φραγμό βάζει η παγκόσμια κινητοποίηση Ειρήνης με επικεφαλής την Αριστερά.  Στη μεγαλειώδη αυτή διεθνή αντίσταση εντάσσεται και το Κίνημα Ειρήνης της Κύπρου. Με σύνθημα πορευόμαστε στο δρόμο της Ειρήνης, ο κάθε φιλειρηνιστής στις 10 Ιουνίου να δώσει βροντερό παρών έξω από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι.

Στην πρώτη Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης τον Σεπτέμβρη του 1964 από το Ναό του Απόλλωνα στο Κούριο, μέχρι τη Λεμεσό, πήραν μέρος 100.000 άντρες γυναίκες και παιδιά. Αξέχαστη ηγετική ομάδα με τον Γιάγκο Ποταμίτη Πρόεδρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, τον ηγέτη της Αριστεράς Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, τον μεγάλο καλλιτέχνη αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, τον διεθνιστή Ρόμεζ Σιάντρα Ινδός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος δεν έλειψε από καμιά πορεία ειρήνης στην Κύπρο. Στην πορεία συμμετείχαν και οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης, Λυκούργος Καλλέργης, ο Ιταλός στρατηγός Νίνο Πάστι, ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας Ενίς Κοσκούν κ.α.

Με σταθερό σύνθημα «Έξω όλοι οι στρατοί, κατάργηση των βάσεων και αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς» διοργανώθηκαν και άλλες πορείες ειρήνης στον τόπο μας με συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Ένα από τα επιτεύγματα του κινήματος της Ειρήνης της Κύπρου ήταν που  εκλέγηκε στο Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Συνεχίζοντας την αγωνιστική παράδοση το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με τη συμμετοχή και άλλων κινημάτων Ειρήνης, όπως, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Συρίας και του Λιβάνου διοργανώνει την Κυριακή 10 Ιουνίου η ώρα 10:00π.μ. μεγάλη Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ανάλογη της ιστορίας της.  

 • Ο Δώνης Χριστοφίνης είναι Βετεράνος, πρώην Γ.Γ. του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top