Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία.  
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Την ίδια ώρα, συνεχίζει, αποτελεί μια βάση για ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα που θα μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των πλευρών για την ουσία του προβλήματος.

Δηλώνουν δε ότι είναι μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που στηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα και στηρίζουν την στάση και την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί έναντι του πλαισίου Γκουτέρες. Η πρωτοβουλία σημειώνει επίσης ως μη αποδεκτές τις εκφράσεις μίσους και την στοχοποίηση του Τ/κ ηγέτη λόγω αυτής του της στάσης, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούνται την ίδια ώρα και όσοι Τ/κ υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και τέτοιες επιθέσεις «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
 
Την ίδια ώρα ο «αναπληρωτής πρόεδρος της βουλής» και «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ίσες πλευρές και η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να είναι άδικη. Οι Ε/κ, συνέχισε, έχουν καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνική δημοκρατία» και τόνισε ότι όσο συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας και όσο ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στο νησί «εμείς ζούμε ελεύθερα».
 
Κατά τον Ζορλού Τορέ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την Μέση Ανατολή παίζονται μεγάλα παιχνίδια και η αναβίωση του πλαισίου Γκουτέρες είναι παιχνίδι δυνάμεων από έξω, όπως είπε.
 
Οι απειλές των τελευταίων ημερών εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί είναι στο επίκεντρο αρκετών Τ/κ αρθρογράφων με τον Μπασιαράν Ντουζγκιούν να σημειώνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Απειλούν τον Τ/κ ηγέτη ότι θα του πιούν το αίμα, αυτό είναι δολοφονία, γράφει και προσθέτει ότι κάποιοι έχουν «πατήσει το κουμπί για να καταστρέψουν την κίνηση Ακιντζί» όσον αφορά την πρόταση για το πλαίσιο Γκουτέρες. Διάφορα «στοιχεία» έχουν ενεργοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό και αυτοί που λένε ότι θα του πιούν το αίμα είναι μεταξύ αυτών των «στοιχείων», πρόσθεσε.
 
Γράφει επίσης ότι λένε πως ο Ακιντζί έγινε «προδότης που πουλά την πατρίδα του» και αυτοί που στηρίζουν αυτόν και την πρότασή του «έγιναν προδότες της χώρας». «Ξέρετε ποιος είναι ο στόχος; Να αποτραπεί μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Να καταστραφεί η πρωτοβουλία για μια ομοσπονδιακή λύση» συμπληρώνει.
 
Ο Σαμί Όζουσλου στην Γενί Ντουζέν γράφει ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτούς που αυτοαπακαλούνται εθνικιστές και προστάτες του «κράτους» - του ψευδοκράτους δηλαδή – μιλούν για «κυριαρχία», αλλά τώρα ρωτούν τον Μουσταφά Ακιντζί αν ρώτησε ο ίδιος την Άγκυρα πριν κάνει την πρότασή του για το πλαίσιο Γκουτέρες στην ε/κ πλευρά.
 
Αυτοί οι άνθρωποι θα εκλέξουν «πρόεδρο», αλλά θα ξέρει ότι θα γίνει αυτό που θα πει η Άγκυρα, πρόσθεσε. «Έτσι; Άλλο συνεργασία και άλλο η λήψη αποφάσεων. Εάν δεν έχουμε τέτοιο αίτημα (για να λαμβάνουν αποφάσεις) ας πάμε στην Άγκυρα ως Τ/κ να παραδώσουμε το κλειδί και να είμαστε ασφαλείας. Ας δεθούμε ως βόρεια Κύπρος στην Τουρκία αντιπροσωπεύοντας μια μικρή Τουρκία από οικονομική, στρατιωτική, πολιτιστική και άλλως πως άποψη».
 
Κάνει ειδική αναφορά στις απειλές εναντίον του κ. Ακιντζί και την επίθεση εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ελευθερίες είναι υπό σοβαρή απειλή στην τ/κ κοινότητα.
 
Ο Σερχάτ Ιντσιρλί γράφει σήμερα στην Κίπρις Ποστασί ότι οι αντιδράσεις εναντίον του Τ/κ ηγέτη για την πρότασή του για το πλαίσιο Γκουτέρες είναι απαράδεκτες, αλλά πιο απαράδεκτο θεωρεί την παράξενη – όπως γράφει – στάση όσων αντιδρούν εναντίον του κ. Ακιντζί.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιντσιρλί, η Άγκυρα έχει εγκρίνει σίγουρα την έκκληση-πρόταση του Ακιντζί στον Αναστασιάδη. «Εάν η Τουρκία δεν του είχε πει ‘προχώρησε κ. Μουσταφά’, ο Ακιντζί, ο οποίος,  λίγες μέρες πριν την πρόταση αυτή είχε μια απίστευτη στάση εναντίον της λύσης, δεν θα είχε κάνει μια στροφή». Σκοπίμως, γράφει ο Σερχάτ Ιντσιρλί, διέρρευσαν οι πληροφορίες για την συνάντηση Τσαβούσογλου – προέδρων «κοινοβουλευτικών» κομμάτων τον Απρίλιο. «Πίσω από τις κλειστές πόρτες, στον Ακιντζί ειπώθηκε ‘προχωρήστε κ. Μουσταφά’», συμπλήρωσε.
 
Το παράξενο, συμπλήρωσε, είναι ότι αυτοί που επιτίθενται στον Τ/κ ηγέτη, το κάνουν γιατί τους το είπαν από την Άγκυρα, η οποία είπε στον Ακιντζί να προχωρήσει. Εάν υπάρχει ένα νέο βαθύ κράτος στην Τουρκία τώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είναι πολύ ήσυχος όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών ή για την περίοδο μετά τις εκλογές, έγραψε ο Ιντσιρλί.
 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Το πλήρωμα ε/κ σκάφους συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές
  Το πλήρωμα ε/κ σκάφους συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές Το πλήρωμα ε/κ ψαροκάικου συνέλαβαν οι κατοχικές αρχές σήμερα το πρωί σε διεθνή ύδατα. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας "Τα Ψαροκάικα", με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο "Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα", βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.
 • Σπέχαρ: Σημαντική η εμπλοκή των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο
  Σπέχαρ: Σημαντική η εμπλοκή των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο Στη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αναφέρεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 • Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο! Ανησυχητική κλιμάκωση
  Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο! Ανησυχητική κλιμάκωση  Αναβαθμίζει τις απειλές του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και όπλα!. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απειλητικός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του.
 • Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες
  Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντάται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στην κ. Λουτ τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
 • ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά
  ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά Το Κυπριακό περνά από κρίσιμη καμπή, σύμφωνα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διέρχεται μία περίοδο στρατηγικής σημασίας.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top