*Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ

«Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε»

Σε αυτή τη μία πρόταση από τις «θέσεις για τον Φόυερμπαχ» και συγκεκριμένα στην  11η θέση βρίσκεται τόσο η πεμπτουσία, όσο και η επικαιρότητα του μαρξισμού. Στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου θεωρητικού με μεγάλες εκδηλώσεις ανά το παγκόσμιο. Ο Κάρολος Μαρξ, ήταν ο άνθρωπος εκείνος που έδωσε τα θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης του καπιταλισμού και κυρίως ανατροπής του. Μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής η κοινωνία μπορεί να μετατραπεί σε μια κοινωνία της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού.  Σήμερα, όπου ο  κόσμος βιώνει την μεγαλύτερη θεσμική κρίση του καπιταλισμού, ο Μαρξ είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Επίκαιρη όσο ποτέ είναι και η ανάγκη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος μέσα από τους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων.

Στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της αχαλίνωτης ελευθερίας της αγοράς και της λιτότητας που κινείται σήμερα η ΕΕ, η αντιμετώπιση της συστημικής αυτής κρίσης οδήγησε στην ανεργία, τη φτώχεια, την διάλυση του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού ιστού. Στο πλαίσιο της απορρύθμισης της κοινωνικής προστασίας αναλαμβάνουν πλέον οι ίδιοι  οι εργαζόμενοι την κοινωνική τους ασφάλιση. Οι ώρες εργασίας επεκτείνονται και ο εργαζόμενος πρέπει να είναι εν αναμονή 24 ώρες το 24ωρο. Με πρόφαση την αντιμετώπιση της κρίσης γίνεται βίαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως 8 άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο το 50% του πλανήτη μαζί. Δεν είναι τυχαίο που το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο πλούτο απ’ ότι το υπόλοιπο 99%.

Η Κύπρος καταγράφεται ως η χώρα με την πιο δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε  Ένας στους τέσσερις νέους μας είναι άνεργος ενώ η μακροχρόνια ανεργία είναι κατά πολύ ψηλότερη του μέσου όρου στην Ε.Ε.  Το ποσοστό των νέων που είναι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης αυξάνεται και έχει καταστεί από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Καταγράφεται  ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης και της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες επιβάλλονται χωρίς να είναι επιλογή των εργαζομένων. Λόγω της αποκοπής των συντάξεων, άνθρωποι που δούλευαν όλη τους τη ζωή δεν μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς του κόπου και του μόχθου τους.

Ο Μαρξ είχε κατανοήσει αυτή την εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού, και την ανάλυσε μέσα από τον ταξικό φακό. Η κοινωνική αδικία και οι συστημικές κρίσεις που δημιουργούνται λόγω της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και την ανάγκη συνεχούς κερδοφορίας δεν είναι περίοδοι έκτακτης ανάγκης. Είναι μέρος του συστήματος όπου οι λίγοι κατέχουν τα μέσα παραγωγής. Οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής και η τάξη τους (η αστική) συντηρεί την αδικία αλλά και την σχέση εξουσίας χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους προκειμένου να πληρώνουν εκείνοι τη κρίση. Εκείνοι επωμίζονται τη διάσωση των τραπεζών, εκείνοι φτωχοποιούνται λόγω της κρίσης, εκείνοι πλέον επωμίζονται την ίδια τους την κοινωνική ασφάλιση, όπου αυτή υπάρχει ακόμα.

Αυτό ενδυναμώνει όμως την ιδέα του Μαρξ για την ιστορική αναγκαιότητα ανατροπής του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος. Εργαζόμενοι σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι,  άνεργοι, φτωχοί συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα που συγκροτούν και ενδυναμώνουν τα μαρξιστικά κόμματα σήμερα στην ΕΕ και τον κόσμο, δείχνουν ότι υπάρχει ένα αίτημα που υπαγορεύει ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια των οικονομικών ελίτ, των κυβερνώντων και των τραπεζιτών να ρίχνουν την κρίση στις πλάτες του λαού. Ως ΑΚΕΛ παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στον ταξικό χαρακτήρα του κόμματος μας. Παραμένουμε σταθεροί στον αγώνα μας μαζί με τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα υπέρ μιας κοινωνίας της πραγματικής δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

* Ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Ευρωβουλευτής

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top