Το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει το βασικότερο ανάχωμα αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές, για υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων, αναφέρει σε Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξη του το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης:

«Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα των εργαζομένων και των πολύχρονων αγώνων τους για ένα καλύτερο κόσμο. Τιμούμε τους πρωτοπόρους εργάτες του Σικάγο και μαζί τους, τους πρωτοπόρους των ταξικών εργατικών αγώνων σε όλο τον κόσμο. Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό στην κυπριακή εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και όλους όσοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Τιμούμε σήμερα τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος στην Κύπρο, που με τους αγώνες τους άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή στη χώρα μας. Όλα αυτά που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια υπό συνεχή αμφισβήτηση και υπόσκαψη. Στέλνουμε σήμερα, μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα για υπεράσπιση αυτών των κεκτημένων.

Οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται και φέτος σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Μιας κρίσης που αποδεικνύεται η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Ολόκληρες υποδομές πρόνοιας που οικοδομήθηκαν  για να ικανοποιούν βασικές ανθρώπινες ανάγκες, σήμερα, είτε διαλύονται επειδή δεν είναι πια κερδοφόρες, είτε ξεπουλιούνται όσο-όσο σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επειδή είναι κερδοφόρες. Οι κατακτήσεις του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα που ήταν αποτέλεσμα σκληρών και συχνά αιματηρών αγώνων των εργαζομένων, ανατρέπονται. Την ίδια στιγμή οι οικονομικές ανισότητες οξύνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, εντείνονται.

Στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ εμμένει δογματικά προσανατολισμένη στη νεοφιλελεύθερη λογική που θέλει τα βάρη της οικονομικής κρίσης να τα φορτώνονται αποκλειστικά οι εργαζόμενοι. Ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν επίσης και όλοι όσοι, άμεσα ή έμμεσα, στήριξαν και στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών η Κύπρος καταγράφεται ως η χώρα με την πιο δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε., ενώ καταγράφεται μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών στα επίπεδα του 2002. Ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος και η μακροχρόνια ανεργία βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο, ενώ οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική προστασία είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει το βασικότερο ανάχωμα αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές, για υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων. Το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί και παλεύει για δικαιότερη κατανομή των βαρών και για την προστασία της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αλλά και του εθνικού μας πλούτου.

Η Πρωτομαγιά θα τιμηθεί και φέτος, με κοινές εκδηλώσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων που διοργανώνουν η ΠΕΟ μαζί με τουρκοκυπριακά συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι της Κύπρου δείχνουν για άλλη μια φορά το δρόμο της κοινής πάλης για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας. Το ΑΚΕΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει η ΠΕΟ. Η μαζικότητα των εκδηλώσεων θα στείλει ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα της για λύση και επανένωση και για απαλλαγή από τις αντιλαϊκές κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές».

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top