Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα που μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία της 24ης Ιουνίου είναι 105.000, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Ντεμιρτζί. 

Στο σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Σταρ Κίπρις, ο Τζουνέιτ Ορούτς που μίλησε με τον Ντεμιρτζί αναφέρει ότι το ΑΚΡ στα κατεχόμενα έχει «πατήσει από σήμερα το κουμπί για την προεκλογική εκστρατεία». Ο Ντεμιρτζί ανέφερε στον Ορούτς ότι αναζητούν συμμαχίες στα κατεχόμενα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και αυτή τη συμμαχία μπορεί να είναι οι Γκρίζοι Λύκοι, δηλώνοντας ότι στόχος τους είναι να κερδίσουν περισσότερο από το 50% των ψήφων στα κατεχόμενα.
 
Στο μεταξύ, με άρθρο του στην Χαβαντίς ο διευθυντής της εφημερίδας, Μπασιαράν Ντουζγκιούν γράφει ότι το γεγονός ότι η Τουρκία εισήλθε σε προεκλογικό κλίμα είναι «άσχημα νέα» για την «κυβέρνηση».  Όπως αναφέρει, είναι γεγονός ότι η «κυβέρνηση», η οποία πέρασε πρόσφατα τον προϋπολογισμό της από την «βουλή» και «σήκωσε τα μανίκια» για να πιάσει δουλειά, είναι πραγματικότητα ότι χρειάζεται την Άγκυρα και πρέπει να συνεργαστεί μαζί της.
 
Οι «υπουργοί», προσθέτει, ο ένας μετά τον άλλο επισκέπτονται την Άγκυρα και ζητούν την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης για τα έργα που θέλουν να προωθήσουν. «Δυστυχώς ωστόσο, στην Άγκυρα υπάρχει τώρα ένα προεκλογικό κλίμα που είναι χειρότερο από μια μάχη για τη ζωή και το θάνατο. Αυτή είναι η ημερήσια διάταξη έως τις 25 Ιουνίου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κανείς δεν θα μας κοιτάξει».
 
Ο Ντουζγκιούν σημειώνει ότι αυτές είναι ιστορικές μέρες για την Τουρκία, η οποία «με την αλλαγή του συστήματος έχει αποκτήσει μια μορφή διακυβέρνησης στην οποία δεν είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και σχεδόν κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε εξελίξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εκπλήξεις, θα γίνουμε μάρτυρες νέων ανατροπών λόγω της απόφασης για πρόωρες εκλογές».
 
Γράφει για απόφαση έκπληξη αφού οι εκλογές γίνονται σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα και μόλις 65 μέρες μετά και γίνονται διαφορετικά σχόλια για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
 
Οι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις διίστανται, αναφέρει ο Τ/κ αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τί πρόκειται να συμβεί (με την εφαρμογή του νέου Συντάγματος) αφού η Τουρκία έχει χωριστεί σε πλευρές, σε ομάδες που αλληλοπυροβολούνται κρυμμένοι πίσω από σακιά άμμου. Αυτά, προσθέτει, δεν πρέπει να συμβαίνουν σε φυσιολογικές δημοκρατίες και αυτή η κατάσταση εμποδίζει το να γίνουν σωστές εκτιμήσεις για τις εκλογές και το μέλλον της Τουρκίας.
 
Αναφερόμενος στις δηλώσεις που γίνονται υπέρ ή κατά του Ερντογάν ο Ντουζγκιούν γράφει ότι κάποιος μπορεί να υποθέσεις πως στην Τουρκία υπάρχει δικτατορία. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στον κόσμο, σημειώνει και προσθέτει ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι ξεκάθαρο ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία με σύνθημα «θα ρίξουμε την δικτατορία, θα φέρουμε την δημοκρατία».
 
Διερωτάται δε πως μπορούν να διεξαχθούν υγιής εκλογές σε ένα τέτοιο περιβάλλον και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top