Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*  

          Στις 12 Μαρτίου η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε την ανάγκη καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε τοποθέτηση που είχα κάνει υπογράμμισα πως δυστυχώς το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς γιατί ακόμα δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά, δραστικά μέτρα.

Γι’ αυτό και ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ασκούμε συνεχώς πιέσεις και, μεταξύ άλλων, καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να κυρώσουν την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο, έχουμε καλέσει κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να μελετήσει τρόπους ούτως ώστε να διαγραφούν οι όποιες επιφυλάξεις και να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

         Με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έγιναν πολλές δηλώσεις και στην Κύπρο. Δηλώσεις εφησυχασμού. Και ακούστηκαν όλοι, όλοι εκτός την κάθε Έλενα που για να ακουστεί πρέπει να πεθάνει. Σήμερα που όλοι δηλώνουν συγκλονισμένοι από την ιστορία της Έλενας και την βία που ασκείται στις γυναίκες, πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά ορισμένες αλήθειες για να ακουστούν προτού επιστρέψει ο καθένας πίσω στην  εφησυχαστική του ρουτίνα.

            Η βία που ασκείται στις γυναίκες έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου των γυναικών. Οι γενεσιουργές αιτίες είναι η πατριαρχία, σε συνδυασμό με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα των κοινωνιών που επιτρέπουν την ανάπτυξη της βίας, η οποία  μάλιστα εντείνεται σε καταστάσεις κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας. Η ιστορία της Έλενας απέδειξε για ακόμη μια φορά την γύμνια μιας κοινωνίας που προστατεύει την πατριαρχική τάξη, που διαφυλάττει τους θύτες, που ανέχεται την καταπίεση των θυμάτων, και επιχειρεί με εύσχημους τρόπους να αποκρύψει κάθε μορφή σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

       Η ιστορία της Έλενας επιβεβαίωσε τις διαστάσεις της καταστροφής που μπορεί να υποστεί μια κοινωνία λόγω διαλυμένου κοινωνικού κράτους. Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Έλενας, απουσία του κοινωνικού κράτους, εκχωρήθηκε σε αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να επικυριαρχήσουν ασκώντας για χρόνια εις βάρος της βίαιη εξουσία. Μπροστά στο θύμα το γραφείο ευημερίας δηλώνει ανήμπορο λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ενώ το κράτος αποτυγχάνει για δεύτερη φορά να βοηθήσει καθώς δεν έχει δημιουργήσει ακόμα εκείνες τις δομές που θα παρέχουν πραγματική ασφάλεια ώστε ένα κορίτσι, μια γυναίκα να αποφασίσει να μιλήσει για την βία που υφίσταται έχοντας την πεποίθηση πως οι θύτες θα τιμωρηθούν.  

         Οι ευθύνες για το έγκλημα που συντελείται εις βάρος πολλών γυναικών θυμάτων (κάθε μορφής) βίας είναι μεγάλες. Αυτοί που διαπράττουν το έγκλημα, αυτοί που το συγκαλύπτουν αλλά και αυτοί που το ανέχονται έχουν ευθύνη. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μεμονωμένη παραβατική πράξη, δεν είναι ζήτημα ατομικό που αφορά έναν πάτερ και μια κοπέλα. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί κοινωνική παθογένεια που στηρίζεται και στηρίζει τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Αποτελεί κοινωνική παθογένεια με θύμα το γυναικείο φύλο και με αρνητικές παρενέργειες σε ολόκληρη την κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να υποφέρουν και να πεθαίνουν κορίτσια και γυναίκες από την βία ενός συστήματος που δημιουργεί και θρέφει εκμεταλλευτές.

       Φτάνουν λοιπόν οι κούφιες δηλώσεις. Απαιτούμε την δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου, το οποίο θα προστατεύει και θα στηρίζει πραγματικά την κάθε γυναίκα και το κάθε κορίτσι που είναι θύμα βίας. Ζητάμε την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε να παρατηρηθεί ουσιαστική μείωση του φαινομένου. Την ίδια στιγμή τονίζουμε πως ακόμη πιο σημαντικό είναι να ενταθούν οι δράσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στην πρόληψη, για πάταξη του φαινομένου, και στην καλλιέργεια κουλτούρας που να περιλαμβάνει ως αρχή την ισοτιμία των φύλων.

        Ο αγώνας για εξάλειψη της βίας που υφίστανται οι γυναίκες είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση και τις ανισότητες. Και τον αγώνα αυτό θα τον δώσουμε μέχρι τέλους.                         

                       *Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Φτάνουν πια οι κούφιες δηλώσεις! Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ*
  Φτάνουν πια οι κούφιες δηλώσεις! Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ* Στις 12 Μαρτίου η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε την ανάγκη καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε τοποθέτηση που είχα κάνει υπογράμμισα πως δυστυχώς το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς γιατί ακόμα δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά, δραστικά μέτρα.
 • Ύπουλη και τυχοδιωκτική πυραυλική επίθεση ενάντια στο Συριακό λαό - Του Δρ. Στέλιου Σοφόκλη
  Ύπουλη και τυχοδιωκτική πυραυλική επίθεση ενάντια στο Συριακό λαό - Του Δρ. Στέλιου Σοφόκλη Του Δρ. Στέλιου Σοφόκλη Πριν λίγες ώρες, υπό την κάλυψη του σκότους, τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Γαλλία και Βρετανία, εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους ενάντια στο έδαφος της Συρίας, ενάντια στο συριακό λαό. Τη νέα αυτή τυχοδιωκτική επιδρομή στήριξαν με ανακοινώσεις τους και άλλες Νατοϊκές χώρες αλλά και οι ηγετικοί κύκλοι της Ε.Ε.
 • Εξηγείστε πρώτα στα παιδιά...κ. Υπουργέ της Παιδείας - Της Σταύρης Καλοψιδιώτου*
  Εξηγείστε πρώτα στα παιδιά...κ. Υπουργέ της Παιδείας - Της Σταύρης Καλοψιδιώτου* Πριν από τέσσερα χρόνια, με αφορμή ένα άλλο συμβάν προειδοποιούσαμε για την απροσδιόριστα επικίνδυνη συγκάλυψη που απολαμβάνει στη χώρα μας ο νέο-φασισμός. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, διαισθανόμενη ότι βρισκόμαστε σε ένα προχωρημένο και ακόμη πιο επικίνδυνο στάδιο πολιτικής πλέον αναβάθμισης των πιο σκοτεινών ιδεολογημάτων που γέννησε- αλλά και καταδίκασε- η ανθρώπινη ιστορία, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω όσα μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν. Τα οποία δυστυχώς απευθύνονται αποκλειστικά στη σημερινή ηγεσία του κράτους μας, σε αυτούς που επαναλαμβανόμενα παρέχουν άλλοθι…
 • Προπέτασμα καπνού η «δημοκρατική - νόμιμη» εκλογή του ΕΛΑΜ – Του Δημήτρη Χαραλάμπους
  Προπέτασμα καπνού η «δημοκρατική - νόμιμη» εκλογή του ΕΛΑΜ – Του Δημήτρη Χαραλάμπους Του Δημήτρη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό μια συγκαλυμμένη και αριστουργηματικά συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησης, των Κομμάτων (πλην του ΑΚΕΛ) και των πλείστων ΜΜΕ, για ξέπλυμα και ενίσχυση της φωνής του νεοναζιστικού μορφώματος (βλέπε ΕΛΑΜ), κλώνου της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Βλέπουμε να γίνεται συστηματική επίκληση της άποψης ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα είναι δημοκρατικά και νόμιμα εκλελεγμένο από τον κυπριακό λαό, ότι καλό είναι να ακούγονται και άλλες πολιτικές φωνές στην κοινωνία, πέρα από τις υφιστάμενες και…
 • Στο σφυρί οι κόποι και οι θυσίες του κυπριακού λαού Του Νίκου ΚΕΤΤΗΡΟΥ
  Στο σφυρί οι κόποι και οι θυσίες του κυπριακού λαού Του Νίκου ΚΕΤΤΗΡΟΥ Του Νίκου ΚΕΤΤΗΡΟΥ* Όσο κι αν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι οι μετοχές της κυβέρνησης στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα δεν θα πωληθούν, το γεγονός είναι ένα. Η απόφαση οριστικοποιεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να πωλήσει στους ιδιώτες το καλό κομμάτι του συνεργατισμού. Το κακό κομμάτι, τί να το κάνουμε κύριοι; Γιατί, όπως δήλωσαν τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας, οι επιλογές που θα έχει ένας επενδυτής είναι δύο: Πρώτον μπορεί ένας επενδυτής να αγοράσει…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top