Η 16η Απριλίου δεν θα είναι συνάντηση με χαρακτήρα διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στην 21η Οικονομική Σύνοδο Ευρασίας, ενώ χαρακτήρισε “ιστορικό λάθος την επιμονή της ‘ε/κ διοίκησης για μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή”, όπως είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συναντηθούμε με τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη σε ένα κοινωνικό δείπνο”. “Θα του εξηγήσω για άλλη μια φορά το όραμά μου και θα του υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει ανάγκη από ένταση και καβγάδες, αλλά από συνεργασία και κουλτούρα συμβιβασμού. Η 16η Απριλίου δεν θα είναι μια συνάντηση με χαρακτήρα διαπραγματεύσεων”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “για την επίλυση του προβλήματος χρειαζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ισότητα, πνεύμα συνεργασίας, που επιβάλλει η εποχή και νοοτροπία ανοιχτόμυαλη. Χωρίς να υπάρξουν ρωγμές στον εγκλωβισμό της φανατικής αποστήθισης δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα εποχή. Η εποχή μέσα στην οποία ζούμε χρειάζεται να είναι ανοιχτή σε νέα παραδείγματα και αναζητήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναθεωρούμε συνεχώς τα πολιτικά μας οράματα, κοιτάζοντας μπροστά χωρίς να προσκολλόμαστε στο παρελθόν”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι μετά την ‘εκλογή’ του εξηγούσε ότι η Κύπρος χάρη στην ορθολογική συνεργασία μπορεί να αναλάβει ένα εποικοδομητικό ρόλο και να έχει μια αποκλειστική θέση. “Η Κύπρος μέσα στους αιώνες λόγω της γεωγραφικής της θέσης έζησε αναταραχές και οδύνες. Η ιστορία του νησιού είναι γεμάτη με αιματηρούς πολέμους. Ο σημερινός κόσμος της πληροφορικής και της τεχνολογίας, εάν αξιολογηθεί σωστά, υπόσχεται μεγάλες ευκαιρίες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρέθηκαν στην περιοχή, είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με όραμα συνεργασίας και προσέγγισης, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες χώρες της περιοχής. Όπως είπε, ο κοινός αυτός πλούτος των Τ/κ και των Ε/κ μπορεί να μεταφερθεί με ένα αγωγό ενέργειας που θα περάσει από την Τουρκία, ενώνοντας τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. “Είναι ιστορικό λάθος η επιμονή της ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου για μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή σαν να ανήκουν μόνο σε αυτούς φυσικές αυτές πηγές”, υποστήριξε.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top