Η 16η Απριλίου δεν θα είναι συνάντηση με χαρακτήρα διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στην 21η Οικονομική Σύνοδο Ευρασίας, ενώ χαρακτήρισε “ιστορικό λάθος την επιμονή της ‘ε/κ διοίκησης για μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή”, όπως είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συναντηθούμε με τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη σε ένα κοινωνικό δείπνο”. “Θα του εξηγήσω για άλλη μια φορά το όραμά μου και θα του υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει ανάγκη από ένταση και καβγάδες, αλλά από συνεργασία και κουλτούρα συμβιβασμού. Η 16η Απριλίου δεν θα είναι μια συνάντηση με χαρακτήρα διαπραγματεύσεων”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “για την επίλυση του προβλήματος χρειαζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ισότητα, πνεύμα συνεργασίας, που επιβάλλει η εποχή και νοοτροπία ανοιχτόμυαλη. Χωρίς να υπάρξουν ρωγμές στον εγκλωβισμό της φανατικής αποστήθισης δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα εποχή. Η εποχή μέσα στην οποία ζούμε χρειάζεται να είναι ανοιχτή σε νέα παραδείγματα και αναζητήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναθεωρούμε συνεχώς τα πολιτικά μας οράματα, κοιτάζοντας μπροστά χωρίς να προσκολλόμαστε στο παρελθόν”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι μετά την ‘εκλογή’ του εξηγούσε ότι η Κύπρος χάρη στην ορθολογική συνεργασία μπορεί να αναλάβει ένα εποικοδομητικό ρόλο και να έχει μια αποκλειστική θέση. “Η Κύπρος μέσα στους αιώνες λόγω της γεωγραφικής της θέσης έζησε αναταραχές και οδύνες. Η ιστορία του νησιού είναι γεμάτη με αιματηρούς πολέμους. Ο σημερινός κόσμος της πληροφορικής και της τεχνολογίας, εάν αξιολογηθεί σωστά, υπόσχεται μεγάλες ευκαιρίες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρέθηκαν στην περιοχή, είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με όραμα συνεργασίας και προσέγγισης, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες χώρες της περιοχής. Όπως είπε, ο κοινός αυτός πλούτος των Τ/κ και των Ε/κ μπορεί να μεταφερθεί με ένα αγωγό ενέργειας που θα περάσει από την Τουρκία, ενώνοντας τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. “Είναι ιστορικό λάθος η επιμονή της ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου για μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή σαν να ανήκουν μόνο σε αυτούς φυσικές αυτές πηγές”, υποστήριξε.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top