Του Δημήτρη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό μια συγκαλυμμένη και αριστουργηματικά συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Κυβέρνησης, των Κομμάτων (πλην του ΑΚΕΛ) και των πλείστων ΜΜΕ, για ξέπλυμα και ενίσχυση της φωνής του νεοναζιστικού μορφώματος (βλέπε ΕΛΑΜ), κλώνου της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Βλέπουμε να γίνεται συστηματική επίκληση της άποψης ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα είναι δημοκρατικά και νόμιμα εκλελεγμένο από τον κυπριακό λαό, ότι καλό είναι να ακούγονται και άλλες πολιτικές φωνές στην κοινωνία, πέρα από τις υφιστάμενες και πως η πολιτεία (με πρωτοπόρο τον Υπουργό Παιδείας της!), ασπάζεται τις «ελληνοχριστιανικές αξίες, αρχές, ιδανικά και ιδεώδη», που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το ΕΛΑΜ.

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως και το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ και το φασιστικό κόμμα του Μουσολίνι ήταν νόμιμα εκλελεγμένα κόμματα από το λαό, όπως άλλωστε είναι και σήμερα η νεοναζιστική, εθνικιστική, ξενοφοβική Χρυσή Αυγή, η οποία δικάζεται στα Αθηναϊκά Δικαστήρια για σωρεία εγκληματικών δράσεων, από δολοφονίες μέχρι άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς εις βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Κατά δεύτερον, το ΕΛΑΜ, εξ ορισμού δεν αποτελεί ακόμα μια πολιτική φωνή στη δημοκρατία, όσο κι αν αντιπαραβάλλουν κάποιοι το εν λόγω επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη ενός τέτοιου μορφώματος στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Οι θέσεις, οι δράσεις, οι αντιδράσεις και οι διασυνδέσεις του ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή και οι σχέσεις του με άλλα νεοναζιστικά, ρατσιστικά, ξενοφοβικά κόμματα ανά την Ευρώπη, de facto κρίνονται ως επικίνδυνες πολιτικές ενέργειες, όχι μόνο για την κυπριακή κοινωνία, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα εν γένει. Ντροπή και όνειδος, αυτές οι πολιτικές πρακτικές, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κάτι διαφορετικό, πέρα από εγκληματικές, επικίνδυνες, φασιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές, σοβινιστικές, νεοφιλελεύθερες, νεοναζιστικές και εθνικιστικές θέσεις.

Ως ακολούθως, εάν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δια του Υπουργού Παιδείας της, μοιράζεται τις ίδιες «ελληνοχριστιανικές αξίες» με το ΕΛΑΜ, θα πρέπει να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εμπερικλείει ο εν λόγω όρος. Θα πρέπει να εξηγήσουν στον Κύπριο πολίτη πως ερμηνεύεται ο ορισμός αυτός. Μήπως μεταφράζεται τρόπον τινά δια του συνθήματος της φασιστικής Χούντας των Αθηνών, του διαβόητου «ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» που επίσης πρέσβευε και προήγαγε τις λεγόμενες «ελληνοχριστιανικές αξίες»; Ή μήπως να συνάγεται με τις αποτρόπαιες, εγκληματικές, εκτρωματικές και εμετικές δηλώσεις των ακροδεξιών ιδεολογικών ομογάλακτων, του ΕΛΑΜ στη Γαλλία, δια στόματος του ακροδεξιού φασίστα Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος χαρακτήρισε για πολλοστή φορά (και καταδικάστηκε για το λόγο αυτό), τους θαλάμους αερίων ως «λεπτομέρεια» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες πολλοί από εμάς γίναμε μάρτυρες φασιστικών «ελληνοχριστιανικών» συνθημάτων στις σχολικές μονάδες εν όψει των εορτασμών των επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, όπως των «επικών» συνθημάτων: ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ κ.α. Αυτές είναι κ. Χαμπιαούρη οι καινοτόμες και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που οραματιστήκατε για την παιδεία των αυριανών πολιτών;

Επομένως, έχει χρέος η Κυβέρνηση να προβεί σε επίσημες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας και διαχωρίζοντας (όσο μπορεί και όσο δύναται βεβαίως!) τη θέση της από αυτές τις ολέθριες, καταστροφικές και εγκληματικές απόψεις. Όσο μπορεί και όσο δύναται βεβαίως, γιατί βλέπουμε την Κυβέρνηση, συνειδητά να στρέφει το πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσω ολοταχώς προς την άκρα δεξιά, με όλα τα συμπαρομαρτούντα που μπορεί να επακολουθούν αυτής της συνειδητής κοινής Κυβερνητικής-Συναγερμικής πλεύσης.

Καταληκτικά, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως η επίκληση του ευφυολογήματος περί δήθεν δημοκρατικής – νόμιμης εκλογής και ανάδειξης του ΕΛΑΜ στο Κοινοβούλιο, που χρησιμοποιείται ως έρεισμα έναντι κάθε μη συμβατής άποψης με την ακροδεξιά, δεν αποτελεί παρά προπέτασμα καπνού και ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, με απώτερο στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, προς όφελος κομματικών, και πάλι, συμφερόντων.

 • O Δημήτρης Χαραλάμπους είναι Μέλος της ΕΔΟΝ και της Προοδευτικής Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top