«Η Κύπρος, βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Ή θα πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν και θα ενοποιήσουμε την Κύπρο μέσα από μια ομοσπονδιακή λύση, ή θα μονιμοποιηθεί η διχοτόμηση και θα έρθει μια μέρα που το νησί δια της διπλής Ένωσης θα προσαρτηθεί στην Τουρκία και την Ελλάδα» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Καβάζογλου και Μισιαούλη στο Δάλι.
 
Ο Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για διαδικασία αδρανοποίησης των χαρακτηριστικών της τ/κ κοινότητας ως μιας πολιτικής ύπαρξης, επιβολής του να ξεχάσουμε την κυπριακότητα της κοινότητας, ενώ ανέφερε πως με στόχο την εξαφάνιση του κυπριακού χαρακτήρα της Βόρειας Κύπρου, μεταφέρθηκε και ακόμα μεταφέρεται πληθυσμός από έξω. «Δολοφονείται μια ολόκληρη κοινοτική ύπαρξη, δολοφονείται μια ολόκληρη κοινοτική ταυτότητα».
 
Η ύπαρξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», είναι το μακρύ χέρι της Τουρκίας και είναι απειλή και για τους Ε/κ και για τους Τ/κ, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι η τουρκική κατοχή είναι πηγή μόνιμης αστάθειας για την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και την ευρύτερη περιοχή. Ο εποικισμός, είπε, απειλεί το μέλλον και των Ε/κ και των Τ/κ.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Τουρκία προωθεί την οικονομική ενσωμάτωση των κατεχομένων, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη θρησκεία ως μέσο άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στην κοινωνία, συνεχίζει το στρατιωτικό έλεγχο της τ/κ κοινότητας. «Οι προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων αντιστέκονται, όμως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Μια μικρή κοινότητα δεν μπορεί να αντιστέκεται για πάντα στην πανίσχυρη Τουρκία, στην οποία ο Ερντογάν γίνεται πιο προκλητικός και επιθετικός από ποτέ».
 
Αυτές τις πραγματικότητες, πρόσθεσε, αν η ε/κ δεξιά και ακροδεξιά δεν τις κατανοήσουν έστω και τώρα, θα πληγώσουν για δεύτερη φορά την Κύπρο. «Αυτή τη φορά ανεπανόρθωτα».
 
Η Ιστορία, συνέχισε, θα κρίνει πολύ αυστηρά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όχι μόνο γιατί καλλιέργησε υπέρμετρες προσδοκίες στο λαό για τη λύση του κυπριακού, αλλά και γιατί την κρίσιμη στιγμή κούρεψε την ελπίδα για την επανένωση, όπως είπε.
 
«Ας μη μας πουν πάλι για την τουρκική αδιαλλαξία. Είναι παραδεκτό από όλους ότι την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού την έχει η Τουρκία». Διερωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή, λέγοντας ότι η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης σταδιακά θα οδηγήσει σε οριστική διχοτόμηση
 
«Δεν γίνεται να επιχειρεί ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να κρύψουν την ατολμία, την αναποφασιστικότητα, την ασυνέπεια και τις παλινδρομήσεις τους πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία, αν πραγματικά γνοιάζονται για το μέλλον της Κύπρου».  
 
Τα όσα υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης μετά το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κρανς Μοντανά, τα όσα μεσολάβησαν με την κρίση στην ΑΟΖ και την τουρκική προκλητικότητα δεν μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι σύντομα θα επαναρχίσουν συνομιλίες, εκτός κι αν αλλάξουν τα δεδομένα, ανέφερε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας πως μόνο αν κατανοήσει τους κινδύνους ο κ. Αναστασιάδης και αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε διέξοδο από τα αδιέξοδα.
 
«Δυστυχώς είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος δεν έχει σαφή προσανατολισμό. Δεν παρουσιάζεται ξεκάθαρα και με συνέπεια προσηλωμένος στο πλαίσιο Γκουτέρες. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να αλληθωρίζει σε άλλες κατευθύνσεις, διαγράφοντας ένα άλλο πλαίσιο.  Είναι γεγονός ότι αν δεν ακυρωθεί η ΝAVTEX, αν δεν σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις. Εμείς όμως πόσο έτοιμοι είμαστε για τα επόμενα βήματα;»
 
Δεν πρέπει να ξεχνά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι τις αντιφάσεις και τις παλινδρομήσεις, τις πληρώνουμε κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας ότι όχι απλώς επέτρεψε στην Τουρκία να είναι προκλητικότατη και επιθετική, «αλλά μας άφησε και χωρίς ουσιαστική στήριξη από τη διεθνή κοινότητα».
 
Η αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με την πειρατική συμπεριφορά της πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και επόμενος στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπως τη ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι μόνο έτσι θα πετύχουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Μόνο έτσι θα στριμώξουμε την τουρκική επιθετικότητα.
 
Από την πλευρά της, συνέχισε, και η τ/κ ηγεσία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιμείνει στα όσα συμφωνήθηκαν.  «Αν στόχος της είναι η λύση του Κυπριακού και όχι η έμμεση αναβάθμιση του ψευδοκράτους αυτό πρέπει να πράξει. Αν ο σκοπός όλων μας είναι η ειρήνη και η επανένωση τότε θα πρέπει όλες μας οι ενέργειες να έχουν αυτό τον προσανατολισμό. Οι απειλές και οι προκλήσεις απλώς εξυπηρετούν τον επεκτατισμό της Τουρκίας και το ντόπιο εθνικισμό και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος».
 
Ως ΑΚΕΛ, είπε, θα επιμένουν να παλεύουν για τη λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση, πρόσθεσε, που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση, είπε, που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top