«Η Κύπρος, βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Ή θα πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν και θα ενοποιήσουμε την Κύπρο μέσα από μια ομοσπονδιακή λύση, ή θα μονιμοποιηθεί η διχοτόμηση και θα έρθει μια μέρα που το νησί δια της διπλής Ένωσης θα προσαρτηθεί στην Τουρκία και την Ελλάδα» δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Καβάζογλου και Μισιαούλη στο Δάλι.
 
Ο Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για διαδικασία αδρανοποίησης των χαρακτηριστικών της τ/κ κοινότητας ως μιας πολιτικής ύπαρξης, επιβολής του να ξεχάσουμε την κυπριακότητα της κοινότητας, ενώ ανέφερε πως με στόχο την εξαφάνιση του κυπριακού χαρακτήρα της Βόρειας Κύπρου, μεταφέρθηκε και ακόμα μεταφέρεται πληθυσμός από έξω. «Δολοφονείται μια ολόκληρη κοινοτική ύπαρξη, δολοφονείται μια ολόκληρη κοινοτική ταυτότητα».
 
Η ύπαρξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», είναι το μακρύ χέρι της Τουρκίας και είναι απειλή και για τους Ε/κ και για τους Τ/κ, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι η τουρκική κατοχή είναι πηγή μόνιμης αστάθειας για την Κύπρο, τον κυπριακό λαό και την ευρύτερη περιοχή. Ο εποικισμός, είπε, απειλεί το μέλλον και των Ε/κ και των Τ/κ.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Τουρκία προωθεί την οικονομική ενσωμάτωση των κατεχομένων, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη θρησκεία ως μέσο άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου στην κοινωνία, συνεχίζει το στρατιωτικό έλεγχο της τ/κ κοινότητας. «Οι προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων αντιστέκονται, όμως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Μια μικρή κοινότητα δεν μπορεί να αντιστέκεται για πάντα στην πανίσχυρη Τουρκία, στην οποία ο Ερντογάν γίνεται πιο προκλητικός και επιθετικός από ποτέ».
 
Αυτές τις πραγματικότητες, πρόσθεσε, αν η ε/κ δεξιά και ακροδεξιά δεν τις κατανοήσουν έστω και τώρα, θα πληγώσουν για δεύτερη φορά την Κύπρο. «Αυτή τη φορά ανεπανόρθωτα».
 
Η Ιστορία, συνέχισε, θα κρίνει πολύ αυστηρά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όχι μόνο γιατί καλλιέργησε υπέρμετρες προσδοκίες στο λαό για τη λύση του κυπριακού, αλλά και γιατί την κρίσιμη στιγμή κούρεψε την ελπίδα για την επανένωση, όπως είπε.
 
«Ας μη μας πουν πάλι για την τουρκική αδιαλλαξία. Είναι παραδεκτό από όλους ότι την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού την έχει η Τουρκία». Διερωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική επιλογή, λέγοντας ότι η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης σταδιακά θα οδηγήσει σε οριστική διχοτόμηση
 
«Δεν γίνεται να επιχειρεί ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να κρύψουν την ατολμία, την αναποφασιστικότητα, την ασυνέπεια και τις παλινδρομήσεις τους πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία, αν πραγματικά γνοιάζονται για το μέλλον της Κύπρου».  
 
Τα όσα υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης μετά το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κρανς Μοντανά, τα όσα μεσολάβησαν με την κρίση στην ΑΟΖ και την τουρκική προκλητικότητα δεν μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι σύντομα θα επαναρχίσουν συνομιλίες, εκτός κι αν αλλάξουν τα δεδομένα, ανέφερε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας πως μόνο αν κατανοήσει τους κινδύνους ο κ. Αναστασιάδης και αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε διέξοδο από τα αδιέξοδα.
 
«Δυστυχώς είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος δεν έχει σαφή προσανατολισμό. Δεν παρουσιάζεται ξεκάθαρα και με συνέπεια προσηλωμένος στο πλαίσιο Γκουτέρες. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να αλληθωρίζει σε άλλες κατευθύνσεις, διαγράφοντας ένα άλλο πλαίσιο.  Είναι γεγονός ότι αν δεν ακυρωθεί η ΝAVTEX, αν δεν σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις. Εμείς όμως πόσο έτοιμοι είμαστε για τα επόμενα βήματα;»
 
Δεν πρέπει να ξεχνά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι τις αντιφάσεις και τις παλινδρομήσεις, τις πληρώνουμε κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας ότι όχι απλώς επέτρεψε στην Τουρκία να είναι προκλητικότατη και επιθετική, «αλλά μας άφησε και χωρίς ουσιαστική στήριξη από τη διεθνή κοινότητα».
 
Η αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με την πειρατική συμπεριφορά της πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα και επόμενος στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπως τη ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι μόνο έτσι θα πετύχουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Μόνο έτσι θα στριμώξουμε την τουρκική επιθετικότητα.
 
Από την πλευρά της, συνέχισε, και η τ/κ ηγεσία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιμείνει στα όσα συμφωνήθηκαν.  «Αν στόχος της είναι η λύση του Κυπριακού και όχι η έμμεση αναβάθμιση του ψευδοκράτους αυτό πρέπει να πράξει. Αν ο σκοπός όλων μας είναι η ειρήνη και η επανένωση τότε θα πρέπει όλες μας οι ενέργειες να έχουν αυτό τον προσανατολισμό. Οι απειλές και οι προκλήσεις απλώς εξυπηρετούν τον επεκτατισμό της Τουρκίας και το ντόπιο εθνικισμό και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος».
 
Ως ΑΚΕΛ, είπε, θα επιμένουν να παλεύουν για τη λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση, πρόσθεσε, που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση, είπε, που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top