Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επειδή υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Κύπρο σχετικά με τα κονδύλια που παίρνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελα να παραθέσω κάποια δεδομένα που ίσως βοηθούν στην περεταίρω κατανόηση του ζητήματος.

Η προενταξιακή βοήθεια προς όλα τα κράτη υπό ένταξη γίνεται μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance). Ο μηχανισμός αυτός προενταξιακής βοήθειας ιδρύθηκε το 2007 για να συγκεντρώσει μαζί και να αντικαταστήσει όλα τα κοινοτικά και χρηματοδοτικά μέσα που προορίζονταν για τα υπό ένταξη κράτη.

Για την Τουρκία το αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2014-2020 (ΙΡΑ ΙΙ) είναι  ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Το 2017 ήταν καθορισμένο να γίνει ενδιάμεση αναθεώρηση και ως προς τα ποσά και ως προς τους τομείς χρηματοδότησης. Αυτό γίνεται αυτή τη περίοδο και στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την περίοδο 2018-2020 έχει γίνει αναθεώρηση και από 1,9 δισ. προβλέπεται 1,1 δις. 

Η χρηματοδότηση γίνεται βασικά σε 8 τομείς:

1) Δημοκρατία και διακυβέρνηση 37%

2) Κράτος δικαίου και θεμελιώδης δικαιώματα 11%

3) περιβάλλον 9%

4) Μεταφορές 4%

5) Ενέργεια 3%

6) ανταγωνιστικότητα και καινοτομία 4%

7) Εκπαίδευση, απασχόληση και κοινωνικές πολιτικές 10%

8) Αγροτική και γεωργική ανάπτυξη 22%

Μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση έχουν ουσιαστικά αναδειχθεί δύο βασικοί προβληματικοί τομείς για την Τουρκία. Η υποχώρηση του κράτους δικαίου και οι ελλιπείς μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, βασικοί τομείς της ενταξιακής διαδικασίας. Και δεύτερο στην ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τα χρηματοδοτικά κονδύλια. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για την χρονική περίοδο 2014- 2017 η ικανότητα της Τουρκίας να απορροφήσει κονδύλια είναι κάτω από το 10%  ανά έτος. Σημειώνεται επίσης ότι ακόμη  εκκρεμούν κονδύλια από το IPA Ι (2007-2013), κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη χαθεί.

Είναι σαφές ότι βασική επιδίωξη και βασικός στόχος της Επιτροπής για την περίοδο 2018-2020  είναι όπως τα κονδύλια της φτάνουν στους τούρκους πολίτες και βασικά τμήματα της τούρκικης κοινωνίας. Στοχεύοντας παράλληλα σε μείωση κονδυλίων που αφορούν τομείς που παρατηρείται χαμηλή απορροφητικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί κατά κόρον το επιχείρημα (ειδικά όταν αναφέρεται στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό) ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια πηγαίνουν στους τούρκους πολίτες, σε ΜΚΟ, και σε διάφορα άλλα οργανωμένα σύνολα/οργανώσεις με στόχο να ξεπερνιόνται οι αντιρρήσεις που εκφράζονται ότι μέσω των κονδυλίων αυτών χρηματοδοτείται άμεσα η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερτογάν.

Σήμερα:

Υπάρχει έντονη αντίδραση από το Συμβούλιο αναφορικά με την συνέχιση της παροχής προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και των διενέξεων με ευρωπαϊκά κράτη. Αντίστοιχες και ίσως πιο έντονες  αντιδράσεις  εκφράζονται όλο και πιο συχνά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα όταν στην συζήτηση μπαίνει η  δεύτερη δόση 3 δισ. που είχε υποσχεθεί η ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, διάφοροι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιδιώκουν συνέχιση της παροχής της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία,  επεξεργάζονται  το σενάριο όπως τα υπό αναφορά κονδύλια τεθούν κάτω από το κεφάλαιο 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ανάμεσα σε άλλα εμπεριέχει και το ζήτημα της ασφάλειας.  Επιχειρηματολογώντας ότι λόγω του μεταναστευτικού υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στην Τουρκία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης είναι επιβεβλημένη.

Όλα τα πιο πάνω σκιαγραφούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις, επίσημες και παρασκηνιακές, σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα προς την Τουρκία. Αποτελούν μια διαπάλη μεταξύ συμφερόντων κρατών μελών, στοχεύσεων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη και αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί και δεν ξέρει πως να τις διαχειριστεί η ΕΕ ως σύνολο.  

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.
 • Ο Κάρολος Μάρξ, επίκαιρος όσο ποτέ - Του Νεοκλή Συλικιώτη
  Ο Κάρολος Μάρξ, επίκαιρος όσο ποτέ - Του Νεοκλή Συλικιώτη *Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ «Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε» Σε αυτή τη μία πρόταση από τις «θέσεις για τον Φόυερμπαχ» και συγκεκριμένα στην 11η θέση βρίσκεται τόσο η πεμπτουσία, όσο και η επικαιρότητα του μαρξισμού. Στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου θεωρητικού με μεγάλες εκδηλώσεις ανά το παγκόσμιο. Ο Κάρολος Μαρξ, ήταν ο άνθρωπος εκείνος που έδωσε τα θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης του καπιταλισμού και…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top