Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επειδή υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Κύπρο σχετικά με τα κονδύλια που παίρνει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελα να παραθέσω κάποια δεδομένα που ίσως βοηθούν στην περεταίρω κατανόηση του ζητήματος.

Η προενταξιακή βοήθεια προς όλα τα κράτη υπό ένταξη γίνεται μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance). Ο μηχανισμός αυτός προενταξιακής βοήθειας ιδρύθηκε το 2007 για να συγκεντρώσει μαζί και να αντικαταστήσει όλα τα κοινοτικά και χρηματοδοτικά μέσα που προορίζονταν για τα υπό ένταξη κράτη.

Για την Τουρκία το αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2014-2020 (ΙΡΑ ΙΙ) είναι  ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Το 2017 ήταν καθορισμένο να γίνει ενδιάμεση αναθεώρηση και ως προς τα ποσά και ως προς τους τομείς χρηματοδότησης. Αυτό γίνεται αυτή τη περίοδο και στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την περίοδο 2018-2020 έχει γίνει αναθεώρηση και από 1,9 δισ. προβλέπεται 1,1 δις. 

Η χρηματοδότηση γίνεται βασικά σε 8 τομείς:

1) Δημοκρατία και διακυβέρνηση 37%

2) Κράτος δικαίου και θεμελιώδης δικαιώματα 11%

3) περιβάλλον 9%

4) Μεταφορές 4%

5) Ενέργεια 3%

6) ανταγωνιστικότητα και καινοτομία 4%

7) Εκπαίδευση, απασχόληση και κοινωνικές πολιτικές 10%

8) Αγροτική και γεωργική ανάπτυξη 22%

Μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση έχουν ουσιαστικά αναδειχθεί δύο βασικοί προβληματικοί τομείς για την Τουρκία. Η υποχώρηση του κράτους δικαίου και οι ελλιπείς μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, βασικοί τομείς της ενταξιακής διαδικασίας. Και δεύτερο στην ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τα χρηματοδοτικά κονδύλια. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι για την χρονική περίοδο 2014- 2017 η ικανότητα της Τουρκίας να απορροφήσει κονδύλια είναι κάτω από το 10%  ανά έτος. Σημειώνεται επίσης ότι ακόμη  εκκρεμούν κονδύλια από το IPA Ι (2007-2013), κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη χαθεί.

Είναι σαφές ότι βασική επιδίωξη και βασικός στόχος της Επιτροπής για την περίοδο 2018-2020  είναι όπως τα κονδύλια της φτάνουν στους τούρκους πολίτες και βασικά τμήματα της τούρκικης κοινωνίας. Στοχεύοντας παράλληλα σε μείωση κονδυλίων που αφορούν τομείς που παρατηρείται χαμηλή απορροφητικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί κατά κόρον το επιχείρημα (ειδικά όταν αναφέρεται στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό) ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια πηγαίνουν στους τούρκους πολίτες, σε ΜΚΟ, και σε διάφορα άλλα οργανωμένα σύνολα/οργανώσεις με στόχο να ξεπερνιόνται οι αντιρρήσεις που εκφράζονται ότι μέσω των κονδυλίων αυτών χρηματοδοτείται άμεσα η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερτογάν.

Σήμερα:

Υπάρχει έντονη αντίδραση από το Συμβούλιο αναφορικά με την συνέχιση της παροχής προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και των διενέξεων με ευρωπαϊκά κράτη. Αντίστοιχες και ίσως πιο έντονες  αντιδράσεις  εκφράζονται όλο και πιο συχνά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα όταν στην συζήτηση μπαίνει η  δεύτερη δόση 3 δισ. που είχε υποσχεθεί η ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, διάφοροι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιδιώκουν συνέχιση της παροχής της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία,  επεξεργάζονται  το σενάριο όπως τα υπό αναφορά κονδύλια τεθούν κάτω από το κεφάλαιο 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ανάμεσα σε άλλα εμπεριέχει και το ζήτημα της ασφάλειας.  Επιχειρηματολογώντας ότι λόγω του μεταναστευτικού υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στην Τουρκία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης είναι επιβεβλημένη.

Όλα τα πιο πάνω σκιαγραφούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις, επίσημες και παρασκηνιακές, σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα προς την Τουρκία. Αποτελούν μια διαπάλη μεταξύ συμφερόντων κρατών μελών, στοχεύσεων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη και αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί και δεν ξέρει πως να τις διαχειριστεί η ΕΕ ως σύνολο.  

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top