Σε συνέχεια των συζητήσεων κατά την άτυπη συνεδρίασή τους στις 23 Φεβρουαρίου και υπό το φως της προσεχούς συνάντησης ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις σε ό,τι αφορά την Τουρκία και "είναι πιθανό να υιοθετήσουν συμπεράσματα που προσφέρουν αλληλεγγύη και υποστήριξη στην Κύπρο στο πλαίσιο των πρόσφατων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο", σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο που ξεκινά σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα.

Όπως έγινε γνωστό χθες και σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Bloomberg και δεν θα αλλάξει εκτός απροόπτου, οι Ευρωπαίοι "καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο" και θα υπογραμμίσουν "την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα", ενώ "υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο".

"Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας", καταλήγει η σχετική παράγραφος του εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Bloomberg με ημερομηνία (21/03/2018). Όπως έγινε γνωστό, αυτό είναι το κείμενο που προετοίμασαν οι sherpas (εκπρόσωποι των κυβερνήσεων).

Προς αυτόν το σκοπό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί σήμερα στις 9:40 τοπική ώρα με τον Ντόναλντ Τουσκ. Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες είχε σημειώσει πως "δεν χρειάζεται κανείς να πείσει τον Πρόεδρο Τουσκ πως όταν θα δει τον Ερντογάν θα πρέπει να του θέσει το ζήτημα των παράνομων πράξεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, διότι μιλάμε και για την Ελλάδα και όχι μόνο για την Κύπρο”. "Ωστόσο" συμπλήρωσε “αν βέβαια τον ακολουθεί και ένα ισχυρό κείμενο συμπερασμάτων, τότε το μήνυμά του θα είναι ακόμα πιο ισχυρό”. Ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε επίσης πως “αυτό εργαζόμαστε να πετύχουμε με τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφό μας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας που σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους.

Κατά τα λοιπά, το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 15.00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani.

Η πρώτη σύνοδος εργασίας θα ξεκινήσει με μια επισκόπηση της κατάστασης από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, σχετικά με την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες θα στραφούν στη συνέχεια στο κύριο θέμα για το απόγευμα, το εμπόριο και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τους ενδεχόμενους χάλυβα και αλουμινίου, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι πιθανό να ζητήσουν συνεχή διάλογο με τις ΗΠΑ, ευρύτερη διατλαντική ενότητα και ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ έχει θεμιτό δικαίωμα σε αναλογικά και συμβατά με τον ΠΟΕ μέτρα εξισορρόπησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει περαιτέρω τη δέσμευσή του για ένα ανοικτό και βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα στον πυρήνα του ΠΟΕ και θα υπογραμμίσει ότι το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο είναι ένας από τους ισχυρότερους μηχανισμούς ανάπτυξης. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αναζητά νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Mercosur και το Μεξικό και θα συνάπτει συμφωνίες με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη τους επόμενους μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στα συμπεράσματα, οι ηγέτες αναμένεται να προσβλέπουν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής για την περιοχή, να ξεκινήσει συγκεκριμένες και ορατές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της φυσικής και ανθρώπινης σύνδεσης και με την ΕΕ, καθώς και την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια. Τα συμπεράσματα θα επιβεβαιώσουν επίσης ότι η διεύρυνση θα εξεταστεί από το Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Κατά τη συνάντησή τους το Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις για τα κοινωνικά θέματα και συμφώνησαν να επανέλθουν στο ζήτημα κατά τη σύνοδό τους το Μάρτιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με δύο συγκεκριμένα στοιχεία της κοινωνικής πολιτικής: την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποστολή στο Συμβούλιο να εξετάσει τις προτάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο της δέσμης για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ενιαία αγορά. Αυτά θα απαιτήσουν αυξημένες προσπάθειες για την υλοποίηση των διαφόρων στρατηγικών και προτάσεων πριν από το τέλος του τρέχοντος νομοθετικού κύκλου και για την εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Επιπλέον, τα συμπεράσματα είναι πιθανόν να είναι προσανατολισμένα προς το μέλλον, με στόχο την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς κατά το χρονικό διάστημα 2019-2024.

Παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi και του Προέδρου της Ευρωομάδας, Mario Centeno, οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση της οικονομίας. Ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας θα κληθεί επίσης να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ των Υπουργών σχετικά με το έργο της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τους τομείς πολιτικής προτεραιότητας της ετήσιας έρευνας για την ανάπτυξη και το σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν το θέμα της φορολογία της ψηφιακής οικονομίας κατά το δείπνο. Η συζήτηση, βασισμένη σε ένα σημείωμα της ατζέντας για τους ηγέτες, το οποίο προετοίμασε ο Πρόεδρος Tουσκ, θα επικεντρωθεί στην ψηφιακή φορολογία καθώς και στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα που καταδικάζουν έντονα την επίθεση κατά του Sergei και της Yulia Skripal στο Salisbury, Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ηγέτες θα ενημερωθούν από την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May και θα συζητήσουν το περιστατικό και τις πιθανές επιπτώσεις του.

Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) αναμένεται να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενημερωθεί από τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 θα εγκρίνουν το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για το πλαίσιο για μια μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα χρησιμεύσουν ως εντολή για τον διαπραγματευτή της ΕΕ να αρχίσει να συζητά το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση, με στόχο την επίτευξη συνολικής κατανόησης. Η κατανόηση αυτή θα αντικατοπτρίζεται σε μια πολιτική δήλωση που συνοδεύει τη Συμφωνία Απόσυρσης.

Στις 19 Μαρτίου, οι δύο κύριοι διαπραγματευτές, Barnier και Davis, ανακοίνωσαν από κοινού την πρόοδο που σημειώθηκε στη συμφωνία σε διάφορα μέρη του κειμένου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος σε μια μεταβατική περίοδο. Η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στους ηγέτες της ΕΕ να συζητήσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα επόμενα βήματα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ.

Τέλος τα 19 μέλη της ζώνης του ευρώ θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένων πιο φιλόδοξων προτάσεων για τη δημοσιονομική και οικονομική διάσταση

Το Δεκέμβριο του 2017 οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής του ευρώ μεταξύ των 19 μελών της ευρωζώνης τον Μάρτιο θα πρέπει να επιτρέψει μια ανοιχτή και προοδευτική συζήτηση. Οι συζητήσεις θα βασιστούν σε ένα σημείωμα που εκπόνησε ο Πρόεδρος Tουσκ όπου τονίζει τον αλληλένδετο χαρακτήρα των θεμάτων της δημοσιονομικής ικανότητας και την προώθηση της καλής χάραξης πολιτικής. Από αυτή τη συζήτηση δεν θα υπάρξει γραπτή αναφορά. Το Δεκέμβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν επίσης ότι κατά τους επόμενους έξι μήνες, οι εργασίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς όπου η σύγκλιση απόψεων είναι η μεγαλύτερη.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Οκτώ δημοσιογράφοι νεκροί από επίθεση στην Καμπούλ, 11 παιδιά νεκρά στην Κανταχάρ
  Οκτώ δημοσιογράφοι νεκροί από επίθεση στην Καμπούλ, 11 παιδιά νεκρά στην Κανταχάρ Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διπλή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Καμπούλ, μεταξύ των οποίων και οκτώ δημοσιογράφοι που είχαν φτάσει στο σημείο για να καλύψουν την πρώτη έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Λίγες ώρες αργότερα τουλάχιστον 11 παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας. Δεκαέξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και πέντε Ρουμάνοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και δύο Αφγανοί αστυνομικοί, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της…
 • Τουλάχιστον 18 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε καραόκι μπαρ στην Κίνα
  Τουλάχιστον 18 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε καραόκι μπαρ στην Κίνα Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε καραόκι μπαρ σε πόλη της νότιας Κίνας, η οποία κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας οφειλόταν σε εσκεμμένη ενέργεια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα και γνωστοποίησε η αστυνομία μέσω Weibo. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε τριώροφο κτίριο στην Τσινγκγιάν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλέστηκε την αστυνομία της πόλης. Με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας,…
 • Δύο ακόμα ανθρωποκτονίες στο Λονδίνο
  Δύο ακόμα ανθρωποκτονίες στο Λονδίνο Δύο ακόμα θάνατοι το βράδυ της Τετάρτης στο ανατολικό Λονδίνο προστίθενται στον τραγικό απολογισμό των δολοφονιών στη βρετανική πρωτεύουσα, που μόνο φέτος ανέρχεται πλέον στα 50 θύματα. Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 25 ετών πλησίασε αστυνομικούς στην περιοχή του Χάκνεϊ λίγο πριν από τις 8 το βράδυ τοπική λέγοντάς τους ότι είχε υποστεί τραύματα από μαχαίρι.
 • Φόβοι για νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά τα αιματηρά επεισόδια
  Φόβοι για νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά τα αιματηρά επεισόδια Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα αφού 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης «της μεγάλης πορείας για την επιστροφή». Το κίνημα διαμαρτυρίας αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες με αίτημα «το δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστίνιων προσφύγων και την…
 • Ολιγωρία της πυροσβεστικής λόγω κακού συντονισμού στο τρομοκρατικό χτύπημα του Μάντσεστερ
  Ολιγωρία της πυροσβεστικής λόγω κακού συντονισμού στο τρομοκρατικό χτύπημα του Μάντσεστερ Η πυροσβεστική υπηρεσία του Μάντσεστερ επενέβη το βράδυ της τρομοκρατικής βομβιστικής επίθεσης στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena δύο ώρες μετά από το περιστατικό λόγω κακής συνεννόησης, αποφάνθηκε ανεξάρτητη επιτροπή στη Βρετανία. Η επίθεση από τον Σαλμάν Αμπέντι στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερο από 100 στις 22 Μαΐου 2017. Η επιτροπή υπό τον λόρδο Μπομπ Κέρσλεϊκ, που ερεύνησε την αντίδραση των αρχών κατόπιν ανάθεσης από τον δήμαρχο του Ευρύτερου Μάνστεστερ Άντι Μπέρναμ, κατέληξε στο…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top