Η Τουρκία δεν καταχώρησε έφεση στην υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου, γεγονός που καθιστά τελεσίδικη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία κρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ως «παρατεταμένες και αναποτελεσματικές» οι διαδικασίες της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.
 
Οι διάδικοι είχαν περιθώριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου να εφεσιβάλουν την απόφαση, ωστόσο καμία πλευρά δεν το έπραξε. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με το ΕΔΑΔ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι «η εν λόγω απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη βάσει το Άρθρου 44§2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο δικηγόρος της κ. Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε ότι εφόσον η απόφαση έχει τελεσιδικήσει «η Τουρκία παραδέχεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δικαστήριο έβγαλε σωστή απόφαση». Άρα, συνέχισε, «παραδέχεται ότι η επιτροπή, για τους λόγους που λέει η απόφαση, είναι αναποτελεσματική».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι αναμένει πλέον από την Άγκυρα να καταβάλει τις αποζημιώσεις, καθώς και να ετοιμάσει έκθεση για το σχέδιο δράσης των ατομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
 
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ιωάννου είχε προσφύγει το 2008 στην επιτροπή, ζητώντας αποζημιώσεις για πέντε τεμάχια γης στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού που είχε λάβει ως δώρο από την θεία της, με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 1,8 εκ. στερλίνες ή €2.285.000 περίπου.
 
Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ τον Οκτώβριο του 2014. Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο χαρακτήρισε αναποτελεσματικές τις διαδικασίες της επιτροπής στην περίπτωση της κ. Ιωάννου και επιδίκασε αποζημίωση ύψους €7.000 για ηθική βλάβη και €6.325 πλέον φόρους για έξοδα και δαπάνες, που πρέπει να καταβληθούν εντός τριών μηνών από τη στιγμή που η απόφαση κατέστη τελεσίδικη.
 
Είναι η πρώτη φορά μετά την απόφαση Δημόπουλου του 2010 – η οποία κατ’ αρχήν έκρινε την επιτροπή ως αποτελεσματική θεραπεία – που το ΕΔΑΔ καταδικάζει την Τουρκία για την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής.
 
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «η υπόθεση Ιωάννου είναι τεράστιας σημασίας, διότι το επόμενο βήμα μετά την καταβολή αποζημιώσεων, είναι να παρουσιάσει η Τουρκία το σχέδιο δράσης με τα ατομικά μέτρα» σε σχέση με την παραβίαση που έχει να κάνει με το δικαίωμα της περιουσίας.

Στην απόφασή του, τον Δεκέμβριο του 2017, το Δικαστήριο είχε περιορίσει το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας της επιτροπής στην υπόθεση καθαυτή, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τίθεται προς αμφισβήτηση η ίδια η θεραπεία της επιτροπής ή η υποχρέωση άλλων αιτητών να τύχουν της εν λόγω θεραπείας.
 
Σχολιάζοντας αυτό το σημείο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρόκειται για φυσιολογική παρατήρηση εκ μέρους του Δικαστηρίου, καθώς πρόκειται για ατομική και όχι διακρατική προσφυγή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο σε κάποια άλλη υπόθεση, εφόσον ισχύουν τα ίδια γεγονότα.
 
Ανέφερε τέλος ότι στο ΕΔΑΔ εκκρεμούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 25 υποθέσεις με ειδική αναφορά στις στρατιωτικές ζώνες, περιλαμβανομένης της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, για τις οποίες η επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία να επιληφθεί.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες
  Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντάται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στην κ. Λουτ τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
 • ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά
  ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά Το Κυπριακό περνά από κρίσιμη καμπή, σύμφωνα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διέρχεται μία περίοδο στρατηγικής σημασίας.
 • Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό
  Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό «Σε αυτή την φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
 • Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση
  Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση Η κυβέρνηση αναμένει όπως το Φθινόπωρο, έρθουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της λύσης.
 • ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο
  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο  "Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (το επονομασθέν πλαίσιο Γκουτέρες) θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση", δηλώνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top