Η Τουρκία δεν καταχώρησε έφεση στην υπόθεση της Ανδριανής Ιωάννου, γεγονός που καθιστά τελεσίδικη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία κρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ως «παρατεταμένες και αναποτελεσματικές» οι διαδικασίες της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.
 
Οι διάδικοι είχαν περιθώριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου να εφεσιβάλουν την απόφαση, ωστόσο καμία πλευρά δεν το έπραξε. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με το ΕΔΑΔ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι «η εν λόγω απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη βάσει το Άρθρου 44§2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
 
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο δικηγόρος της κ. Ιωάννου, Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε ότι εφόσον η απόφαση έχει τελεσιδικήσει «η Τουρκία παραδέχεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δικαστήριο έβγαλε σωστή απόφαση». Άρα, συνέχισε, «παραδέχεται ότι η επιτροπή, για τους λόγους που λέει η απόφαση, είναι αναποτελεσματική».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι αναμένει πλέον από την Άγκυρα να καταβάλει τις αποζημιώσεις, καθώς και να ετοιμάσει έκθεση για το σχέδιο δράσης των ατομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
 
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ιωάννου είχε προσφύγει το 2008 στην επιτροπή, ζητώντας αποζημιώσεις για πέντε τεμάχια γης στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού που είχε λάβει ως δώρο από την θεία της, με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 1,8 εκ. στερλίνες ή €2.285.000 περίπου.
 
Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ τον Οκτώβριο του 2014. Στις 12 Δεκεμβρίου 2017, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο χαρακτήρισε αναποτελεσματικές τις διαδικασίες της επιτροπής στην περίπτωση της κ. Ιωάννου και επιδίκασε αποζημίωση ύψους €7.000 για ηθική βλάβη και €6.325 πλέον φόρους για έξοδα και δαπάνες, που πρέπει να καταβληθούν εντός τριών μηνών από τη στιγμή που η απόφαση κατέστη τελεσίδικη.
 
Είναι η πρώτη φορά μετά την απόφαση Δημόπουλου του 2010 – η οποία κατ’ αρχήν έκρινε την επιτροπή ως αποτελεσματική θεραπεία – που το ΕΔΑΔ καταδικάζει την Τουρκία για την αναποτελεσματικότητα της επιτροπής.
 
Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «η υπόθεση Ιωάννου είναι τεράστιας σημασίας, διότι το επόμενο βήμα μετά την καταβολή αποζημιώσεων, είναι να παρουσιάσει η Τουρκία το σχέδιο δράσης με τα ατομικά μέτρα» σε σχέση με την παραβίαση που έχει να κάνει με το δικαίωμα της περιουσίας.

Στην απόφασή του, τον Δεκέμβριο του 2017, το Δικαστήριο είχε περιορίσει το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας της επιτροπής στην υπόθεση καθαυτή, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τίθεται προς αμφισβήτηση η ίδια η θεραπεία της επιτροπής ή η υποχρέωση άλλων αιτητών να τύχουν της εν λόγω θεραπείας.
 
Σχολιάζοντας αυτό το σημείο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρόκειται για φυσιολογική παρατήρηση εκ μέρους του Δικαστηρίου, καθώς πρόκειται για ατομική και όχι διακρατική προσφυγή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο σε κάποια άλλη υπόθεση, εφόσον ισχύουν τα ίδια γεγονότα.
 
Ανέφερε τέλος ότι στο ΕΔΑΔ εκκρεμούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 25 υποθέσεις με ειδική αναφορά στις στρατιωτικές ζώνες, περιλαμβανομένης της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, για τις οποίες η επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία να επιληφθεί.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top