Δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη χρονική διαφορά στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί που επισκέφθηκε το Σάββατο το οδόφραγμα της Δερύνειας.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο δρόμος που πρέπει να ασφαλτοστρωθεί στην «νότια» Κύπρο για το Απλίκι είναι 3 χιλιόμετρα και σε περίπτωση που αυτό γίνει εντός τριών μηνών, τα δύο οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα.
 
Εχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια, πρόσθεσε, από την λήψη της απόφασης για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, ολοκλήρωσε τις εργασίες που της αναλογούν όσον αφορά την υποδομή του δρόμου σε Δερύνεια και Απλίκι και αυτό που λείπει είναι τα κουβούκλια που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ταυτοτήτων και από το «τελωνείο».
 
Συζήτησε, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, το θέμα με το «υπουργείο δημοσιονομικών» και δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό. Χρειάζεται, όπως είπε, ένα ποσό γύρω στα 5 εκ ΤΛ (1,2 εκ ευρώ περίπου) σημειώνοντας ότι μετά την έγκριση του «κρατικού προϋπολογισμού» στα μέσα της εβδομάδας θα συναντηθεί με την «κυβέρνηση» για να καταρτίσουν το πρόγραμμα.
 
Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, τα δημοσιεύματα ότι η τ/κ πλευρά δεν θέλει να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας. Υπήρξαν, είπε, κάποιοι δισταγμοί της τ/κ πλευράς στη Δερύνεια και της ε/κ πλευράς στο Απλίκι για την πορεία (χάραξη, διαδρομή) του δρόμου, αλλά αυτοί έχουν ξεπεραστεί.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην Τεχνική Επιτροπή υπήρξε η πληροφορία ότι ο δρόμος στο Απλίκι θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο, ωστόσο άκουσαν ότι ο Ε/κ ηγέτης έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί σε 3 μήνες. «Εγινε αντιληπτό από αυτή τη δήλωση αρχές του Μάρτη ότι στο τέλος του Μάη η ε/κ πλευρά θα τελειώσει τον δρόμο. Εμείς δεν έχουμε στόχο, ούτε επιθυμούμε την καθυστέρηση».
 
Για να μην υπάρξει ανησυχία στην περιοχή της Λεύκας ότι σε περίπτωση που ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, μπορεί να μην ανοίξει το οδόφραγμα του Απλικίου, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, μεταξύ του ανοίγματος των δύο οδοφραγμάτων «δεν πρέπει να υπάρχει μακρά περίοδος». Τα δύο οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα, συνέχισε, ωστόσο «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η άλλη πλευρά ‘δεν θα το σκάσει’».
 
Εμείς να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και θα κάνουμε τα βήματα ανάλογα με τις εξελίξεις, πρόσθεσε λέγοντας ότι «είμαστε στο σημείο να ανοίξουμε τα οδοφράγματα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Εύχομαι και η ε/κ πλευρά να έχει την ίδια αντίληψη».
 
Όσον αφορά την ασφαλτόστρωση του δρόμου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπήρχε η συμφωνία να γίνει από κοινού, για το λόγο αυτό θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω του προγράμματος ανάπτυξης των ΗΕ όπου θα πάρουν μέρος κοινοπραξίες. Θεωρεί, δήλωσε, ότι ο δρόμος εντός της ελεγχόμενης από τα ΗΕ περιοχής δεν θα είναι πρόβλημα και εάν η πληροφόρηση που έχουν από τους υπεύθυνους για τα οδοφράγματα είναι σωστή «δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν ταυτόχρονα».
 
Απέφυγε ωστόσο να δώσει μια ημερομηνία που αυτό μπορεί να γίνει, λέγοντας ότι «ας πούμε ότι εδώ (στη Δερύνεια) ολοκληρώνονται οι εργασίες μερικές εβδομάδες πριν, το ανοίγουμε και μερικές εβδομάδες μετά, ανοίγουμε και το άλλο (Απλίκι). Δεν θα υπάρχει πρόβλημα, κανείς δεν θα έχει αντίρρηση». Όμως, πρόσθεσε, δεν θέλουν να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και στο Απλίκι να μην γίνει τίποτα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top