Δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη χρονική διαφορά στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί που επισκέφθηκε το Σάββατο το οδόφραγμα της Δερύνειας.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο δρόμος που πρέπει να ασφαλτοστρωθεί στην «νότια» Κύπρο για το Απλίκι είναι 3 χιλιόμετρα και σε περίπτωση που αυτό γίνει εντός τριών μηνών, τα δύο οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα.
 
Εχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια, πρόσθεσε, από την λήψη της απόφασης για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, ολοκλήρωσε τις εργασίες που της αναλογούν όσον αφορά την υποδομή του δρόμου σε Δερύνεια και Απλίκι και αυτό που λείπει είναι τα κουβούκλια που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ταυτοτήτων και από το «τελωνείο».
 
Συζήτησε, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, το θέμα με το «υπουργείο δημοσιονομικών» και δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό. Χρειάζεται, όπως είπε, ένα ποσό γύρω στα 5 εκ ΤΛ (1,2 εκ ευρώ περίπου) σημειώνοντας ότι μετά την έγκριση του «κρατικού προϋπολογισμού» στα μέσα της εβδομάδας θα συναντηθεί με την «κυβέρνηση» για να καταρτίσουν το πρόγραμμα.
 
Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, τα δημοσιεύματα ότι η τ/κ πλευρά δεν θέλει να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας. Υπήρξαν, είπε, κάποιοι δισταγμοί της τ/κ πλευράς στη Δερύνεια και της ε/κ πλευράς στο Απλίκι για την πορεία (χάραξη, διαδρομή) του δρόμου, αλλά αυτοί έχουν ξεπεραστεί.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην Τεχνική Επιτροπή υπήρξε η πληροφορία ότι ο δρόμος στο Απλίκι θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο, ωστόσο άκουσαν ότι ο Ε/κ ηγέτης έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί σε 3 μήνες. «Εγινε αντιληπτό από αυτή τη δήλωση αρχές του Μάρτη ότι στο τέλος του Μάη η ε/κ πλευρά θα τελειώσει τον δρόμο. Εμείς δεν έχουμε στόχο, ούτε επιθυμούμε την καθυστέρηση».
 
Για να μην υπάρξει ανησυχία στην περιοχή της Λεύκας ότι σε περίπτωση που ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, μπορεί να μην ανοίξει το οδόφραγμα του Απλικίου, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, μεταξύ του ανοίγματος των δύο οδοφραγμάτων «δεν πρέπει να υπάρχει μακρά περίοδος». Τα δύο οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα, συνέχισε, ωστόσο «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η άλλη πλευρά ‘δεν θα το σκάσει’».
 
Εμείς να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και θα κάνουμε τα βήματα ανάλογα με τις εξελίξεις, πρόσθεσε λέγοντας ότι «είμαστε στο σημείο να ανοίξουμε τα οδοφράγματα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Εύχομαι και η ε/κ πλευρά να έχει την ίδια αντίληψη».
 
Όσον αφορά την ασφαλτόστρωση του δρόμου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπήρχε η συμφωνία να γίνει από κοινού, για το λόγο αυτό θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω του προγράμματος ανάπτυξης των ΗΕ όπου θα πάρουν μέρος κοινοπραξίες. Θεωρεί, δήλωσε, ότι ο δρόμος εντός της ελεγχόμενης από τα ΗΕ περιοχής δεν θα είναι πρόβλημα και εάν η πληροφόρηση που έχουν από τους υπεύθυνους για τα οδοφράγματα είναι σωστή «δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν ταυτόχρονα».
 
Απέφυγε ωστόσο να δώσει μια ημερομηνία που αυτό μπορεί να γίνει, λέγοντας ότι «ας πούμε ότι εδώ (στη Δερύνεια) ολοκληρώνονται οι εργασίες μερικές εβδομάδες πριν, το ανοίγουμε και μερικές εβδομάδες μετά, ανοίγουμε και το άλλο (Απλίκι). Δεν θα υπάρχει πρόβλημα, κανείς δεν θα έχει αντίρρηση». Όμως, πρόσθεσε, δεν θέλουν να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και στο Απλίκι να μην γίνει τίποτα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες
  Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντάται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στην κ. Λουτ τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
 • ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά
  ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά Το Κυπριακό περνά από κρίσιμη καμπή, σύμφωνα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διέρχεται μία περίοδο στρατηγικής σημασίας.
 • Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό
  Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό «Σε αυτή την φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
 • Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση
  Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση Η κυβέρνηση αναμένει όπως το Φθινόπωρο, έρθουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της λύσης.
 • ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο
  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο  "Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (το επονομασθέν πλαίσιο Γκουτέρες) θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση", δηλώνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top