Δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη χρονική διαφορά στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί που επισκέφθηκε το Σάββατο το οδόφραγμα της Δερύνειας.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο δρόμος που πρέπει να ασφαλτοστρωθεί στην «νότια» Κύπρο για το Απλίκι είναι 3 χιλιόμετρα και σε περίπτωση που αυτό γίνει εντός τριών μηνών, τα δύο οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα.
 
Εχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια, πρόσθεσε, από την λήψη της απόφασης για άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, ολοκλήρωσε τις εργασίες που της αναλογούν όσον αφορά την υποδομή του δρόμου σε Δερύνεια και Απλίκι και αυτό που λείπει είναι τα κουβούκλια που θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ταυτοτήτων και από το «τελωνείο».
 
Συζήτησε, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, το θέμα με το «υπουργείο δημοσιονομικών» και δεν υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό. Χρειάζεται, όπως είπε, ένα ποσό γύρω στα 5 εκ ΤΛ (1,2 εκ ευρώ περίπου) σημειώνοντας ότι μετά την έγκριση του «κρατικού προϋπολογισμού» στα μέσα της εβδομάδας θα συναντηθεί με την «κυβέρνηση» για να καταρτίσουν το πρόγραμμα.
 
Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, τα δημοσιεύματα ότι η τ/κ πλευρά δεν θέλει να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας. Υπήρξαν, είπε, κάποιοι δισταγμοί της τ/κ πλευράς στη Δερύνεια και της ε/κ πλευράς στο Απλίκι για την πορεία (χάραξη, διαδρομή) του δρόμου, αλλά αυτοί έχουν ξεπεραστεί.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην Τεχνική Επιτροπή υπήρξε η πληροφορία ότι ο δρόμος στο Απλίκι θα είναι έτοιμος τον Οκτώβριο, ωστόσο άκουσαν ότι ο Ε/κ ηγέτης έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί σε 3 μήνες. «Εγινε αντιληπτό από αυτή τη δήλωση αρχές του Μάρτη ότι στο τέλος του Μάη η ε/κ πλευρά θα τελειώσει τον δρόμο. Εμείς δεν έχουμε στόχο, ούτε επιθυμούμε την καθυστέρηση».
 
Για να μην υπάρξει ανησυχία στην περιοχή της Λεύκας ότι σε περίπτωση που ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, μπορεί να μην ανοίξει το οδόφραγμα του Απλικίου, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, μεταξύ του ανοίγματος των δύο οδοφραγμάτων «δεν πρέπει να υπάρχει μακρά περίοδος». Τα δύο οδοφράγματα μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα, συνέχισε, ωστόσο «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η άλλη πλευρά ‘δεν θα το σκάσει’».
 
Εμείς να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και θα κάνουμε τα βήματα ανάλογα με τις εξελίξεις, πρόσθεσε λέγοντας ότι «είμαστε στο σημείο να ανοίξουμε τα οδοφράγματα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Εύχομαι και η ε/κ πλευρά να έχει την ίδια αντίληψη».
 
Όσον αφορά την ασφαλτόστρωση του δρόμου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπήρχε η συμφωνία να γίνει από κοινού, για το λόγο αυτό θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω του προγράμματος ανάπτυξης των ΗΕ όπου θα πάρουν μέρος κοινοπραξίες. Θεωρεί, δήλωσε, ότι ο δρόμος εντός της ελεγχόμενης από τα ΗΕ περιοχής δεν θα είναι πρόβλημα και εάν η πληροφόρηση που έχουν από τους υπεύθυνους για τα οδοφράγματα είναι σωστή «δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν ταυτόχρονα».
 
Απέφυγε ωστόσο να δώσει μια ημερομηνία που αυτό μπορεί να γίνει, λέγοντας ότι «ας πούμε ότι εδώ (στη Δερύνεια) ολοκληρώνονται οι εργασίες μερικές εβδομάδες πριν, το ανοίγουμε και μερικές εβδομάδες μετά, ανοίγουμε και το άλλο (Απλίκι). Δεν θα υπάρχει πρόβλημα, κανείς δεν θα έχει αντίρρηση». Όμως, πρόσθεσε, δεν θέλουν να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και στο Απλίκι να μην γίνει τίποτα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top