Του Θεόδωρου (Άκη)  Φ. ΗΛΙΑ*

Ζούμε σε ένα δύσκολο και πολύπλοκο κόσμο, στον οποίο τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μέσα σε αυτήν την πλημμυρίδα των αλλαγών, οι γονείς βρίσκονται σε σύγχυση και απόγνωση, καθώς δε γνωρίζουν πώς θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες για τα παιδιά τους, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στη σωστή διαπαιδαγώγησή τους. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά εμφανίζονται μελαγχολικά, νευρικά, πιο παρορμητικά και ανυπάκουα. 

Η νέα αυτή πραγματικότητα καθιστά αναγκαία την εστίαση της προσοχής των γονέων στη ρίζα της δημιουργίας των προβλημάτων και της κακής συμπεριφοράς, που δεν είναι άλλη από τα αρνητικά συναισθήματα. Όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι, όταν οι γονείς είναι συναισθηματικά ευφυείς και εκπαιδεύουν τα παιδιά τους, ώστε να αποκτήσουν συναισθηματική νοημοσύνη, τότε αυτά κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους, αλλά και τους ανθρώπους γύρω τους. Μπορούν ακόμη να ελέγχουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός, η λύπη και ο φόβος, ενώ την ίδια στιγμή έχουν υψηλότερες σχολικές επιδόσεις.  Γνωρίζουμε σήμερα, μετά από εκτεταμένες έρευνες που έχουν γίνει, ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία και ευτυχία των παιδιών.

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Φυσικά, θα πρέπει πρώτα  οι γονείς να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να τις μεταδώσουν στα παιδιά τους. Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά. Είναι οι πρώτοι τους δάσκαλοι, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από αυτά που βιώνουν καθημερινά με τους γονείς τους.  Έτσι, μαθαίνουν πώς να   κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους, πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, πώς να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και τέλος πώς να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά.

Τι μπορούν λοιπόν οι γονείς να κάνουν, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που σίγουρα θα βρεθούν μπροστά τους; Με ποιον τρόπο μπορούν οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους μεθόδους και τεχνικές, ώστε να αποδέχονται τα αρνητικά τους συναισθήματα και να οικοδομούν έτσι στενότερες σχέσεις με τους γύρω τους; Σύμφωνα με τον John Gottman, εάν ακολουθήσουμε τα πιο κάτω στάδια, μπορούμε να δημιουργήσουμε συναισθηματικά ευφυή παιδιά.

1.    Να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με το παιδί μας. Την ίδια στιγμή, να του δώσουμε χρόνο και να ακούσουμε το παιδί, δείχνοντάς του έτσι ότι το σεβόμαστε ως άνθρωπο.  

2.    Να εστιάζουμε στην κατανόηση των συναισθημάτων του παιδιού. Δηλαδή, να κατανοήσουμε πώς νιώθουν, αλλά κυρίως να αποδεχθούμε τα συναισθήματά τους.

3.    Να βοηθήσουμε το παιδί μας να κατονομάζει τα συναισθήματα που νιώθει ή βιώνει.

4.    Τέλος, να θέσουμε όρια για τις πιθανές ανάρμοστες συμπεριφορές (π.χ. ψέματα ή χρήση βίας) και να τα βοηθήσουμε να λύσουν το πρόβλημα, δείχνοντάς τους τον τρόπο.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά, των οποίων οι γονείς έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και εφαρμόζουν με συνέπεια τη συναισθηματική αγωγή, έχουν καλύτερη υγεία, εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα αρνητικής συμπεριφοράς και δημιουργούν καλύτερες και σταθερότερες φιλίες. Ακόμη, τα παιδιά αυτά είναι περισσότερο ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Την ίδια στιγμή, αποκτούν έξυπνους τρόπους σκέψης, αλλά και τέτοιες συνήθειες, ώστε να μπορούν με ευκολία να ηρεμούν και να χαλαρώνουν, να βγαίνουν από τη δύσκολη θέση και να βρίσκουν κίνητρα, για να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Οφείλουμε, λοιπόν, ως γονείς να προετοιμάσουμε κατάλληλα τα παιδιά μας, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που τους περιμένουν. Η συναισθηματική ευφυΐα είναι τόσο απαραίτητη στις μέρες μας, που δεν έχουμε δικαίωμα να την αγνοήσουμε. Ήδη, πληρώνουμε το κόστος της έλλειψης συναισθηματικής αγωγής, με τα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της νεολαίας μας. Μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε, ώστε να δώσουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε στα παιδιά μας. Άλλωστε, όπως σοφά αναφέρει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Σενέκας: «δεν είναι ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν προσπαθούμε, αλλά είναι ότι επειδή δεν προσπαθούμε που τα πράγματα είναι δύσκολα».

·         Ο Θεόδωρος (Άκης)  Φ. Ηλία είναι Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.
 • Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*
  Η επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο και η Κύπρος - Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ*  Του Τάκη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ* Είχα πολύ πριν την επίσκεψη πει πολλές φορές, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε νόημα και κάποιο αποτέλεσμα, αν οι ευρωβουλευτές την ώρα που θα έβλεπαν τα χάσκοντα σπίτια στο σώμα της Αμμοχώστου, θα ένιωθαν ταυτόχρονα την ανάσα των Αμμοχωστιανών στο σβέρκο τους. Και όχι μόνο των Αμμοχωστιανών. Ο κόσμος ήταν εκεί και θέλω όχι μόνο να τον ευχαριστήσω μα και να τον συγχαρώ, γιατί παρά τα 44 χρόνια έδειξε ξανά την πίστη του.
 • Ο Κάρολος Μάρξ, επίκαιρος όσο ποτέ - Του Νεοκλή Συλικιώτη
  Ο Κάρολος Μάρξ, επίκαιρος όσο ποτέ - Του Νεοκλή Συλικιώτη *Του Νεοκλή ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ «Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε» Σε αυτή τη μία πρόταση από τις «θέσεις για τον Φόυερμπαχ» και συγκεκριμένα στην 11η θέση βρίσκεται τόσο η πεμπτουσία, όσο και η επικαιρότητα του μαρξισμού. Στις 5 Μαΐου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου θεωρητικού με μεγάλες εκδηλώσεις ανά το παγκόσμιο. Ο Κάρολος Μαρξ, ήταν ο άνθρωπος εκείνος που έδωσε τα θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης του καπιταλισμού και…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top