Eκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας πραγματοποίησαν το Σάββατο το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, με τη στήριξη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, υπό το σύνθημα "Ψωμί και Τριαντάφυλλα". Η εκδήλωση άρχισε με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και συνεχίστηκε με πορεία στο Προεδρικό, όπου αναγνώσθηκε το υπόμνημα που επιδόθηκε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με τελικό αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Παραδίδοντας το υπόμνημα, η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά είπε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης προσδοκούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεριμνήσει ώστε η γυναίκα να τύχει της αναγκαίας στήριξης για να μπορέσει να συμμετέχει στον εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα.
 
Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βεβαιώνοντας ότι θα τύχει της απαιτούμενης προσοχής.
 
«Θα μελετηθούν τα όσα επισημαίνετε, αφού προέρχονται από τόσους συλλογικούς φορείς και οργανώσεις», πρόσθεσε.
 
Η ΓΓ της ΠΟΓΟ παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει η μέριμνα να περιοριστεί απλά σε κάποιους στόχους για να συμμετέχουν γυναίκες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αλλά να είναι γενικότερη και να στηρίζει την εργαζόμενη γυναίκα, την εργαζόμενη οικογένεια, ώστε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις γυναίκες.
 
Προσβλέπουμε ότι θα ληφθούν μέτρα, είτε νομοθετικά, είτε με διαμόρφωση που θα στηρίξουν τη γυναίκα σε όλους τους τομείς, είπε η κ. Κουκουμά, παρατηρώντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις υποδομές φροντίδας και στήριξης της οικογένειας των οποίων η λειτουργία τερματίζεται, κάθε άλλο παρά πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση δείχνουν.
 
Η προχτεσινή ημέρα υπενθύμισε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε στη χώρα μας, είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας για την επέτειο της εξέγερσης των γυναικών, επεσήμανε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα και πως η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και οι διακρίσεις που ακόμα υπάρχουν και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε περαιτέρω ότι η εκδήλωση και το υπόμνημα με εισηγήσεις και αιτήματα δίνουν την ευκαιρία «να επαναλάβουμε ότι η δράση και η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων πρέπει να είναι συλλογική», προσθέτοντας ότι αυτή είναι η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτή θα είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα προς την αντιπροσωπεία των διοργανωτών, ότι "θα πρέπει να περιμένετε να δείτε και τις απαντήσεις στα ζητήματα που σας απασχολούν και βεβαίως απασχολούν όλους μας".
 
Αναγνωρίζουμε ότι στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια όταν η χώρας μας βρέθηκε υπό ιδιαίτερες δυσκολίες μέσα στην κρίση, οι γυναίκες επιφορτίστηκαν με μεγαλύτερο βάρος από ό,τι όλοι οι υπόλοιποι, συνέχισε για να δηλώσει ότι ο «στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε είναι να μην υπάρχει καμμία διάκριση, λόγω του φύλου στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουμε τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι πολίτες και το μερίδιο που τους αναλογεί σε μια χώρα που παράγει ευημερία για όλο τον κόσμο».
 
Στο υπόμνημα που επιδόθηκε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων οι διοργανωτές ζητούν τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο νόμο για την ίση αμοιβή, τερματισμό των ανεξέλεγκτων ωραρίων των καταστημάτων, να στηριχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να εφαρμόσει πολιτικές για στήριξη των γυναικών, πρόληψη για όλες στις μορφές βίας σε βάρος των γυναικών, να αξιολογηθούν τα καταφύγια και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις που περιέλαβε η Κυβέρνηση, λόγω κόστους εφαρμογής, υιοθετώντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  
Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, η ΓΓ της ΠΟΓΟ  είπε πως διαδηλώνουμε και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κυβερνώντες, την Πολιτεία και προς κάθε κατεύθυνση όπως δεν μοιράζουν ευχές και φιλοφρονήσεις προς το γυναικείο φύλο, αλλά να δηλώσουν ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τη μεγαλοεργοδοσία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, «ώστε να πετύχουμε επιτέλους την ισομισθία, την αύξηση της άδειας μητρότητας, την εφαρμογή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας και βελτιώσεις στην άδεια πατρότητας».
 
«Μην μας λέτε πόσο σέβεστε και εκτιμάτε τη γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία», ανέφερε καλώντας να δηλώσουν ποιοι είναι έτοιμοι να αντισταθούν στο συντηρητισμό και τις παρεμβάσεις της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας, που θέλει να αποφασίζει και για το σώμα των γυναικών.
 
Η ΓΓ της ΠΟΓΟ ζήτησε επίσης από τους κυβερνώντες να δηλώσουν αν θα συνεχίσουν την οικονομική πολιτική που διαλύει το κοινωνικό κράτος, τις εργατικές κατακτήσεις και συρρικνώνει τις κοινωνικές υποδομές που στηρίζουν την οικογένεια.
 
«Κατάμουτρα, μας είπατε προχθές ότι δεν είναι δουλειά του κράτους η λειτουργία κρατικών υποδομών στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας», ανέφερε η ΓΓ της ΠΟΓΟ.
 
Παρατήρησε επίσης ότι η ισοτιμία των φύλων παραμένει ακόμα στόχος, όραμα και όχι πραγματικότητα και ανέφερε ότι η γυναίκα της Κύπρου βρίσκει πολύ πιο δύσκολα δουλειά και αμείβεται, κατά κανόνα, λιγότερα.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι σε δεκάδες χώρους δουλειάς, οι εργοδότες απολύουν ή αποφεύγουν να προσλάβουν γυναίκες που είναι έγκυες ή γυναίκες που είναι σε ηλικία για να κάνουν παιδιά, επειδή θέλουν να αποφύγουν να καταβάλουν την άδεια μητρότητας.
 
Σημείωσε ακόμα ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της προόδου και των δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πριν δύο εβδομάδες ότι θα επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων.
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε χαιρετισμό του, είπε ότι θα πορευτούμε διαδηλώνοντας την απαίτηση μας για καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.
 
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι λόγω της κρίσης  ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών έχει εξόφθαλμα ανατραπεί υπέρ της εργοδοσίας, προσθέτοντας ότι «διεκδικούμε από την πολιτεία ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη προς τον κόσμο της εργασίας και όχι ευχολόγια, συνθήματα και διακηρύξεις με τα οποία έχουμε χορτάσει».
 
Περαιτέρω πρόσθεσε ότι «απαιτούμε νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες και όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερείς διαβουλεύσεις,  αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων».
 
Διεκδικούμε επαναοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους  που έχει ξηλωθεί και υποδομές οι οποίες θα στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα στην πράξη, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δομές φροντίδας, στήριξης και προστασίας νηπίων, παιδιών, βρεφών, ηλικιωμένων και αναπήρων, συνέχισε.
 
Είπε ακόμα ότι διεκδικούμε επαναφορά των δικαιωμάτων που έχασαν οι συνταξιούχοι και επανασυζήτηση του πέναλτι 12% για συνταξιοδότηση στα 63 και ΓεΣΥ στην πράξη και όχι στις διακηρύξεις.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Στο προσωπικό της ΣΚΤ το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου
  Στο προσωπικό της ΣΚΤ το Σχέδιο Εθελούσιας Εξόδου Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) ενέκρινε το σχέδιο εθελούσιας εξόδου 900 εργαζομένων της ΣΚΤ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταφοράς των «καλών» εργασιών του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Το σχέδιο θα κοινοποιηθεί και επίσημα την Τετάρτη στο προσωπικό, το οποίο θα έχει διορία δύο εβδομάδων να το επιλέξει ή όχι.
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Γυρίζουμε την πλάτη στο χαφιεδότσουρμο της συνομοταξία του Αβέρωφ!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Γυρίζουμε την πλάτη στο χαφιεδότσουρμο της συνομοταξία του Αβέρωφ!  Πριν, αλλά και μετά τη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 13 του μήνα, "βγήκε για σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο, αυτοί που αποτελούνε τον εθνικό κορμό" για να σώσουν την Παιδεία από τους εκπαιδευτικούς, τους «ανάλγητους» δασκάλους που ζητούν να εκτελούν ανεμπόδιστα το λειτούργημα τους. Εφαρμόζουν το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε». Επιχειρούν να στρέψουν την μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης!
 • Με ενότητα κι αγώνα απαντούν οι εκπαιδευτικοί – Απεργία διαρκείας αποφάσισαν ομόφωνα ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ
  Με ενότητα κι αγώνα απαντούν οι εκπαιδευτικοί – Απεργία διαρκείας αποφάσισαν ομόφωνα ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ Σε απεργιακά μέτρα διαρκείας, αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και σε νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, την Τρίτη, 28 Αυγούστου. Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν το πρωί χωριστές συνεδρίες των Κεντρικών Διοικητικών τους Συμβουλίων και στις 11:30, πραγματοποίησαν κοινή συνεδρία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00.
 • Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση συντεχνιών με Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα!
  Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση συντεχνιών με Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα! Χωρίς να βρεθεί κοινό έδαφος έληξε και η σημερινή συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα εφαρμοστεί στην τράπεζα για αποχώρηση 900 υπαλλήλων, στο πλαίσιο των διαδικασιών απορρόφησης του «καλού» Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. Οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ ΟΙΥΚ, ΠΑΣΕΥ και της ΠΑΣΥΔΥ θα έχουν αύριο κοινή συνεδρία των Κεντρικών τους Συμβουλίων στην (11:30 στην ΠΕΟ) προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, ενώ δεν έχει καθοριστεί…
 • ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ – Ο Χαμπιαούρης οδήγσε σε αδιέξοδο την πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της κρίσης
  ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ – Ο Χαμπιαούρης οδήγσε σε αδιέξοδο την πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της κρίσης Μήνυμα προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία για αγώνα διαρκείας, στέλνουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, που αποφάσισαν νέα δυναμική κινητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών σε χώρο και χρόνο που θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί προσεχώς.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top