Αρκετά σοβαρό αλλά όχι το χειρότερο είναι το φαινόμενο της σκόνης που επηρεάζει την Κύπρο από χθες. Οι αρμόδιοι προχωρούν συνεχώς σε μετρήσεις και αξιολόγηση της κατάστασης και αναλόγως εκδίδουν ανακοινώσεις με συστάσεις και οδηγίες στο κοινό. Η σκόνη θα υποχωρήσει σταδιακά από το απόγευμα, αλλά αναμένεται επανεμφάνισή της τα επόμενα 24ωρα.

Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα στο Υπουργείο Εργασίας, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι η επικινδυνότητα των σωματιδίων, οφείλεται κυρίως στο μέγεθός τους και εξήγησε ότι λόγω του μικρού μεγέθους τους, εισέρχονται εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της μύτης και του στόματος και επικάθονται σε ζωτικά όργανα.

"Ο κάθε οργανισμός επηρεάζεται αναλόγως της ανθεκτικότητάς του και γι` αυτό και δίνεται ιδιαίτερη αναφορά και προσοχή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, γιατί ακριβώς η ανθεκτικότητα αυτών των οργανισμών, η άμυνά τους- παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών- είναι πιο χαμηλή σε σχέση με κάποιον που δεν νοσεί. Το ότι θα εισέλθει μια συγκεκριμένη ποσότητα σκόνης εάν κάποιος κυκλοφορήσει στο ύπαιθρο είναι δεδομένο, απλά κινδυνεύει περισσότερο κάποιος που η άμυνά του είναι πιο χαμηλή", ανέφερε ο κ. Σαββίδης.
 
Με βάση τις μετρήσεις που έγιναν πριν από τις εννέα το πρωί, στην Πάφο και  στη Λεμεσό οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν οι πιο ψηλές.

Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι αντιμετωπίζουν ως περιοχές το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί η σκόνη είναι από την Αφρική και άρα είναι πιο κοντά, ωστόσο σημείωσε πως η Κύπρος είναι τόσο μικρή , και άρα επηρεάζεται ολόκληρο το νησί όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα.
 
Συγκεκριμένα η ώρα 07:00 οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 88 μg/m3 και 524 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018 κυμάνθηκε μεταξύ 93 και 200 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.
 
Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί, απαιτείται οι εργοδότες να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Συγκεκριμένα για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι υπάρχει η νομοθεσία  για την ποιότητα του αέρα και η νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Με βάση τις αρμοδιότητες του Τμήματος ενημερώνονται οι εργοδότες για την εκτίμηση κινδύνου και έχει υποχρέωση να αναγνωρίζει ο εργοδότης τους κινδύνους για τους εργαζομένους τους (κίνδυνοι μηχανημάτων, σκαλωσιές, έκθεση στον ήλιο) και να λαμβάνει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα. Οι επιθεωρητές του Τμήματος έχουν υποχρέωση να εξετάζουν αν τηρείται αυτή η νομοθεσία στη διάρκεια των τακτικών τους ελέγχων αλλά και όταν γίνονται συγκεκριμένες καταγγελίες.

Σε σχέση με τις ψηλές τιμές, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι για το Τμήμα και τις μετρήσεις που διεξάγονται, σημασία έχει ότι η οριακή τιμή είναι άνω των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία και άρα οτιδήποτε είναι πέραν αυτού θεωρείται ως επικίνδυνο.

"Εννοείται όμως ότι υπάρχει μια διαφορά αν οι τιμές είναι 100 μικρογραμμάρια ή 500 γιατί είναι περισσότερη η ποσότητα σκόνης και άρα κάποιος που κυκλοφορεί στο ύπαιθρο, έχει δυνητικά περισσότερη έκθεση και λόγω της μεγάλης ποσότητας το σύννεφο σκόνης πυκνώνει και άρα είναι πιο ορατό", εξήγησε ο κ. Σαββίδης.
 
Ο κ. Σαββίδης εξήγησε παράλληλα ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από άλλες δραστηριότητες.

"Εμείς όταν λέμε σκόνη εννοούμε αυτήν που έρχεται από φυσικές πηγές, δηλαδή από τις ερήμους, Δυτική Ασία και Βόρεια Αφρική, εμείς δεν μετράμε σκόνη, αλλά αιωρούμενα σωματίδια. Η σκόνη είναι ένα μέρος αυτών, φυσικά σε αυτά τα περιστατικά είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που πλησιάζει το 80 και το 90 τοις εκατό, δύο είναι οι πηγές των σωματιδίων, φυσικές και ανθρωπογενείς, οι φυσικές είναι σκόνη από τις ερήμους και το θαλάσσιο άλας που προέρχεται δηλαδή από  την εξάτμιση του νερού της θάλασσας  και οι ανθρωπογενείς είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και κυριότερες είναι καύση αυτοκινήτων, οι κεντρικές θερμάνσεις, και η βιομηχανία", ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σαββίδης.
 
Με βάση τις μετρήσεις του Τμήματος, το χειρότερο φαινόμενο σε ποσότητα σκόνης καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 με τιμές άνω των 3,000 μικρογραμμαρίων.

"Εμείς αξιολογούμε με βάση την ποσότητα της σκόνης αλλά και τη διάρκεια του φαινομένου και βεβαίως θα βρέξει, δεν μπορώ να πω ότι είναι από τα χειρότερα αυτό που έχουμε σήμερα, αλλά είναι αρκετά σοβαρό", είπε ο κ. Σαββίδης.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχει η άποψη  στο κοινό ότι τελευταίως έχουμε πιο συχνά τέτοια φαινόμενα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από τις μετρήσεις, δεν διαπιστώνεται ότι έχουμε πιο συχνό το φαινόμενο.

"Αλλά όντως αυτό που άλλαξε είναι ότι στο Τμήμα μας τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε πιο ευαίσθητοι στην ενημέρωση του κοινού, εκδίδονται πιο εύκολα ανακοινώσεις και ενημερώνεται περισσότερο, υπάρχει mobile application, βελτιώθηκε και η ιστοσελίδα μας", ανέφερε.

Η ιστοσελίδα του τμήματος είναι: www.airquality.gov.cy και η εφαρμογή "Air Quality Cyprus" η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο από το Google Play και το iOS App Store.
 
Τι λέει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

Με βάση τις προβλέψεις σε πρωινό Δελτίο της Υπηρεσίας, το απόγευμα αναμένεται σταδιακά η σκόνη να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ωστόσο από το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να εμφανιστεί σταδιακά και πάλι σκόνη στην ατμόσφαιρα η οποία θα απομακρυνθεί από το απόγευμα της Πέμπτης από την περιοχή.


Προστασία των μαθητών από τα αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι οι  Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων ενημερώνονται επί καθημερινής βάσης για τα επίπεδα σκόνης στην περιοχή τους από την ιστοσελίδα του Κλάδου Ποιότητας Ατμοσφαιρικού Αέρα και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Στις περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις των Σχολείων διαπιστώνουν ότι τα ποσοστά αυτά είναι αυξημένα (προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν την οριακή τιμή που καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία), μεριμνούν ώστε να αποφεύγεται η διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο ύπαιθρο, καθώς και η παραμονή των παιδιών για μεγάλη χρονική διάρκεια στην αυλή του σχολείου ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους.  

Ανάλογες οδηγίες δίδονται επίσης από τη Διεύθυνση και προς όλους τους εργαζόμενους στη σχολική μονάδα.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στους Καπέδες
  Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στους Καπέδες Εκτός ελέγχου μαίνεται πυρκαγιά, που ξέσπασε γύρω στις 10:00, σε περιοχή κοντά στους Καπέδες. Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Αντρέας Χρίστου, είπε ότι στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες δίνουν μάχη με τις φλόγες, ωστόσο, σημείωσε πως χρειάζεται χρόνος, ώστε να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση.
 • Αισθητός σε όλη την Κύπρο σεισμός 5,5 ρίχτερ, με επίκεντρο την Πόλη Χρυσοχούς
  Αισθητός σε όλη την Κύπρο σεισμός 5,5 ρίχτερ, με επίκεντρο την Πόλη Χρυσοχούς  Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, στις 09:21 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους M=5,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
 • Οκτώ πυρκαγιές εξερράγησαν χθες στην επαρχία Πάφου
  Οκτώ πυρκαγιές εξερράγησαν χθες στην επαρχία Πάφου Υπό έλεγχο τέθηκαν χτες οι οκτώ πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε αγροτικές περιοχές της Επαρχίας Πάφου παρά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις ορεινές κοινότητες με αποτέλεσμα να θέσουν σε άμεση κινητοποίηση την πυροσβεστική υπηρεσία και το Τμήμα Δασών. Οι καιρικές συνθήκες χθες ήταν διαφορετικές αφού στην παραλιακή περιοχή της Πάφου επικρατούσε ηλιοφάνεια, ενώ στα ημιορεινά και ορεινά σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις .
 • Έκταση περίπου τριών δεκαρίων κατάκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες παρά το χωριό Ασκάς
  Έκταση περίπου τριών δεκαρίων κατάκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες παρά το χωριό Ασκάς Συνολική έκταση περίπου τριών δεκαρίων κατάκαυσε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 15.25 παρά το χωριό Ασκάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ώρα 15.25 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και αριθμό δέντρων (κωνοφόρα, ελιές και αμυγδαλιές) παρά το χωριό Ασκάς. Ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου Παλαιχωρίου και ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λακατάμιας με σύνολο δύο πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 16.56. Στο έργο της κατάσβεσης συνέβαλαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα…
 • Σε κατάσταση «Κόκκινου Συναγερμού» για τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
  Σε κατάσταση «Κόκκινου Συναγερμού» για τον κίνδυνο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών Το Τμήμα Δασών με ανακοίνωση του πληροφορεί το κοινό ότι οι επικρατούσες συνθήκες καύσωνα έχουν ανεβάσει τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών σε επίπεδα «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ». Ταυτόχρονα απευθύνει για μια ακόμη φορά θερμότατη έκκληση στο κοινό να αποφύγει πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά καθώς και για συνεργασία.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top