Οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να πεταχτούν στα σκουπίδια, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η μεθοδολογία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο το πώς θα προχωρήσουν.

Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στα κατεχόμενα και μιλώντας στο δεύτερο μέρος της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για το θέμα είναι το καλύτερο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μέχρι να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. «Η δημιουργία μιας επιτροπής για το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ισχυρό και δυνατό ΜΟΕ. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει να το κάνει αυτό».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα στείλει κάποιον στην Κύπρο για να μιλήσει με τις δύο πλευρές. Στη συνάντησή του, ανέφερε, με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, της είπε πως δεν αρκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λέει τα ίδια, αλλά να αποδείξει (ότι άλλαξε νοοτροπία), ενώ μίλησε για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις από τον Ε/κ ηγέτη.
 
«Πρέπει να κάνουμε μια πολύ ειλικρινή κατ’ ιδίαν συνάντηση. Όχι για τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συζητήσουμε ανοικτά τι σκέφτεται για το από δω και πέρα. Θα μου πει αυτός, θα του πω και εγώ, θα με ρωτήσει, θα τον ρωτήσω. Αυτό είναι ιστορική μας υποχρέωση». Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια περιφερειακή συνεργασία, δεν θα χάσουν μόνοι οι Τ/κ, θα χάσουν και οι Ε/κ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν μόνοι τους από τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο». Το ψευδοκράτος και η Τουρκία, είπε, είναι αποφασισμένες σε αυτό το θέμα.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν υπάρξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα είναι όπως η προηγούμενη, να πηγαίνουν στη νεκρή ζώνη και να συζητούν γύρω από το ίδιο θέμα και μετά να το συζητούν τρεις μέρες και τρεις μέρες οι διαπραγματευτές, αυτό διήρκισε 50 χρόνια. «Εάν αυτό είναι προϋπόθεση, δεν είναι του Ακιντζί είναι του ΓΓ. Δέστε την τελευταία του έκθεση. Λέει ότι μια διαδικασία από δω και πέρα πρέπει να είναι με την προσέγγιση ενός πακέτου για να προκύψει μια στρατηγική συμφωνία. Το Σεπτέμβριο συναντήθηκα με το ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε ο ίδιος είναι έτοιμος να μπει σε μια διαδικασία ανοικτού τέλους».
 
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί και πάλι να διαχωρίσει τα θέματα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα εσωτερικά ζητήματα μέχρι να προετοιμαστεί καλά το κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώ ο ΓΓ μιλά για προσέγγιση ενός πακέτου. Υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να συζητήσουν τα εσωτερικά θέματα, να συνεχίζονται οι συνομιλίες και να συνεχίζονται και οι σχεδιασμοί της ε/κ πλευράς στη θάλασσα. «Αυτό το βλέπουν όλοι, κανείς δεν τα τρώει αυτά. Αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να προχωρήσει».
 
Φυσικό αέριο
------------------
Χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της τ/κ πλευράς για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι «όπου είναι αυτοί θα είμαστε και εμείς. Έτσι θα συνεχιστεί από δω και πέρα. Έτσι θα προχωρήσει και η διαδικασία με το γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας. Εάν κάνουν αυτοί γεώτρηση στο τεμάχιο 10, έχουμε και εμείς δικαίωμα σε περιοχή που συμφωνήσαμε με την ΤΡΑΟ να προχωρήσουμε. Εάν δεν θέλει γι αυτό να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένα άλλο θέμα. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να μας δείξει ο Αναστασιάδης ότι άλλαξε η νοοτροπία του. Εάν δεν βλέπει ως ένα στοιχείο της πολιτικής μας ισότητας την εκ περιτροπής προεδρία, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν. Εάν συνεχίσουν με το μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις, δεν μπορούν να ξεκινήσουν (οι συνομιλίες)».
 
Ερωτηθείς για το ταξίδι Οζερσάι στην Ιταλία ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε, ενημέρωσε τον ίδιο και τον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν ως επικεφαλής της «κυβέρνησης», πριν φύγει και από εκεί τους κρατούσε συνεχώς ενήμερους τηλεφωνικώς. Αυτό που μπορεί, συνέχισε, να πει είναι ότι οι επαφές του δεν περιορίστηκαν μόνο σε κάποιους αρμοδίους της ΕΝΙ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα.
 
Πού είναι το λάθος να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο όπου θα συζητηθεί η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, διερωτήθηκε ο κ. Ακιντζί. Ανέφερε επίσης ότι στο δείπνο της 11ης Μαΐου (2015) στο Λήδρα Πάλας είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία του είπε ο ίδιος ότι θα ξεκινούσαν τις διαπραγματεύσεις στις 15 του μηνός, αλλά η ε/κ πλευρά δεν θα προχωρούσε σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του απάντησε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο, σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν χαμηλές και πως ούτε σύντομα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.
 
Συνομιλίες και πλαίσιο Γκουτέρες
-------------------------------------------
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει πως θέλει να συζητήσει το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά με επιστολή του στο ΓΓ του ζητεί το χάρτη του σχεδίου Ανάν, ενώ στο σχέδιο Ανάν υπήρχαν και άλλα στοιχεία. Στην επιστολή του, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε ούτε μια γραμμή για την εκ περιτροπής προεδρία που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες.  
 
Εξηγώντας δε για την απόσυρση του χάρτη, επανέλαβε ότι το έκανε επειδή μετά το Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποσύρει όλες του τις προτάσεις. Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ο κ. Ακιντζί, ήταν ακόμη στην Κύπρο και τον κάλεσε στο γραφείο του για να του πει ότι θέλει το χάρτη πίσω με τον πρώην Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ να του λέει ότι έχει αυτό το δικαίωμα. Τελικά, ανέφερε, πήρε το χάρτη στα χέρια του στις 9 Δεκεμβρίου 2017.
 
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο "δύο κρατών" εντός της ΕΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι θα ρωτήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τι σκέφτεται για το θέμα της λύσης των "δύο κρατών". «Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του, ο (Αρχιεπίσκοπος) Χρυσόστομος ξαφνικά μιλά για λύση δύο κρατών και την επομένη κάνει στροφή. Λέει ότι εννοούσε στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας. Και από το περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη έφτασαν στα αυτιά μας τέτοια μηνύματα». Εδώ υπάρχουν δύο κοινότητες, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι εδώ και 50 χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό κράτος. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ό,τι κάνουμε θα είναι κατόπιν διαλόγου και συμφωνίας.
 
Εάν οι Ε/κ δεν μπορούν να αποδεχθούν μια ομοσπονδιακή δομή, οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα των Ε/κ και ούτε να προσαρτηθούν σε ένα άλλο κράτος, «τι απομένει;». Να συνεχίσουν, όπως είπε, οι Τ/κ στη δική τους οντότητα και να «συναντηθούν εντός της ΕΕ».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν ξαναγίνει Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής και πάλι. «Ούτε οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των πέντε  Μονίμων Μελών, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία». Στο Κραν Μοντανά, ανέφερε, ήταν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές, ενώ η ΕΕ ήταν παρατηρητής και όχι μέλος.
 
Όταν ξεκίνησαν, συνέχισε, πίνοντας καφέ στο Μπουγιούκ Χαν και κάνοντας τόκα με την ζιβανία, ήταν ειλικρινά αισιόδοξος γιατί ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης που είχε πει Ναι στο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε ότι για να μην αποδεκτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την εκ περιτροπής προεδρία που είχε αποδεχθεί ο (πρώην Πρόεδρος) Χριστόφιας «έφερε νερό από 1000 και ένα ποτάμια. Αυτό το θέμα δεν το έχει ακόμα αποσαφηνίσει».
 
«Είναι νωρίς να πω αν θα είμαι ξανά υποψήφιος»
---------------------------------------------------------------
Σε ερώτηση εάν θα είναι ξανά υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» του 2020, ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι στην πολιτική τα δύο χρόνια δεν είναι λίγος χρόνος. Δεν με απασχολεί αυτό τώρα, έχω ακόμη πολλά να κάνω, ανέφερε, λέγοντας ότι εάν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά θα πρέπει να γίνουν πολλά σε δύο χρόνια. «Αλλά να πω από τώρα κάτι σίγουρο για το τι θα γίνει στο τέλος των δύο χρόνων, είναι νωρίς».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top