Επισκέψεις σε χώρους επιχειρήσεων της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος του νησιού και συναντήσεις με ειρηνευτές, επίσκεψη στην Πύλα, και συμμετοχή σε εκδήλωση - συζήτηση για την Ημέρα της Γυναίκας περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ.

 Ο κ. Λακρουά θα έχει την Παρασκευή το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Κύριο θέμα στην ατζέντα είναι η στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», είπε ο κ. Σιντίκ.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη που γίνεται προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (familiarization visit), για να συναντηθεί με τους ειρηνευτές των ΗΕ στην Κύπρο για πρώτη φορά καθώς και για να δει πώς λαμβάνει χώρα η υλοποίηση της στρατηγικής αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», είπε ο κ. Σιντίκ.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε τον περασμένο Δεκέμβριο τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες και ενέκρινε την υλοποίηση των συστάσεων του Γενικού Γραμματέα για στρατηγική αναθεώρηση, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διαμόρφωση της Δύναμης για την εκπλήρωση των καθηκόντων που της ανατέθηκαν.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως ο κ. Λακρουά επισκέφθηκε σήμερα χώρους επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος του νησιού και ενημερώθηκε και για θέματα αποναρκοθέτησης.

Το απόγευμα, ανέφερε, «επισκέφθηκε την Πύλα μαζί με την αστυνομία των ΗΕ και συνάντησε τους κοινοτάρχες του χωριού, Ε/κ και Τ/κ».

Επίσης, ανέφερε, στις 1800 θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που διοργανώνει το UNDP στο Ινστιτούτο Γκαίτε, κατά την οποία θα γίνει συζήτηση για την αμφισβήτηση των στερεότυπων για τα φύλα στην Κύπρο. Η εκδήλωση θα αρχίσει με εναρκτήρια σχόλια από τον κ. Λακρουά, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και την αξιωματούχο του UNDP Tiziana Zennaro.

Ο κ. Σιντίκ είπε ακόμη πως αύριο το πρωί ο κ. Λακρουά θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει στις 10 και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 11.30.

Σημείωσε επίσης ακόμη πως αύριο το μεσημέρι ο κ. Λακρουά θα παρακαθίσει σε γεύμα με τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας, που υπηρετούν στην Κύπρο και το απόγευμα θα επισκεφθεί το εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) όπου θα ενημερωθεί από τα μέλη της για το έργο της Επιτροπής.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top