Επισκέψεις σε χώρους επιχειρήσεων της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος του νησιού και συναντήσεις με ειρηνευτές, επίσκεψη στην Πύλα, και συμμετοχή σε εκδήλωση - συζήτηση για την Ημέρα της Γυναίκας περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ.

 Ο κ. Λακρουά θα έχει την Παρασκευή το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Κύριο θέμα στην ατζέντα είναι η στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», είπε ο κ. Σιντίκ.

«Πρόκειται για μια επίσκεψη που γίνεται προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (familiarization visit), για να συναντηθεί με τους ειρηνευτές των ΗΕ στην Κύπρο για πρώτη φορά καθώς και για να δει πώς λαμβάνει χώρα η υλοποίηση της στρατηγικής αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», είπε ο κ. Σιντίκ.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε τον περασμένο Δεκέμβριο τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες και ενέκρινε την υλοποίηση των συστάσεων του Γενικού Γραμματέα για στρατηγική αναθεώρηση, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διαμόρφωση της Δύναμης για την εκπλήρωση των καθηκόντων που της ανατέθηκαν.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε πως ο κ. Λακρουά επισκέφθηκε σήμερα χώρους επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος του νησιού και ενημερώθηκε και για θέματα αποναρκοθέτησης.

Το απόγευμα, ανέφερε, «επισκέφθηκε την Πύλα μαζί με την αστυνομία των ΗΕ και συνάντησε τους κοινοτάρχες του χωριού, Ε/κ και Τ/κ».

Επίσης, ανέφερε, στις 1800 θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που διοργανώνει το UNDP στο Ινστιτούτο Γκαίτε, κατά την οποία θα γίνει συζήτηση για την αμφισβήτηση των στερεότυπων για τα φύλα στην Κύπρο. Η εκδήλωση θα αρχίσει με εναρκτήρια σχόλια από τον κ. Λακρουά, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και την αξιωματούχο του UNDP Tiziana Zennaro.

Ο κ. Σιντίκ είπε ακόμη πως αύριο το πρωί ο κ. Λακρουά θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα γίνει στις 10 και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 11.30.

Σημείωσε επίσης ακόμη πως αύριο το μεσημέρι ο κ. Λακρουά θα παρακαθίσει σε γεύμα με τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας, που υπηρετούν στην Κύπρο και το απόγευμα θα επισκεφθεί το εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) όπου θα ενημερωθεί από τα μέλη της για το έργο της Επιτροπής.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top