Αντιδρώντας στην υποβάθμιση και αλλοίωση των θαλασσινών σπηλιών της Πέγειας η κίνηση Save Akamas, με τη στήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων, διοργανώνει σήμερα στις 11 π.μ., εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Την εκδήλωση στηρίζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ώρα που θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής και θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκατάστασης της νέας κυβέρνησης και αναμένεται να παραστούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και το Υπουργικό του Συμβούλιο.

Στόχος των διοργανωτών της εκδήλωσης είναι να σταλεί το μήνυμα στη νέα κυβέρνηση ότι δεν θα γίνει αποδεκτή άλλη καταστροφή του περιβάλλοντος. Την εκδήλωση στηρίζουν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Αφορμή για την εκδήλωση αποτελεί η έγκριση που δόθηκε σε συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία, από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, για ανέγερση οικοδομών σε προστατευόμενη ζώνη στην Πέγεια, πάνω από θαλασσινές σπηλιές όπου αναπαράγεται η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, ένα από τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στη Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωσή της η κίνηση Save Akamas/Save Cyprus τονίζει «ότι είναι σημαντικό να είμαστε εκεί, με σκοπό να δείξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να συνεχιστεί η υποβάθμιση και καταστροφή της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Αναμένουν, όπως αναφέρουν, ότι οι πρόνοιες των Οδηγιών της ΕΕ και των κυπριακών νομοθεσιών για τη διατήρηση της φύσης θα τηρούνται, χωρίς χαλαρώσεις, εκπτώσεις, παρεκκλίσεις και παραθυράκια. Όλα τα έργα και σχέδια που χωροθετούνται μέσα ή κοντά σε περιοχές Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση και να αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους ορθά, επαρκώς και εγκαίρως, πριν από τη χορήγηση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, σημειώνουν.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευθύνης και της συμμόρφωσης με το περιβαλλοντικό κεκτημένο, οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να επιβάλλουν τη νομοθεσία για την πρόληψη και την αποκατάσταση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής ζημιάς. Η κίνηση υποδεικνύει ακόμα ότι πρέπει να εκδοθούν διατάγματα διατήρησης και διαχείρισης των περιοχών Natura 2000, τα οποία να περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτικά μέτρα και ουσιώδεις όρους για τη διαφύλαξη όλων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο.

 

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας στηρίζουν οι ακόλουθες Περιβαλλοντικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ):

·         Αερικό – Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό στην Οροσειρά του Τροόδους,

·         Αλμυράς – Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Εργαστήρι,

·         Ανοικτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας,

·         Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Λευκωσίας,

·         Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας,

·         Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου,

·         Περιβαλλοντικός και Φιλοζωικός Όμιλος Πανεπιστημίου Κύπρου,

·         Οικολογική Κίνηση Κύπρου,

·         Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα,

·         Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Κοινότητας Μαθιάτη,

·         Ομάδα Σώστε τα Δάση Αθαλάσσας και Ακαδημίας,

·         Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου,

·         Φίλοι της Γης Κύπρου,

·         Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών,

·         Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου,

·         Σποροφύλακες Κύπρου και

·         Cyclists Across Barriers.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top