Την εκτίμηση ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου, στην Κοφίνου, εξέφρασαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά καταγγέλλει ότι δεν έγιναν τα έργα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής.


Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο, παρακάθισαν, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, μέλη της Υπηρεσίας του UNHCR, η  Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά και η Κοινοτάρχης της Κοφίνου Δέσπω Χαραλάμπους.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι η σημερινή επίσκεψη στο Κέντρο έγινε για να συνεχιστεί η παρακολούθηση που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και αφορά τη λειτουργία του. Πρόσθεσε πως στην τελευταία επίσκεψη που έγινε τον Ιούνιο του 2017 «διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που φιλοξενούνται όσο και τα προγράμματα που λειτουργούσαν», και ότι «δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες που αφορούν την λειτουργία του Κέντρου».
 
Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή για τον προγραμματισμό που έχει ξεκινήσει. Αυτό που έχει σημασία για μας ως Επιτροπή είναι να μπει επιτέλους ένα σωστό χρονοδιάγραμμα και ένας προγραμματισμός για επίλυση αυτών των προβλημάτων με στόχο το Κέντρο να γίνει ένα στολίδι και όχι να παραβιάζονται τα δικαιώματα των  ανθρώπων που φιλοξενούνται εδώ όταν δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες».
 
Σήμερα, συνέχισε, «δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει νοσηλευτής, δεν υπάρχει γιατρός και δεν υπάρχει μόνιμα κοινωνικός λειτουργός» θέματα που θα εξεταστούν σε συνεδρία της Επιτροπής στη Βουλή που θα γίνει στις 12 Μαρτίου. Ακόμα, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, «για πρώτη φορά το θέμα της διαχείρισης του Κέντρου θα πάει με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μια κεντρική εποπτεία από τις υπηρεσίες του κράτους, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, ώστε να υπάρχει μια σωστή παρακολούθηση όλων των έργων, θα υπάρχει μόνιμα διοικητικός λειτουργός, θα υπάρχει μόνιμα μια ομάδα από υπηρεσίες, όπως υδραυλικούς και άλλους για να κάνουν τις αναγκαίες επιδιορθώσεις, ενώ ήδη προχωρεί στην αλλαγή στον τρόπο διάθεσης των τροφίμων».
 
Αφού είπε πως «υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να δούμε», σημείωσε ότι υπάρχει ταυτόχρονα και μια «καλή αρχή που θα μας επιτρέψει στους τρεις μήνες που θα επιστρέψουμε, να διαπιστώσουμε ουσιαστικές αλλαγές. Ο στόχος αυτής της Επιτροπής είναι να παρακολουθεί στενά τα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γι’αυτό και σε τρεις μήνες θα επιστρέψουμε στο Κέντρο για να δούμε ότι όλα αυτά που ακούσαμε ότι τροχιοδρομήθηκαν, προχωρούν».
 
Στις δηλώσεις της η κ. Κυριακίδου είπε επίσης ότι «αυτός ο χώρος έγινε ως ένας χώρος προσωρινής φιλοξενίας για ένα μικρότερο αριθμό ατόμων, δυστυχώς όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό ατόμων για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ κάποια άτομα διαμένουν εδώ σχεδόν μόνιμα. Γι’αυτό πρέπει να δούμε όλη την αλυσίδα των γεγονότων, να δούμε και τα θέματα των επιδομάτων ώστε να τους επιτρέπουν να φεύγουν από το Κέντρο και να ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες γιατί δεν μπορεί ένας άνθρωπος να έρχεται εδώ και να παραμένει για κάποια χρόνια» είπε και σημείωσε πως «εδώ πρέπει να έρχονται τα άτομα, να εξετάζονται οι αιτήσεις τους σε 6 μήνες και να προχωρούν στο επόμενο στάδιο της ζωής τους».  
 
Γι` αυτό, συνέχισε, «στις 12 Μαρτίου η Επιτροπή θα καλέσει όλα τα αρμόδια Υπουργεία εκτός του Εσωτερικών, αφού η παρουσία νοσηλευτή και γιατρού αφορούν το Υπουργείο Υγείας και χρειάζεται η καθημερινή παρουσία κοινωνικού λειτουργού γιατί υπάρχουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, υπάρχουν άτομα που ήρθαν από πολεμικές ζώνες με πολλά προβλήματα, υπάρχουν γυναίκες που έχουν πολλές δυσκολίες και τραυματικές εμπειρίες. Αυτά οφείλουν να διευθετηθούν ώστε να υπάρχει ένα Κέντρο που να εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε πως «θεωρώ ότι κάποια πράγματα που είδαμε σήμερα άρχισαν να βελτιώνονται. Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να γίνονται κάποια έργα, υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός όσον αφορά το αποχετευτικό, υπάρχει μια αλλαγή στο τρόπο διαχείρισης του Κέντρου γιατί θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό, ήδη υπάρχει μια καλύτερη διευθέτηση αφορά τους χώρους που μαγειρεύουν τα φαγητά, αλλά θα πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς ότι αυτό ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες και ελπίζω ότι τώρα με την αλλαγή που υπάρχει και την πολιτική βούληση που υπάρχει θα δούμε ότι στους επόμενους τρεις μήνες θα μπορούμε να δούμε ουσιαστικές αλλαγές στο Κέντρο.

ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΟΥΜΑ: ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ!

 
Εξάλλου η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι και τον περασμένο Ιούλιο που πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο «υποσχέθηκαν να γίνουν ένα σωρό πράγματα γιατί διαπιστώσαμε πραγματικά τραγικές καταστάσεις, τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί, ξεκίνησαν να επιδιορθώνουν κάποιες υποδομές που είχαν καεί την περασμένη εβδομάδα (στα επεισόδια) οπότε τα υπόλοιπα είναι στον αυτόματο πιλότο ξανά και περιμένουμε αυτές τις υποσχέσεις να τις δούμε να εφαρμόζονται».
 
Πρόσθεσε ότι «επιμέναμε να γίνει η επίσκεψη πρώτα εδώ στο Κέντρο και μετά η συνεδρία στη Βουλή γιατί ξέραμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. `Εχει αναφέρει αρκετά η κυρία Κυριακίδη με όλες τις προσδοκίες ότι θα λυθούν τα πράγματα, δυστυχώς δεν λύνονται. Από τον Απρίλιο του 2017 δεν λειτουργεί κανονικά το ιατρείο, δεν υπάρχει νοσηλευτικός λειτουργός και αν υπάρχει είναι μόνο πρωϊνά, ώρες γραφείου και συνεχίζουν οι ίδιες καταστάσεις», είπε, και σημείωσε πως «υπάρχει έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού όπου καταγράφονται πάρα πολλά πράγματα σε σχέση και με τα ίδια τα παιδιά και νομίζω ότι χρειάζεται ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας του Κέντρου. Υπόσχονται ότι θα σκεφτούν τη δημιουργία και δεύτερου χώρου αλλά όλα αυτά είναι «θα» που μετά τις εκλογές δεν ξέρω ποιο αντίκρισμα έχουν».
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού ανέφερε ότι «η επίσκεψη στο Κέντρο από τους βουλευτές της Επιτροπής έχει από μόνη της το δικό της συμβολισμό και αξία. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο τρόπο που λειτουργεί το Κέντρο και να ενημερώσουμε τα μέλη της Βουλής για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει και τα μέτρα που έχουμε τροχιοδρομήσει».
 
Θεωρώ, συνέχισε, «ότι κάποια μικρά βήματα έχουμε κάνει αλλά αυτό που έχουμε υποσχεθεί - και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και την υποστήριξη της Βουλής - είναι το Κέντρο να γίνει πρότυπο και όχι αυτό που είναι σήμερα. `Εχει πολλές παραμέτρους η λειτουργία ενός χώρου και αυτό που υπάρχει εδώ είναι νομίζω η ανεπάρκεια όλου του συστήματος  ή των αδυναμιών του, είτε αυτές αφορούν στήριξη ή προγράμματα ένταξης του κόσμου εκτός του χώρου ή και άλλα προγράμματα όπως να μάθουν τα ελληνικά ή να αναπτύξουν κάποιες άλλες δεξιότητες».
 
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι «για το θέμα των συνθηκών φιλοξενίας των παιδιών στη Κοφίνου είχαμε κάνει εμπεριστατωμένη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2017 και έγινε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για σκοπούς Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Δυστυχώς, το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε ελάχιστα έχουν γίνει, δεν είχαμε ποτέ απάντηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τι θα έκαναν και πως θα υλοποιούνταν οι εισηγήσεις μας».
 
Ωστόσο, συνέχισε, «οι σημερινές δεσμεύσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών είναι προς τη ορθή κατεύθυνση, ότι δηλαδή θα αναληφθεί από το κράτος η καθημερινή και συνεχής λειτουργία και έλεγχος του Κέντρου. Εχει δεχθεί αυτό που και εμείς έχουμε τονίσει, ότι αυτός ο χώρος έπρεπε να ήταν προσωρινής διαμονής των ατόμων, γιατί είναι ένας χώρος που δεν είναι κατάλληλος για μόνιμη διαμονή και αυτό από μόνο του δημιουργεί προβλήματα, και ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι σωστές», είπε, και σημείωσε πως «περιμένουμε αυτά που ο Γ.Δ. του ΥΠΕΣ έχει δηλώσει και του δίνουμε πίστωση χρόνου να δούμε πως θα υλοποιηθούν σύντομα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι «τα προβλήματα των παιδιών δεν είχαν δημιουργηθεί από τη διαμονή τους στο Κέντρο. Δεν έχω πληροφόρηση ότι έχουν λυθεί», σημείωσε,  και πρόσθεσε ότι «ακριβώς μέρος των όσων είχαμε επισημάνει είναι πως δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτά τα παιδιά, δεν υπήρχε η κατάλληλη διατροφή, ενώ το ένα παιδί είχε ανάγκη από εμφιαλωμένο νερό σε μεγάλες ποσότητες και δεν το είχε. Ελπίζουμε ότι σιγά – σιγά αυτά τα προβλήματα θα λυθούν», κατέληξε.  

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πώς την πάτησε 63χρονη από «γιατρό» που έκανε…. «μαγικά» και της έφαγε πέραν των 100 χιλ. ευρώ
  Πώς την πάτησε 63χρονη από «γιατρό» που έκανε…. «μαγικά» και της έφαγε πέραν των 100 χιλ. ευρώ Στη σύλληψη 60χρονου από τη Λευκωσία προχώρησε το ΤΑΕ Πάφου για υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων ύψους 117 χιλ. ευρώ με ψευδείς παραστάσεις και απειλή με τη χρήση βίας σε βάρος 63χρονης καθηγήτριας.
 • Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία του Φορέα Τρίτης Ηλικίας
  Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία του Φορέα Τρίτης Ηλικίας Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρία του νεοσύστατου Φορέα Τρίτης Ηλικίας κατά τη διάρκεια της οποίας οι οργανώσεις και οι φορείς που συμμετέχουν ενημερώθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, για τους στόχους της Κυβέρνησης αναφορικά με την ευημερία και τη διεύρυνση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς την τρίτη ηλικία, για προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί για άτομα άνω των 65, καθώς και για νέα μέτρα που βρίσκονται υπό μελέτη.
 • Σε κωματώδη κατάσταση αγοράκι που ήπιε φυτοφάρμακο!
  Σε κωματώδη κατάσταση αγοράκι που ήπιε φυτοφάρμακο! Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο 6χρονος, μετά την κατάποση φυτοφαρμάκου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το αγοράκι που κατάγεται από τη Ρουμανία και διαμένει με τους γονείς του τα τελευταία χρόνια στην Πάφο βρισκόταν χτες το απόγευμα στο σπίτι με την μητέρα του, η οποία είχε αγοράσει το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο για την φροντίδα του κήπου της.
 • Ένα κομματάκι κρέας στο φαγητό η αιτία θανάτου 20χρονου αγοριού! – Πέθανε από ασφυξία
  Ένα κομματάκι κρέας στο φαγητό η αιτία θανάτου 20χρονου αγοριού! – Πέθανε από ασφυξία Σε ασφυξία που προκλήθηκε από κομματάκι κρέας οφείλεται ο θάνατος του αγοριού, 20 μόλις μηνών, το οποίο έχασε τη ζωή του, το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το τάιζε η μητέρα του.
 • Αντιδράσεις ΕΚΥΣΥ για το κλείσιμο του καταστήματος της ΣΚΤ στα Λύμπια
  Αντιδράσεις ΕΚΥΣΥ για το κλείσιμο του καταστήματος της ΣΚΤ στα Λύμπια Η τοπική επιτροπή της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Λυμπιών με επιστολή της προς την Ελληνική Τράπεζα ζητεί όπως αναθεωρηθεί η απόφαση για το κλείσιμο του καταστήματος του Συνεργατισμού στα Λύμπια, προειδοποιώντας με μέτρα αντίδρασης. Η Ελληνική Τράπεζα από την ερχόμενη Δευτέρα αναλαμβάνει και επίσημα τα καταστήματα και τους πελάτες του Συνεργατισμού, έπειτα από τη συμφωνία μεταφοράς των «καλών» εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top