Στην ατζέντα του Άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Παρασκευής θα βρεθεί η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης, την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση του Προέδρου Τουσκ αναφέρεται ότι "εκτός από τις δύο κύριες συζητήσεις, θα τεθούν σύντομα άλλα θέματα" και ανάμεσα σε αυτά σημειώνεται ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μας ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο".

Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία συζητήσεων, ο Ντ.Τουσκ καταγράφει πως "μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Gentiloni, θα υπενθυμίσω τη σημασία της βοήθειας για τη χρηματοδότηση των δράσεων στη Λιβύη", πως "ο Πρόεδρο Μακρόν θα ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις των πολιτών" και πως ο ίδιος θα ενημερώσει για το πώς σκοπεύει να προετοιμάσει τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών του Brexit για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ των 27 το Μάρτιο.

Αναλυτικά, τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι η συζήτηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από το Brexit και άλλα θεσμικά ζητήματα, καθώς και μια ξεχωριστή συζήτηση για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.

Ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρει ότι "πρέπει να εξετάσουμε τη σύνθεση του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit", σημειώνοντας ότι "φαίνεται φυσικό ότι λιγότερα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν λιγότερες θέσεις" και καταγράφει την πρόταση του ΕΚ, που λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, θα οδηγήσει σε 705 βουλευτές αντί των σημερινών 751. Οι υπόλοιπες έδρες θα διατηρηθούν ως αποθεματικό για τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ.

Το δεύτερο θέμα αφορά τον ορισμό του Προέδρου της Κομισιόν. Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα σκοπεύουν να διορίσουν επικεφαλής υποψήφιους (Spitzenkandidaten), όπως το 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να επιλέγεται αποκλειστικά ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ντ.Τουσκ καταγράφει "μια άλλη νέα ιδέα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι η δημιουργία διακρατικών καταλόγων" (διεθνικές λίστες επικρατείας) αλλά τοποθετεί την εφαρμογή του μέτρου στο 2024.

Επιπλέον άλλα θεσμικά ζητήματα περιλαμβάνουν τον αριθμό των Ευρωπαίων Επιτρόπων, τη δυνατότητα συγχώνευσης των Προέδρων της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συμβουλίου, και την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι 27 θα συζητήσουν και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 (ΠΔΠ) που θα περιλαμβάνει τις "νέες προτεραιότητες, όπως η παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης, η βελτίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας καθώς και η μεγαλύτερη επένδυση στο πρόγραμμα Erasmus", αλλά και το κενό λόγω της Brexit.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top