Στην ατζέντα του Άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Παρασκευής θα βρεθεί η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης, την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση του Προέδρου Τουσκ αναφέρεται ότι "εκτός από τις δύο κύριες συζητήσεις, θα τεθούν σύντομα άλλα θέματα" και ανάμεσα σε αυτά σημειώνεται ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μας ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο".

Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία συζητήσεων, ο Ντ.Τουσκ καταγράφει πως "μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Gentiloni, θα υπενθυμίσω τη σημασία της βοήθειας για τη χρηματοδότηση των δράσεων στη Λιβύη", πως "ο Πρόεδρο Μακρόν θα ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις των πολιτών" και πως ο ίδιος θα ενημερώσει για το πώς σκοπεύει να προετοιμάσει τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών του Brexit για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ των 27 το Μάρτιο.

Αναλυτικά, τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι η συζήτηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από το Brexit και άλλα θεσμικά ζητήματα, καθώς και μια ξεχωριστή συζήτηση για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.

Ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρει ότι "πρέπει να εξετάσουμε τη σύνθεση του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit", σημειώνοντας ότι "φαίνεται φυσικό ότι λιγότερα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν λιγότερες θέσεις" και καταγράφει την πρόταση του ΕΚ, που λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, θα οδηγήσει σε 705 βουλευτές αντί των σημερινών 751. Οι υπόλοιπες έδρες θα διατηρηθούν ως αποθεματικό για τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ.

Το δεύτερο θέμα αφορά τον ορισμό του Προέδρου της Κομισιόν. Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα σκοπεύουν να διορίσουν επικεφαλής υποψήφιους (Spitzenkandidaten), όπως το 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να επιλέγεται αποκλειστικά ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ντ.Τουσκ καταγράφει "μια άλλη νέα ιδέα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι η δημιουργία διακρατικών καταλόγων" (διεθνικές λίστες επικρατείας) αλλά τοποθετεί την εφαρμογή του μέτρου στο 2024.

Επιπλέον άλλα θεσμικά ζητήματα περιλαμβάνουν τον αριθμό των Ευρωπαίων Επιτρόπων, τη δυνατότητα συγχώνευσης των Προέδρων της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συμβουλίου, και την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι 27 θα συζητήσουν και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 (ΠΔΠ) που θα περιλαμβάνει τις "νέες προτεραιότητες, όπως η παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης, η βελτίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας καθώς και η μεγαλύτερη επένδυση στο πρόγραμμα Erasmus", αλλά και το κενό λόγω της Brexit.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top