Στην ατζέντα του Άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Παρασκευής θα βρεθεί η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης, την οποία απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση του Προέδρου Τουσκ αναφέρεται ότι "εκτός από τις δύο κύριες συζητήσεις, θα τεθούν σύντομα άλλα θέματα" και ανάμεσα σε αυτά σημειώνεται ότι "ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μας ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο".

Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία συζητήσεων, ο Ντ.Τουσκ καταγράφει πως "μετά από συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Gentiloni, θα υπενθυμίσω τη σημασία της βοήθειας για τη χρηματοδότηση των δράσεων στη Λιβύη", πως "ο Πρόεδρο Μακρόν θα ενημερώσει για τις διαβουλεύσεις των πολιτών" και πως ο ίδιος θα ενημερώσει για το πώς σκοπεύει να προετοιμάσει τα σχέδια κατευθυντήριων γραμμών του Brexit για τις μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ των 27 το Μάρτιο.

Αναλυτικά, τα βασικά θέματα της Συνόδου είναι η συζήτηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από το Brexit και άλλα θεσμικά ζητήματα, καθώς και μια ξεχωριστή συζήτηση για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020.

Ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρει ότι "πρέπει να εξετάσουμε τη σύνθεση του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το Brexit", σημειώνοντας ότι "φαίνεται φυσικό ότι λιγότερα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν λιγότερες θέσεις" και καταγράφει την πρόταση του ΕΚ, που λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, θα οδηγήσει σε 705 βουλευτές αντί των σημερινών 751. Οι υπόλοιπες έδρες θα διατηρηθούν ως αποθεματικό για τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ.

Το δεύτερο θέμα αφορά τον ορισμό του Προέδρου της Κομισιόν. Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα σκοπεύουν να διορίσουν επικεφαλής υποψήφιους (Spitzenkandidaten), όπως το 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να επιλέγεται αποκλειστικά ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ντ.Τουσκ καταγράφει "μια άλλη νέα ιδέα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι η δημιουργία διακρατικών καταλόγων" (διεθνικές λίστες επικρατείας) αλλά τοποθετεί την εφαρμογή του μέτρου στο 2024.

Επιπλέον άλλα θεσμικά ζητήματα περιλαμβάνουν τον αριθμό των Ευρωπαίων Επιτρόπων, τη δυνατότητα συγχώνευσης των Προέδρων της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συμβουλίου, και την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι 27 θα συζητήσουν και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 (ΠΔΠ) που θα περιλαμβάνει τις "νέες προτεραιότητες, όπως η παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης, η βελτίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας καθώς και η μεγαλύτερη επένδυση στο πρόγραμμα Erasmus", αλλά και το κενό λόγω της Brexit.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες
  Κοτζιάς και Λουτ συναντώνται στην Αθήνα ενώ εκκρεμεί συναντήσεις με Λονδίνο και Βρυξέλλες Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντάται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς θα αναπτύξει στην κ. Λουτ τις θέσεις της Αθήνας σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
 • ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά
  ΟΖΕΡΣΑΪ: Αν η ε/κ πλευρά κάνει εξορύξεις φυσικού αερίου, θα κάνει το ίδιο και η τ/κ πλευρά Το Κυπριακό περνά από κρίσιμη καμπή, σύμφωνα με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό εξωτερικών» στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διέρχεται μία περίοδο στρατηγικής σημασίας.
 • Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό
  Τι προτείνει ο Τσαβούσογλου για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό «Σε αυτή την φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
 • Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση
  Εξελίξεις το Φθινόπωρο στο Κυπριακό, αναμένει η Κυβέρνηση Η κυβέρνηση αναμένει όπως το Φθινόπωρο, έρθουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της λύσης.
 • ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο
  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τουρκική μεθόδευση οι συζητήσεις για «βελούδινο διαζύγιο» στην Κύπρο  "Το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ (το επονομασθέν πλαίσιο Γκουτέρες) θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση", δηλώνει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top