Δεκαεννέα φρούτα και 33 λαχανικά έβαλε στο μικροσκόπιό της η γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Générations Futures και το πόρισμα των ερευνών της είναι εξόχως ανησυχητικό: σχεδόν στο 70% των φρούτων και στο 41% των λαχανικών ευρείας κατανάλωσης ανιχνεύθηκαν ίχνη εξαιρετικά βλαπτικών για την υγεία εντομοκτόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 89% των σταφυλιών και το 88,5% των μανταρινιών που βρίσκει κανείς στο λιανικό εμπόριο (στη Γαλλία φυσικά, διότι εκεί διεξήχθη η έρευνα) έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σημειωτέον ότι η έρευνα διεξήχθη σε μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

Από τα λαχανικά τα πιο «μολυσμένα» από τα εντομοκτόνα, τα σέλερι (σε ποσοστό 84%). Επίσης στα χόρτα (καλλιεργημένα) και στα αντίδια ανιχνεύθηκαν εντομοκτόνα σε ποσοστό 74,5% και 73% αντιστοίχως. Στους αντίποδες, τα σπαράγγια και το καλαμπόκι (με ποσοστά 3% και 1,9% αντιστοίχως) εμφανίζονται ως τα λαχανικά με τα λιγότερα ίχνη εντομοκτόνων.


Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, εκτός από τα σταφύλια και τα μανταρίνια, ανιχνεύθηκαν εντομοκτόνα σε πάμπολλα δείγματα κερασιών (σε ποσοστό 87,7% για την ακρίβεια), αλλά και σε δείγματα δαμάσκηνων, κορόμηλων (34,8%), ακτινιδίων (27,1%) και αβοκάντο (23,1%) σε χαμηλότερα ποσοστά.

Η έρευνα της Générations Futures έδειξε επίσης ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν ίχνη εντομοκτόνων πολύ υψηλότερων από τα επιτρεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Περίπου στο 7% των δειγμάτων κερασιών που εξετάστηκαν εντοπίστηκαν υπερβάσεις σε ό,τι αφορά τις ποσότητες εντομοκτόνων που βρέθηκαν, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε σχεδόν στο 5% των εξωτικών φρούτων, όπως είναι το μάνγκο και η παπάγια, που εξετάστηκαν.

 

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top