Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν τα εργαλεία για να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ανέφερε ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΕΕΑ) και του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

«Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν τα εργαλεία για να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία να σταματήσει όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες. Το Ευρωκοινοβούλιο πολύ ορθά τοποθετείται ξεκάθαρα σε αυτά τα θέματα και ασκεί τις πιέσεις του, αλλά όπως γνωρίζουμε το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει και μεγάλες εξουσίες και δυνατότητες και αυτό είναι γνωστό», ανέφερε.

Σημείωσε ότι σε λίγες μέρες θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα και εκεί στην ημερήσια διάταξη θα είναι το θέμα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, ακόμα και στο θέμα της ελευθεροποίησης της βίζας.

«Εκείνη που κρατά τα κλειδιά είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετείται ξεκάθαρα για το θέμα.

«Ήδη με την απόφαση του 2014 ήταν πολύ αυστηρό τότε με τις navtex και την προσπάθεια να παρενοχληθεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και οι τοποθετήσεις όλων των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά δεν είναι αρκετό», ανέφερε.  
 
Δραστηριοποίηση σε θέματα ενέργειας, κοινωνικών υποθέσεων και αλληλεγγύης
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Αναφερόμενος στη δραστηριοποίησή του ως Αντιπρόεδρος της ΕΕΑ, είπε ότι έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε σημαντικές συνεδρίες και πολλές φορές συμμετέχει και στη διάσκεψη των προέδρων εκ μέρους της ομάδας του, όπου εκεί διαμορφώνεται η ατζέντα και μπαίνουν κάτω τα ζητήματα και οι προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είπε επίσης ότι είναι συντονιστής της ομάδας της ΕΕΑ στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, όπου συζητείται το τέταρτο ενεργειακό πακέτο στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλές οδηγίες και νομοθεσίες-κανονισμοί που αφορούν και την Κύπρο. Ο ίδιος όπως είπε, είναι εισηγητής σε σημαντικές οδηγίες όπως η οδηγία για τις διακυβερνητικές συμφωνίες που αφορά και την Κύπρο, η νέα οδηγία για το φυσικό αέριο, οι οδηγίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τους νέους στόχους που τίθενται για το 2030 για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων και τη νέα οδηγία για τον ηλεκτρισμό. Όπως είπε, είναι ένα συνολικό πακέτο που αφορά και την Κύπρο η οποία πρέπει να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους.

Αναφέρθηκε επίσης στην ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Εκεί και σε συνεργασία και με τους άλλους Κύπριους Ευρωβουλευτές και με παρέμβαση στην ομάδα μας θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια όσο το δυνατό πιο καλή έκθεση και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕΑ είναι από τις ομάδες που συνολικά χωρίς καμιά εξαίρεση στηρίζει πάντα τις θέσεις της Κύπρου.  

Ανέφερε επίσης ότι ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ.

«Ήρθε στην ατζέντα ο κοινωνικός πυλώνας. Και στην Κύπρο όπως και σε άλλες χώρες έχουμε σοβαρά προβλήματα που αφορούν τον περιορισμό της κοινωνικής πολιτικής, τα προβλήματα με τις εργασιακές σχέσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τον περασμένο χρόνο ήταν εισηγητής στην έκθεση για τις εργασιακές σχέσεις και την επισφάλεια στην εργασία, όπου καταγράφηκε το τι γίνεται στην Ευρώπη όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Όπως είπε, διαπιστώνεται ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων, δουλειά με το κομμάτι και εργασία με χαμηλό εισόδημα χωρίς δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ανέφερε, που αξιοποιήθηκε σε αυτή την έκθεση ο ορισμός της διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την αξιοπρεπή εργασία, η οποία αμείβεται καλά, έχει σταθερό ωράριο, κοινωνικές ασφαλίσεις, ασφάλεια υγείας, άδειες κ.α.

Τα ζητήματα αυτά, είπε ο κ. Συλικιώτης, είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την Ευρώπη αλλά αφορούν και την Κύπρο. Όπως είπε, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής κρίσης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται, υπάρχει υποχώρηση και σε ό,τι αφορά και τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα στην Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι η δραστηριότητά του θα επικεντρωθεί επίσης και στην αλληλεγγύη, αφού είναι Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στις σχέσεις με την Παλαιστίνη και εκεί έχει σημαντική παρέμβαση σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό.

«Αυτό που λέμε πολλές φορές είναι ότι χωρίς λύση του Παλαιστινιακού, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και έχει τα εργαλεία για να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΑΚΕΛ για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές
---------------------------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς κατά πόσο προτίθεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές το 2019, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι απόφαση του κόμματος. Ανάλογα με τις αποφάσεις και του κόμματος θα ξεκαθαρίσει αν θα είμαι υποψήφιος, είναι συλλογικές αυτές οι αποφάσεις που παίρνουμε στο ΑΚΕΛ και θα αναμένουμε αυτό να γίνει προς το τέλος του 2018, αρχές του 2019», σημείωσε.

Ανέφερε παράλληλα ότι σε σχέση με τις επόμενες ευρωεκλογές, υπάρχουν διεργασίες στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ενωτική αριστερά και εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕΑ θα βγει με ενισχυμένες δυνάμεις στις επόμενες ευρωεκλογές. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για δυνάμεις οι οποίες έχουν μια διαφορετικότητα μεταξύ τους και υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα στα αριστερά κόμματα, γι’ αυτό θα εργαστούν ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη συνοχή και ένα συντονισμός της δράσης. Ευχήθηκε επίσης η ομάδα της ΕΕΑ να είναι ακόμα πιο ισχυρή στο επόμενο Κοινοβούλιο.

 Όπως είπε, είναι σημαντικό ο ρόλος της ΕΕΑ, ώστε να περάσουν στην Ευρώπη ότι χρειάζεται μια νέα πορεία, μια αλλαγή πλεύσης, μακριά από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, να ασκηθεί περισσότερη κοινωνική πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top