: Πέμπτη, 19 Νοέμβριος 2015

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη σε νόμο το τροποποιητικό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση και τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 51 βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, καταψηφίστηκε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και τον Ζαχαρία Κουλία.

Με τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και τις τροπολογίες των μεγάλων κομμάτων αλλάζει άρδην ο τρόπος του οικονομικού ελέγχου και της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Μέχρι σήμερα τόσο στην τακτική χορηγία που λάμβαναν κάθε χρόνο, όσο και στην έκτακτη χορηγία που τους παραχωρείτο την περίοδο των εκλογών, το 22% κατανεμόταν ισόποσα και το 78% βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών από τούδε και στο εξής το 15% της τακτικής χορηγίας θα κατανέμεται ισόποσα και το 85% αναλογικά βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νόμο η έκτακτη χορηγία θα κατανέμεται αναλογικά, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα κατανέμεται και τυχόν άλλη χορηγία που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο σε άλλες εκλογές, όπως είναι οι προεδρικές, οι ευρωεκλογές ή οι δημοτικές εκλογές.

Επίσης, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αυξάνουν στο 3%, αντί 1,5% που είναι σήμερα, ποσοστό που μπορεί να λαμβάνει ένα μη κοινοβουλευτικό κόμμα ως κρατική χορηγία.

Τα μικρά κόμματα εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ , τα οποία υποστήριξαν πως η μείωση της κρατικής χορηγίας συνδέεται με την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, πλήττοντας τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οικονομικός έλεγχος των κομμάτων θα γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Θα απαγορεύονται οι ανώνυμες εισφορές στα κόμματα, τα οποία ωστόσο θα μπορούν να λαμβάνουν ιδιωτικές, χρηματικές ή μη, εισφορές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα νοουμένου ότι είναι ονομαστικές και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 50 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, θα μπορούν να λαμβάνουν χορηγίες, όταν αυτές προέρχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα με νόμιμες δραστηριότητες, ενώ δεν θα μπορούν να λαμβάνουν χορηγίες από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εξαιρουμένου του οργανισμού νεολαίας.

Παράλληλα, κάθε ιδιωτική εισφορά θα γίνεται αποδεκτή έναντι απόδειξης, που εκδίδεται από το πολιτικό κόμμα.

Ταυτόχρονα, τα κόμματα θα πρέπει να τηρούν ειδικό μητρώο εισφορών με το όνομα και τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό εγγραφής όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Κάθε πολιτικό κόμμα, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, είναι υποχρεωμένο, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους, να αναρτά στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να διαβιβάζει στον έφορο πολιτικών κομμάτων, κατάλογο των προσώπων που είχαν προβεί σε εισφορές άνω των €500 κατά το αμέσως προηγούμενο έτος.

Σε περίπτωση, που τα κόμματα παραβιάσουν τη νομοθεσία, θα τους επιβάλλεται χρηματική ποινή.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, πριν από τη ψήφιση των νομοσχεδίων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, είπε ότι μετά από πάρα πολύ καιρό έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην Ολομέλεια ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, απαντώντας στο Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος είπε ότι στη Δημοκρατία του Κλεισθένη αν δεν είχες περιουσία δεν είχες δικαίωμα ψήφου, απαντώντας έτσι στο Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος νωρίτερα είπε πως στη Δημοκρατία του Κλεισθένη οι Αθηναίοι προτρέπονταν να πουν τη γνώμη τους.

Όπως είπε ο κ. Δαμιανού “προφανώς διαπλοκή και διαφθορά δεν αφορά μόνο το πολιτικό σύστημα, αλλά συναντάται σε πολλές εκφάνσεις τις πολιτείας”, σημειώνοντας πως “πρέπει να επιμείνουμε σε μια διαφορετική κουλτούρα”.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, είπε πως υπάρχουν πολλές βελτιώσεις που νοικοκυρεύουν το σύστημα.

O βουλευτής του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, είπε πως θέλει να πιστεύει ότι η νέα διάταξη που εμπεριέχεται στη νομοθεσία θα αποτρέψει φαινόμενα τύπου focus, για να προσθέσει πως το κόμμα του κατέθεσε πρόταση πρόταση νόμου να μην αποδέχεται καμιά εισφορά από οποιαδήποτε εταιρεία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που ενισχύει τη λογοδοσία και ότι με την προτεινομένη νομοθεσία πέτυχαν σημαντικές βελτιώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε: “Είναι ερώτημα της Δημοκρατίας. Θέλουμε πολυφωνία; Θέλουμε νέες φωνές, νέα κόμματα; Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να δεχτούν την απαξίωση και αυτός είναι σωστός τρόπος να εκλέγονται στη Βουλή, αλλά να το αναγάγουν σε ποσοστό 30%, αυτό δεν θα πάει για πολύ”.

“Θέλω να εκφράσω ως θέμα αρχής τη διαφωνία μου. Θεωρώ ότι η τιμωρία των πολιτικών κομμάτων είναι πολιτική και όχι ποινική. Δεν δέχομαι ότι μειώθηκε η ποιότητα του νομοσχεδίου με αυτή την αλλαγή”, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι οι τροπολογίες ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ εντάσσονται στο πλαίσιο της ισοπέδωσης των μικρότερων κομμάτων, για να προσθέσει πως είναι αντιδεοντολογικό, λίγο πριν τις εκλογές, να μειώνει τις δυνατότητες στα μικρά κόμματα να ανταγωνιστούν.

Είπε πως “μας οδηγούν δεμένους πιστάγκωνα στη μάχη των εκλογών”, κάνοντας λόγο για “σφαγείς της πολιτικής του άποψης”.

“Οδηγούνται σε αυτή τη μάχη ανήθικα. Τι θέλετε να παραδοθούμε; Δεν θα παραδοθούμε. Εμείς θα σας αντισταθούμε”, είπε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας, αναφέρθηκε στη Δημοκρατία, λέγοντας πως “η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής” και ότι “ο εφευρέτης της ήταν ο Κλεισθένης”.

“Τότε στις συνάξεις των Αθηναίων”, είπε, “οι πολίτες προτρέπονταν να βγαίνουν να λένε τη γνώμη τους. Εδώ γίνεται το αντίθετο”.

Διερωτήθηκε αν ο Γιώργος Περδίκης έβλαψε τόσα χρόνια τη Βουλή, για να προσθέσει πως “αυτοί που έβλαψαν τον τόπο ήταν οι κύριοι της focus”.

Εξέφρασε την ελπίδα “αυτή τη φορά το εκλογικό σώμα να βάλει καλά στο μυαλό του πως πρέπει να επιλέγει και ποιο είναι το συμφέρον του λαού”, σημειώνοντας ότι “τα κόμματα τον καιρό που δεν έπαιρναν χορηγίες από το κράτος ήταν καλύτερα”.

“Από τον καιρό που παίρνουμε χορηγίες μάθαμε εκατό τέχνες. Αν θέλαμε να στεριώσουμε σωστά τη δημοκρατία έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί... Τατσώνουμε κάθε μέρα τη Δημοκρατία... Αν πιάνουμε από όλες τις πάντες θα χάσουμε”, είπε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top