2015

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε τους κανονισμούς που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το ωράριο των καταστημάτων.

Υπέρ τάχθηκαν μόνο οι 14 βουλευτές του ΔΗΣΥ. Κατά ψήφισαν 30 Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών. Αποχή τήρησαν Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ και Αθηνά Κυριακίδου του ΔΗΚΟ.

Για άτεγκτη στάση της Κυβέρνησης μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Βουλευτής ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, εκφράζοντας την θέση του κόμματός του σύμφωνα με την οποία «το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην έγκριση των εν λόγω κανονισμών, οι οποίοι επιβάλλουν ετσιθελικά την πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για την όποια αναταραχή στον τομέα του λιανικού εμπορίου οι κυβερνώντες θα φέρουν ακεραία την ευθύνη». Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει την ευθύνη για το γεγονός ότι θα προκύψει κενό στην ισχύουσα νομοθεσία και θα ισχύει η νομοθεσία του 2006. Δήλωσε παράλληλα ότι τυχόν μαζικές απολύσεις δεν μπορεί να χαρακτηριστούν οτιδήποτε άλλο εκτός από εκδικητικές, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ «δεν θα ανεχθούμε θυματοποίηση των εργαζομένων στο βωμό της περαιτέρω αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Έκανε λόγο επίσης μεταξύ πολλών άλλων για εργασιακό μεσαίωνα, ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού και σωρείας παραβιάσεων του κατώτατου μισθού, δραματική αύξηση της μερικής απασχόλησης και συρρίκνωσης της πλήρους και μόνιμης εργασίας.

Πλήρη σεβασμό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασε εκ μέρους του κόμματός του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τάξη πραγμάτων την οποία διαμορφώνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την οποία σεβόμαστε απόλυτα, είπε. Προσδοκούσαμε, πρόσθεσε, ότι αυτή θα ήταν και η στάση των υπολοίπων, σεβασμού προς τους θεσμούς.

Η απόφαση δεν επιτρέπει στη Βουλή να τροποποιήσει τους κανονισμούς αφού αυτό συνιστά παρέμβαση στις αποκλειστικές εξουσίες της Κυβέρνησης, είπε μεταξύ άλλων.

Δυστυχώς, σημείωσε, έχουμε κουράσει τους πολίτες με αυτή τη συζήτηση σε μια περίοδο που η παγκόσμια συγκυρία επιτρέπει να προσδοκούμε ακόμη και σε παράταση της τουριστικής περιόδου. Είπε επίσης ότι από τον Ιούλιο 2013 που έχουν εργοδοτηθεί πέραν των 8500 Ε/κ σε αντιδιαστολή με τις 9.000 απολύσεις που καταγράφηκαν στο λιανικό εμπόριο το 2012.

Αναμένοντας από την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις καταψηφίζουμε τους συγκεκριμένους κανονισμούς, ήταν η θέση που εξέφρασε το ΔΗΚΟ δια του Βουλευτή του Άγγελου Βότση, ο οποίος και εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει με τη δική του παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Βότσης τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της διατήρησης της αργίας της Κυριακής, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια συμβιβαστική λύση στο τραπέζι, παρόμοια με αυτήν που στο παρελθόν είχε προτείνει η ΕΔΕΚ και η οποία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους διάφορους φορείς, δηλαδή να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές κατά τη διάρκεια των τουριστικών μηνών, όπως αυτοί καθοριστούν καθώς και Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ακούσαμε και από τους εμπλεκόμενους μικρούς και μεγάλους ότι θα μπορούσε να είναι η χρυσή τομή, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η πρόταση αντιμετωπίζει και το θέμα των εργατοωρών τις Κυριακές με το να αντιμετωπίζει και το ωράριο της Κυριακής με επέκταση. Η Κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν μπορεί να την δεχτεί, συμπλήρωσε.

Δεν μπορούν να ψηφιστούν οι κανονισμοί που έχουμε ενώπιον μας τουλάχιστον όσον αφορά την ΕΔΕΚ ήταν και η θέση που εξέφρασε η Βουλευτής του Κινήματος Ρούλα Μαυρονικόλα στη δική της παρέμβαση ενώπιον της Ολομέλειας.

Οι κανονισμοί δημιουργούν ένα σκληρό ωράριο και καλούνται οι εργαζόμενοι να εργαστούν από τις 7 το πρωί ως τις 9 τη νύχτα, 7 ημέρες την εβδομάδα, είπε. Έχουμε δημιουργήσει τη γενιά των 500 ευρώ, πρόσθεσε. Βλέπουμε, ανέφερε, νέους επιστήμονες να εργάζονται για 500 ευρώ στις υπεραγορές και να έρχονται στη Βουλή να ζητούν να κρατήσουν αυτήν την εργασία. Εδώ έχουμε καταλήξει τη νέα γενιά, τόνισε.

Η κ. Μαυρονικόλα συνέχισε λέγοντας ότι ακούστηκαν ειρωνικά σχόλια και επιχειρήματα όσον αφορά τον οικογενειακό ιστό, προσθέτοντας όμως ότι «με τους κανονισμούς αυτούς η Κυβέρνηση απορυθμίζει τον οικογενειακό ιστό και την κοινωνία γενικότερα». Πέραν από τη νομική πτυχή την οποία σεβόμαστε απόλυτα θεωρούμε ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικό και έστω και την υστάτη η Κυβέρνηση μπορούσε να αποσύρει τους κανονισμούς και να φέρει καινούριους κατόπιν διαβούλευσης. Δίνουμε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να διαβουλευθεί ακόμη μια φορά, ανέφερε.

Νοσεί και είναι τοποθετημένο πάνω σε λανθασμένη βάση το σύστημα του ωραρίου των καταστημάτων σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος ανέφερε ότι είναι αναγκασμένος να καταψηφίσει αυτούς τους κανονισμούς. Θα πρέπει οπωσδήποτε η Κυριακή να εξασφαλιστεί για τους εργαζόμενους ως αργία, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα στα άλλα είναι μια μεταφορά κύκλου εργασιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα μεγάλα καταστήματα του λιανικού εμπορίου με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κλείσουν. Είπε ακόμη ότι λαμβάνει μηνύματα για μορφή καταναγκασμού, πίεσης των εργαζομένων. Η Κυριακή, ανέφερε ο κ. Περδίκης πρέπει να διασφαλιστεί ως κοινωνικό κεκτημένο. Έκανε επίσης λόγο μεταξύ άλλων “mind control” που ασκούν οι επιχειρήσεις στους καταναλωτές.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top