Το έργο της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας θα υλοποιηθεί, διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας πως ενδεχομένως λόγω των εξελίξεων να υπάρξει μια ολιγόμηνη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα γίνει με τις σωστές διαδικασίες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βύρας διέψευσε δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τα οποία δεν υλοποιείται το έργο της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας. Επίσης, εξέφρασε «λύπη για δημοσιεύματα, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν καμία επίσημη ενημέρωση» και κάλεσε τα ΜΜΕ «να είναι πλήρως ενημερωμένα για τα τεκταινόμενα προτού προκαλέσουν οποιαδήποτε ανησυχία».

Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει τελική απόφαση από την Επιτροπή Προσφορών και το Συμβούλιο Προσφορών του Δήμου, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν».

Τόνισε περαιτέρω ότι «για το συγκεκριμένο έργο έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή ανταλλαγή γη μεταξύ κυβέρνησης και Δήμου Λάρνακας, έγιναν οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις, ετοιμάστηκαν όλα τα έντυπα προσφορών και η προσφορά προκηρύχθηκε, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία τέθηκαν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «πιθανόν να υπάρχει και πιθανόν να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη διαδικασία των προσφορών».

Ωστόσο, τόνισε, «σε καμία περίπτωση δεν θα παρανομήσουμε και δεν θα έρθουμε σε σύγκρουση με τις εποπτικές αρχές και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αφού προτεραιότητα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι η Λάρνακα δεν θα μπει ξανά στο προσκήνιο για παραβιάσεις νομοθεσιών είτε για μη τήρηση των σωστών διαδικασιών».

Εξήγησε πως «το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει κάποια καθυστέρηση για ελάχιστους μήνες, σε περίπτωση που εάν και εφόσον,  χρειαστεί να γίνει επαναπροκήρυξη προσφορών».

Ωστόσο, δήλωσε, «το έργο θα έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2018 και σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα χρήματα από το προϋπολογιζόμενο ποσό, θα ζητήσουμε επιπλέον χρήματα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και να γίνουν εξοικονομήσεις, με στόχο η νέα Δημοτική Αγορά να υλοποιηθεί, πιθανόν με ολιγόμηνη καθυστέρηση».

Ο κ. Βύρας ερωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες προσφορές και μία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέο χρονοδιάγραμμα και ενδεχομένως καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του έργου.

Αφού ανέφερε ότι «είτε κατακυρωθεί η προσφορά για ένα έργο είτε όχι, υπάρχει πάντα το δικαίωμα από ενδιαφερόμενους προσφοροδότες να προσφύγουν στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών», πρόσθεσε πως «αυτό ισχύει για όλα τα έργα του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Η νομοθεσία υπάρχει και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε».

Σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προσφορών και την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Προσφορών του Δήμου, οπόταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται, είναι να προκαλούμε μια αχρείαστη ανησυχία στον κόσμο ότι δεν θα υλοποιηθεί το έργο της Δημοτικής Αγοράς», είπε.

«Το έργο θα γίνει με τις σωστές διαδικασίες», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι «για το Δήμο  είναι πιο σημαντικό να ακολουθήσουμε τη νομοθεσία και τις αρχές χρηστής διοίκησης παρά να βιαστούμε και να συνδεθεί η Λάρνακα με πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να συνδεθεί».

Όπως πρόσθεσε, «θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες ότι το έργο θα γίνει σύμφωνα με τις πρόνοιες, τις νομοθεσίες και τις αρχές χρηστής διοίκησης».

Ο κ. Βύρας δεν θέλησε να σχολιάσει τον αριθμό των εταιρειών που έχουν υποβάλει προσφορές για το έργο και σημείωσε πως «όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις θα βγούμε με σχετική ανακοίνωση και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Οτιδήποτε και να πούμε τώρα θα είναι εις βάρος της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι η προσφορά για ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στη Λάρνακα προκηρύχθηκε την 1η Νοεμβρίου 2017, η δαπάνη ανέρχεται περίπου στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται στο ισόγειο από Δημοτική Αγορά στην οποία θα στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και  φθαρτών, χώρος τοπιοτεχνημένος για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης.

Στον όροφο θα στεγάζονται τέσσερα υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος, ενώ στην ταράτσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof).

Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης θα περιλαμβάνει 180 περίπου χώρους, κατανεμημένους σε έξι επίπεδα, ωστόσο στην παρούσα φάση θα κατασκευαστούν μόνο τα τρία επίπεδα.

Η ανάπτυξη θα έχει όλες τις απαιτούμενες πρόνοιες για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και το έργο θα είναι υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΝΕΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ…! Η Κύπρος πρωταθλήτρια και στην αύξηση σε οδικούς θανάτους στην ΕΕ
  ΝΕΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΡΕΚΟΡ…! Η Κύπρος πρωταθλήτρια και στην αύξηση σε οδικούς θανάτους στην ΕΕ Η Κύπρος κατέγραψε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση στους οδικούς θανάτους στην ΕΕ, με ποσοστό που φθάνει το 15%, σύμφωνα με την 12η ετήσια έκθεση Road Safety PIN Report, που δημοσίευσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και η οποία κυρίως παρουσιάζει τα γενικά δεδομένα οδικής ασφάλειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ακόμα 4 γειτονικά κράτη
 • Υγρός τάφος για 57χρονη η πισίνα της έπαυλης της
  Υγρός τάφος για 57χρονη η πισίνα της έπαυλης της Νεκρή εντοπίστηκε χθες βράδυ από το σύζυγο της στον πάτο της πισίνας της έπαυλής τους στο Λιοπέτρι, 57χρονη από τη Πορτογαλία. Σύμφωνα με την Αστυνομία γύρω στις 23:00 χθες το βράδυ, 72χρονος Βρετανός, μόνιμος κάτοικος Λιοπετρίου, εντόπισε αναίσθητη στον πάτο της πισίνας της έπαυλης του, την 57χρονη σύζυγο του από την Πορτογαλία.
 • Συμβασιούχος οπλίτης κρίσιμα στο νοσοκομείο
  Συμβασιούχος οπλίτης κρίσιμα στο νοσοκομείο  Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 26χρονος συμβασιούχος οπλίτης (ΣΥΟΠ) που τραυματίστηκε το πρωί σε τροχαίο στον Ψευδά.
 • 6χρονο κοριτσάκι υπέστη ηλεκτροπληξία όταν άγγιξε εκτεθειμένο σύρμα της ΑΗΚ!
  6χρονο κοριτσάκι υπέστη ηλεκτροπληξία όταν άγγιξε εκτεθειμένο σύρμα της ΑΗΚ! Κοριτσάκι ηλικίας 6 ετών, παιδί Σύρων προσφύγων υπέστη ηλεκτροπληξία όταν άγγιξε σύρμα της ΑΗΚ που κρεμόταν από πασσάλους της ΑΗΚ δίπλα από το σπίτι που διαμένουν στη Χλώρακα!
 • Σύλληψη 67χρονης οδηγού για θανατηφόρο με θύμα 33χονο μοτοσικλετιστή
  Σύλληψη 67χρονης οδηγού για θανατηφόρο με θύμα 33χονο μοτοσικλετιστή Στη σύλληψη της 67χρονης οδηγού του οχήματος που ενεπλάκη στη θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση που συνέβη χθες στην επαρχία Πάφου, και στην οποία έχασε τη ζωή του ο άτυχος Χάρης Δρουσιώτης, ηλικίας 33 ετών, προχώρησε η Αστυνομία Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top