Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2016

Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΚΥΠ με το ακανθώδες ωστόσο ζήτημα της διαχείρισης του αρχείου της Υπηρεσίας να παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συζήτησης, τα πλείστα θέματα έχουν κλείσει, έχουμε καταλήξει σε μια βασική διατύπωση στη νομοθεσία» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης.

Ανέφερε επίσης πως παραμένει ανοιχτό το θέμα του αρχείου και της διαχείρισης του αρχείου της ΚΥΠ, ένα θέμα για το οποίο, όπως εξήγησε, η συζήτηση θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο μιας adhoc Επιτροπής όπου μαζί με εκπροσώπους της ΚΥΠ και της Νομικής Υπηρεσίας θα καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει κατάληξη στο βασικό κείμενο με στόχο το συντομότερο δυνατό, και εντός του Ιανουαρίου, να προωθηθεί η νομοθεσία για την ΚΥΠ στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού δήλωσε ότι έχουν υπάρξει πάρα πολλές, σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές, διαφοροποιήσεις στις αρχικές θέσεις της κυβερνητικής πλευράς, κάτι για το οποίο, όπως ανέφερε, θα πρέπει να πιστωθεί η Κυβέρνηση.

Σε πάρα πολλά ζητήματα, θέσεις και προτάσεις του ΑΚΕΛ έχουν υιοθετηθεί και το χαιρετίζουμε, είπε.

Ανέφερε ότι έχουν μείνει πάρα πολύ λίγα ανοιχτά ζητήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία αφορά τη διαχείριση του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ, στο οποίο, όπως εξήγησε, καταγράφονται μεταξύ άλλων πολλές πτυχές της σκοτεινής περιόδου που οδήγησε στο διπλό έγκλημα του Ιούλη του 1974.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι οι σελίδες αυτής της σκοτεινής περιόδου δεν θα πρέπει να παραμείνουν σκοτεινές και πως έχει φτάσει η στιγμή ο κυπριακός λαός να γνωρίσει την πραγματική αλήθεια.

Ανέφερε ακόμη επειδή οι ρυθμίσεις που προτείνονται γι` αυτό το ζήτημα δεν είναι ικανοποιητικές αλλά και πως το όλο θέμα είναι θεσμικό, θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η εκάστοτε διοίκηση της ΚΥΠ να υποχρεούται μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες και όχι από μόνη της αλλά στο πλαίσιο επιστημονικής τεκμηρίωσης, να δημοσιοποιεί σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα.

Δήλωσε τέλος πως το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πάρα πολλές προτάσεις γι` αυτό το ζήτημα και αναμένει πλέον από πλευράς Κυβέρνησης τις δικές της απόψεις για το πώς μπορούν να υπερπηδηθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top