Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι έτοιμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο για την ετοιμασία ενός οδικού χάρτη για μια Κύπρο χωρίς νάρκες, αν υπάρχει πολιτική βούληση από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο κ. Σιντίκ κληθείς να σχολιάσει την παράγραφο του ψηφίσματος 2398 για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπου ο ΓΓ εξέφρασε λύπη γιατί οι πλευρές περιορίζουν την πρόσβαση στα εναπομείναντα ναρκοπέδια στην ουδέτερη ζώνη, σημειώνοντας πώς η αποναρκοθέτηση στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχει συνεχής κίνδυνος από τις νάρκες στην Κύπρο.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 0,19% της γης στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή μια έκταση 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, ενδεχομένως να έχει νάρκες ή εκρηκτικά. 

Εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές περιοχές οι οποίες θεωρούνται επικίνδυνες, 42% της περιοχής νότια της νεκρής ζώνης, 41% της νεκρής ζώνης και περιοχών που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη και περίπου 17% των περιοχών βόρεια της νεκρής ζώνης. Μέσα στη νεκρή ζώνη, τα εναπομείναντα ναρκοπέδια είναι περιφραγμένα.

Ο κ. Σιντίκ είπε ότι η υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για θέματα αποναρκοθέτησης μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις: 2014 - σήμερα και 2004 - 2011. Από τον Ιούλιο του 2016, η υπηρεσία δράσης του ΟΗΕ για τα ναρκοπέδια καθάρισε 28 ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς στα κατεχόμενα. Οι λεπτομέρειες αυτών των τοποθεσιών δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ως μέρος του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το Μάιο του 2015.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανέφερε, απομάκρυνε νάρκες σε περιοχές γύρω από τα δύο μελλοντικά σημεία διέλευσης στη Λεύκα και τη Δερύνεια το 2015 ενώ το ίδιο έπραξε κοντά στο Μάμμαρι το 2014 και το 2015, ως επείγουσα ανάγκη. Μεταξύ 2004 - 2011, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το UNDP (το πρόγραμμα των ΗΕ για την ανάπτυξη) απομάκρυναν πάνω από 28.000 νάρκες από τη νεκρή ζώνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Λευκωσία να καθοριστεί ως «Mine Free» περιοχή και την επιστροφή της γεωργικής γης εντός της νεκρής ζώνης στους ιδιοκτήτες της.

Ωστόσο, σημείωσε, αυτή τη στιγμή, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει πάρει έγκριση από τις πλευρές για πρόσβαση σε περιοχές κινδύνου ώστε να διεξαγάγει νέες έρευνες ή να απομακρύνει νάρκες. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της «Στρατηγικής Αναθεώρησης», η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διατηρεί μια μικρή τεχνική δυνατότητα να προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τον κίνδυνο εκρηκτικών υλών, να σχεδιάσει μελλοντικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση δεδομένων όταν επιτρέπεται η πρόσβαση, και να παρέχει κατάρτιση για την ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο στα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης.
 
"Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει περαιτέρω ανθρωπιστική δράση κατά των ναρκών όταν το επιτρέπει η πολιτική κατάσταση", παρατήρησε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Δύναμη στο έργο της αποναρκοθέτησης, ο κ. Σιντίκ είπε πως λόγω του ότι τα πλείστα ναρκοπέδια βρίσκονται έξω από τη νεκρή ζώνη, η απομάκρυνσή τους τους εξαρτάται  από τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις και τις ευαισθησίες των πλευρών», προσθέτοντας ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει έτοιμη να στηρίξει έρευνες, εκκαθάριση και συνεχή διάλογο με τις πλευρές για την άμεση επανάληψη της δράσης κατά των ναρκών.»
 
Σε άλλη ερώτηση για το τι θα κάνει η  ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να εξασφαλίσει μια συμφωνία ώστε να επαναρχίσει η αποναρκοθέτηση, είπε ότι η Δύναμη «παραμένει έτοιμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για την ετοιμασία ενός οδικού χάρτη για μια Κύπρο ελεύθερη από νάρκες, αν υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει αυτό».

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα"
  Άντρος Κυπριανού:"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η δεξιά και η ακροδεξιά νιώθουν πολύ άβολα" Την ευχή όπως η περιοδεία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για διερεύνηση του εδάφους για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στεφθεί με επιτυχία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρέπει (ο Πρόεδρος Ανασασιάδης) να απαντήσει ξεκάθαρα και πειστικά ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο κ. Κυπριανού…
 • Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη
  Αυστηρό μήνυμα Σ.Α. ΟΗΕ: Ζητά «πραγματική πολιτική βούληση» και ετοιμότητα για τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» από όλα τα μέρη Μήνυμα προς όλα τα μέρη στο Κυπριακό έστειλε το Σ.Α. του ΟΗΕ, καλώντας τα «να εμπλακούν ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Εθνών και να αδράξουν την ευκαιρία που αυτές αντιπροσωπεύουν για να οικοδομήσουν επειγόντως πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».
 • Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  Παρέμβαση Ακιντζί για την αλλαγή όρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Παρέμβαση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω επιστολής την οποία υπογράφει ως «πρόεδρος» της «τδβκ» έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Η επιστολή – με τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure) έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος προωθεί με τη σειρά του επιστολή του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους Ισμέτ Κουρούκογλου. Κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας κι όπως γράφει ο κ. Ακιντζί, αποτελεί απάντηση επιστολής που…
 • Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
  Ποιο μήνυμα μετέφερε στον Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ Προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον, ανέφερε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL)
  Η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία στο Κυπριακό, τονίζει η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) Η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε η Γκάμπριελ Τσίμμερ, επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top