Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 17 Μάρτιος 2016

Η Ολομέλεια της Βουλής, με ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη, καλεί την ΕΕ να μην συνδέει την προσφυγική κρίση με το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, και καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί τις οποιεσδήποτε πιέσεις για άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, εκτός εάν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ το 2005, και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Στο ψήφισμα, η Βουλή επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της προς τους σκοπούς και τις αρχές που περιλαμβάνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Υπενθυμίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα το ψήφισμα 52/111 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο οργανισμός για υλοποίησή τους, στα πλαίσια των προσπαθειών για πάταξη κάθε μορφής ρατσισμού και διάκρισης, καθώς και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Διακηρύξεις της.

Σημειώνει ότι στα 68 χρόνια από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα έχει θεσπίσει πολυάριθμα εργαλεία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της Σύμβασης για εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων.

Λαμβάνει υπόψη την κατά εκατομμύρια μετακίνηση προσφύγων από τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του αραβικού κόσμου ευρύτερα προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο γενικότερα, και το γεγονός ότι οι πρόσφυγες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, σίτισης και στέγασης, χωρίς επαρκή βοήθεια ή στήριξη στις δομές των κρατών που έχουν καταφύγει.

Σημειώνει την αδυναμία της ΕΕ να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τη ροή προσφύγων που έχουν καταφύγει σε εδάφη κρατών μελών της, καθώς επίσης και την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει εξαγγείλει ως πρακτικές αναχαίτισης της μεταναστευτικής κρίσης, αφού αυτές στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και στην αναβάθμιση των δυνάμεων συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής, αντί στην ουσιαστική αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν τους πολέμους και κατά προέκταση τη μετακίνηση πληθυσμών, και εκφράζει ανησυχία για την άνοδο νεοφασιστικών κινημάτων στην Ευρώπη

Τονίζει ότι τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά επεισόδια, καθώς και οι τάσεις που αναπτύσσονται είναι ανησυχητικά φαινόμενα τόσο για την ίδια την ΕΕ, όσο και για την παγκόσμια κοινότητα, αφού θέτουν τους πρόσφυγες στο στόχαστρο επιθέσεων και υποθάλπουν το ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία.

Επισημαίνει ότι ο παγκόσμιος αγώνας καταπολέμησης του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και των συναφών μορφών μισαλλοδοξίας, παραμένει το μέγιστο θέμα προτεραιότητας για τη διεθνή κοινότητα και βέβαια την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από ενισχυμένα εθνικά προγράμματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να παταχθούν τα αίτια που προκαλούν συρράξεις, πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας ανεξαρτήτων κρατών και την υπόσκαψη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Προτρέπει τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη να καταπολεμήσουν κάθε μορφή γενικευμένης απόρριψης μεταναστών και προσφύγων και να αποτρέψουν ρατσιστικές εκδηλώσεις και ενέργειες που αναπαράγουν την ξενοφοβική συμπεριφορά και τις αρνητικές τάσεις εναντίον τους.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να εκπονήσει μέτρα που θα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τη ρατσιστική ξενοφοβική βία, καθώς και τη ρητορική μίσους εναντίον προσφύγων και μεταναστών

Καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην προσπάθεια με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για ειρηνική επίλυση της διένεξης στη Συρία και για δημοκρατική εξομάλυνση, βάσει της θέλησης του συριακού λαού, ώστε να συμβάλει στον τερματισμό της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμού μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top