Η προεκλογική εκστρατεία βαίνει προς το τέλος της. Σε λίγα 24ωρα θα έχουμε τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία, που θα καλεστεί να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις σε όλα τα μέτωπα.

 

Ιδιαίτερα προ του Α' Γύρου ακούσαμε πολλά. Είδαμε υποψήφιους να κάνουν αναφορές για εκλογές υπό μορφή δημοψηφίσματος. Ως πολίτες λάβαμε επίσης το μήνυμα ότι ο Συνεργατισμός δεν είναι και στην πιο ασφαλή κατάσταση. Η Ευρώπη επίσης βουίζει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο ξεπέρασαν το 50% των συνολικών δανείων, γεγονός που συνεπάγεται με εξαιρετικά μειωμένη ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα είδαμε πως η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι έκρυθμη με την ακροδεξιά των κατεχομένων να καλπάζει, στοιχεία που δίνουν άλλη διάσταση (πολύ επικίνδυνη) στην υπόθεση της λύσης του Κυπριακού.

 

Είδαμε τους υποψηφίους προέδρους να κάνουν ιδιαίτερη έκκληση στους νέους να σηκωθούν από το λήθαργο και να εκφράσουν άποψη με την ψήφο τους. Να συμφωνούν όλοι πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δεν πρέπει να μένουμε απαθείς.

 

Πέρασε όμως ο Α' Γύρος, μέτρησαν τα κουκιά τους μερικοί και κάπου εκεί ξεκινά και πάλι να διαφαίνεται το πραγματικό πρόσωπο τους. Το πρόσωπο εκείνο ακριβώς που στέλνει τους πολίτες στην αποχή. Το πρόσωπο της συμφεροντολογίας. Πάει και ο πατριωτισμός και η έγνοια για την επαύριον στο εσωτερικό μέτωπο.

 

Από τη Δευτέρα ακούμε δηλώσεις από πολιτικά πρόσωπα του στυλ «καλύτερα να μείνουμε αντιπολιτευόμενα κόμματα». «Να μην πάρουμε το μέρος κάποιου από τους δύο υποψηφίους που απόμειναν και να φτιάξουμε τον τρίτο πόλο». Ένα πόλο που καλώς ή κακώς δεν προέκριναν οι πολίτες στο Β' Γύρο. Μάλιστα χωρίς καν τα ρωτήσουν τη βάση του κόμματος τους κάποιοι προδιαθέτουν τη στάση του «Κατά βούληση».

 

Κατά βούληση... σε τι κύριοι; Εσείς που έχετε την ευθύνη, που σας εξέλεξαν οι ψηφοφόροι των κομμάτων σας για να ηγείστε, σκέφτεστε να διώξετε την εντολή και να πείτε κατά βούληση; Αυτή είναι πολιτική τόλμη; Είναι σωστό να διώχνει κανείς την εντολή που ο ίδιος ο κόσμος του κόμματος του, του έδωσε και να έχει παράπονο μετά για το γεγονός της αποχής;

 

Δεν αρμόζει κύριοι το κατά βούληση σε όσους θέλουν να λέγονται πολιτικοί Ηγέτες. Εύχομαι και ελπίζω πως μέχρι την Παρασκευή οι δυνάμεις που καλούνται να πάρουν τέτοιες αποφάσεις, να βάλουν κάτω όλα τα δεδομένα που τους δίνονται και να φανούν επιτέλους τολμηροί. Να υποστηρίξουν έστω το μη χειρόν βέλτιστον για αυτούς.

 

Με ειλικρίνεια και τόλμη θα πείσουμε την κοινωνία κυρίες και κύριοι ότι, επιτέλους το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο αλλάζει μυαλά και δεν μένει προσκολλημένο σε πεπαλαιωμένες συμφεροντολογικές τακτικές που οι πολίτες έχουν βαρεθεί.

 

·         Ο Κωνσταντίνος Χριστοφή είναι Μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΔΟΝ Λευκωσίας - Κερύνειας

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top