: Πέμπτη, 24 Μάρτιος 2016

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν οι κανονισμοί που ρυθμίζουν δευτερογενή νομοθεσία, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση φορέα και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται στην Αρχή Λιμένων.

Με την ψήφιση του νόμου αναμένεται τερματισμός των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού. Στη συνεδρία παρίστατο ο Υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης.

Υπέρ του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων που κατατέθηκε, συζητήθηκε και ψηφίστηκε με τη μορφή κατεπείγοντος ψήφισαν οι 29 παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ενώ απείχαν οι 20 παρόντες Βουλευτές από ΑΚΕΛ, Οικολόγους, Συμμαχία Πολιτών. ΑΚΕΛ και Οικολόγοι απείχαν επειδή ζήτησαν αναβολή μιας εβδομάδας για να μελετήσουν το νομοσχέδιο, αίτημα που απερρίφθη από την πλειοψηφία της Βουλής.

Οι παρόντες Βουλευτές ΑΚΕΛ, Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών αντιτάχθηκαν στην έγκριση των κανονισμών για ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης, ωστόσο οι κανονισμοί εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία με 27 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ζητώντας την αναβολή, είπε πως αυτή, μπροστά στα γεγονότα, θα αποβεί χρήσιμη, διευκρινίζοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν ζητά αναβολή για τους κανονισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αντιτασσόμενος στην αναβολή διερωτήθηκε αν το ΑΚΕΛ εννοεί να συνεχιστεί για άλλη μια εβδομάδα η ομηρία της οικονομίας από τα απεργιακά μέτρα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεχόμαστε την κριτική, αλλά έχουμε υποχρέωση, να πούμε ότι κάποια κόμματα δείχνουν υπευθυνότητα. Προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ πίεσε για το νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία και κατατέθηκε νομοσχέδιο.

Είπε ακόμα πως εάν δεν ψηφιστεί ο νόμος οι παραγωγοί δυνατόν να δεχτούν το τελειωτικό κτύπημα, ενώ άλλες ομάδες του πληθυσμού οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση των κανονισμών, ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να συζητηθεί ταυτόχρονα και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα δικαιώματα των υπαλλήλων. Πρόσθεσε ότι πιέστηκε η εκτελεστική εξουσία για να κατατεθεί για αυτό και δεν πρέπει να δοθεί αναβολή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι το θέμα πρωτοσυζητήθηκε στην Επιτροπή Συγκοινωνιών στις 3 Μαρτίου και η Επιτροπή απαίτησε την παρουσία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και να κατατεθεί η συμφωνία Υπουργείου συνδικαλιστών. Πρόσθεσε ότι στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν συμφωνήθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα και έδωσε την πρόταση της σήμερα και έβαλε τα δύο πόδια της Βουλής σε ένα παπούτσι.

Από τις 3 μέχρι 24 Μαρτίου η Κυβέρνηση αμέλησε να καταθέσει το νομοσχέδιο και το κατέθεσε σήμερα κατεπείγον, συνέχισε ο κ. Κυπριανού που προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα στο λιμάνι, ανέφερε ότι τα ευπαθή προϊόντα θα τύχουν εξυπηρέτησης.

“Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να λέει συζητήσαμε συμφωνήσαμε και να καθυστερεί 3 εβδομάδες”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι χτες έγινε προσπάθεια να πεισθούν οι απεργοί να εργαστούν ώστε τα ευπαθή να μην πάθουν ζημιά και ήταν έξω φρενών με τις προσβολές που δέχθηκαν από κάποιους συνέχισε αναφέροντας ότι “γονατίσαμε πάνω στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να πεισθούν”.

Είπε ακόμα ότι άλλοι έφεραν τα πράγματα εδώ που είναι, είπε ότι δεν έχουμε πλειοψηφία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αρχής Λιμένων και το 75% των μελών τους δεν ανήκουν στην ΠΕΟ.

Αν στην εξουσία ήταν Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ θα ζητούσαν να μας κρεμάσουν στην πλατεία, ανέφερε δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα απέχει επειδή δεν δόθηκε επαρκής χρόνος μελέτης του νομοσχεδίου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα ότι η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου έπρεπε να δηλώσει ότι έχει ίδιον συμφέρον για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Απαντώντας στο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα που ήγειρε όσον αφορά την κ. Κυριακίδου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η κ. Κυριακίδου θα είχε συμφέρον αν είχε συγγενικό της πρόσωπο που εργάζεται στην Αρχή Λιμένων και όχι θύμα της απεργίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν ευθύνες για τη μη έγκαιρη κατάθεση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ότι ήταν απαίτηση της Βουλής τα δικαιώματα των εργαζομένων να διαφυλαχθούν με νόμο. Ανέφερε ότι δώσαμε την ευκαιρία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και είπε πως για να δοθεί αναβολή πρέπει να τερματιστεί η απεργία.

“Να μην καταστραφούν κάποιοι επειδή εμείς θέλουμε χρόνο” συνέχισε λέγοντας ότι εάν χρειαστεί η Βουλή να συνεδριάσει όλη τη νύχτα, επειδή όπως ανέφερε το χρόνο θα τον πληρώσουν άλλοι.

Αναφερόμενος στο θέμα που ηγέρθη αναφορικά με την κ. Κυριακίδου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η Βουλευτής του κόμματος του ενημέρωσε την κοινοβουλευτική της ομάδα και η θέση του κόμματος ήταν ότι έπρεπε να συμμετέχει στην ψηφοφορία. “Ολοι έχουμε συμφέρον να ανοίξουν τα λιμάνια”, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως οι εργαζόμενοι που απεργούν ζητούν κατοχύρωση δικαιωμάτων για να τερματιστεί η απεργία. Πρόσθεσε ότι όσοι ζητούν αναβολή πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχιστεί η απεργία. Ανέφερε επίσης τα μεγάλα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι και πως είναι αδύνατο να διαχωριστούν τα ευπαθή φορτία. Διερωτήθηκε δεν ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μικρομεσαίων. Απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε εάν είναι έγκλημα καθοσιώσεως το γεγονός ότι επηρεάζεται οικογενειακή μικρή επιχείριση με τις χιλιάδες άλλες.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι ακούστηκε η δικαιολογία ότι πρέπει να κανονισμοί και νομοσχέδιο να ψηφιστούν μαζί. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει γκρίζες ζώνες, και διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ωρομίσθιους. Αναφέροντας ότι πρέπει να ψηφιστεί κάτι σωστό και ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται περισσότερη δουλειά, είπε ότι πρέπει να δοθεί αναβολή και η απεργία να σταματήσει οπωσδήποτε.

Ανέφερε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα των φθαρτεμπόρων έγκειται στο γεγονός ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έγινε το υπόστεγο που προέβλεπε η συμφωνία με τον ανάδοχο και η ζημιά γίνεται στη μεταφορά των φθαρτών από το παλαιό αεροδρόμιο στο νέο.

Σε ό,τι αφορά του κανονισμούς, ο κ. Περδίκης είπε ότι πρόκειται για μια μορφή ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και δηλώνοντας ότι δεν είμαστε ενάντια να ιδιωτικοποιηθούν ανέφερε ότι με βάση έκθεση εμπειρογνώμονα το λιμάνι μπορεί να έχει 6 με 7 δις το χρόνο έσοδα.

“Δίνουμε τις υπηρεσίες σε εταιρείες που έχουν υπό διαχείριση λιμάνια στη Μεσόγειο και στην Τουρκία” συνέχισε, αναφέροντας ότι ο ένας διαχειρίζεται το λιμάνι στη Σμύρνη, που ουδείς γνωρίζει αν θα το λειτουργεί ανταγωνιστικά προς στο λιμάνι Λεμεσού.

“Δεν αρκεί η θεωρία, πρέπει να γίνει σωστή επιλογή και καλή συμφωνία” συνέχισε αναφέροντας ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται εκ των προτέρων και να μην αγοράζουμε το γουρούνι στο σακί.

Ο Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι ο λόγος αναβολής θα πρέπει να είναι καλύτερος από τη ζημιά, η οποία επέρχεται στην οικονομία και ζήτησε να προχωρήσει η ψήφιση.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top