Αγαπητοί συμπολίτες                                               

            Διανύουμε αισίως τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, και νιώθω την ανάγκη να τοποθετηθώ δημοσίως, όπως πάντα κάνω. Απευθύνομαι κυρίως στους συμπολίτες μου της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και γενικότερα στους πρόσφυγες, και όχι μόνο.

Είναι κατανοητό το ότι ο καθένας έχει τις πολιτικές του θέσεις, αρχόμενος από τις καταβολές του, το πόσο επηρεάζεται από το καθημερινό «παίδεμα» των ΜΜΕ, ίσως και από την οικονομική του κατάσταση ακόμα.

Για τους Βαρωσιώτες όμως, όπως και για τους λοιπούς πρόσφυγες, προκύπτει ένα επιπλέον ζήτημα. Τα περιθώρια επίλυσης του Κυπριακού και επιστροφής μας στους τόπους που γεννηθήκαμε, στην αγαπημένη Αμμόχωστο για μας ειδικά, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Ακόμα κι αν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αποφασίσουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα απ’ ότι πριν, για να γίνει δε κάτι, πρέπει και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά επικεφαλής να είναι κάποιος, που πραγματικά να επιθυμεί μια αποδεκτή λύση, αλλά και να είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί στην πράξη άμεσα γι’ αυτό.

Την ίδια στιγμή δε, να μην αναλώνεται στο να φαίνεται πως λαμβάνει κατά κύριο λόγο υπόψιν προεκλογικές υποσχέσεις σκοπιμότητας, μεταθέτοντας για πιο ύστερα την οποιαδήποτε προσπάθεια, ενώ μετά προσδοκώντας για συνέχιση της παραμονής του στον προεδρικό θώκο, να εγκαταλείπει την προσπάθεια, αρχίζοντας ένα νέο προεκλογικό αγώνα.

Αντίθετα, να είναι διατεθειμένος να χάσει αυτή τη θέση, στο βωμό του αγώνα για μια σωστή λύση. Είμαι δε βέβαιος, πως όχι μόνον η Ιστορία θα του αναγνωρίσει τη συμπεριφορά του αυτή, αλλά και πολιτικούς «πόντους» θα κερδίσει, σε περίπτωση που αποφασίσει να διεκδικήσει μια ανάλογη θέση μετά τη λύση.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας βολεύει κομματικά είτε όχι, είναι μια πραγματικότητα, ότι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι ο κύριος Αναστασιάδης, ο κύριος Μαλάς και ο κύριος Παπαδόπουλος.

Ο τελευταίος μέσω των συμμαχιών που έκανε, έχει ουσιαστικά αποδεχτεί την απόρριψη του υφιστάμενου πλαισίου λύσης της ΔΔΟ, η αν θέλετε στην πράξη θεωρεί ότι τα πράγματα είναι καλύτερα όπως είναι. Αυτό δε είναι θεμελιωδώς λανθασμένο, γιατί αποδέχεται την απώλεια του 40% της πατρίδας μας, του σπιτιού μου, του σπιτιού σου. Την ίδια ώρα θέλει να αγνοεί το γεγονός των μελλοντικών κινδύνων απώλειας όλης της Κύπρου.

Ο κύριος Αναστασιάδης στην προηγούμενη θητεία του απέδειξε, ότι όχι μόνο καθυστερούσε, προσπαθώντας να φανεί ότι υλοποιεί δεσμεύσεις που έδωσε στο ΔΗΚΟ και άλλους, επιφέροντας έτσι και κάποιες ζημιές στη διαπραγμάτευση, αλλά και την κρίσιμη στιγμή εγκατέλειψε τις επάλξεις χάριν του προεκλογικού, με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις πιθανότατα στο Κυπριακό.

Η πραγματική λοιπόν επιλογή που υπάρχει για κάθε πρόσφυγα και κάθε Βαρωσιώτη φυσικά, είναι ο Σταύρος Μαλάς. Όχι μόνο γιατί στηρίζεται από την Αριστερά, που απέδειξε να είναι η μόνη συνεπής στην επιδίωξη αποδεκτής λύσης δύναμη, αλλά και γιατί είναι άνθρωπος ειλικρινής, τίμιος, έξω από διαπλοκές, αλλά και αποφασισμένος να κάνει άμεσα βήματα, από την πρώτη μέρα της εκλογής του.

Δε θα μιλήσω για τις υπόλοιπες του θέσεις που επίσης θεωρώ ορθές, αλλά κάνω κάλεσμα γι’ αυτό που μας πονά όλους. Τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας. Για το μέλλον των παιδιών και εγγονιών μας.

 

·         Ο Γιαννάκης Σκορδής είναι τέως Δήμαρχος Αμμοχώστου 

     

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top