Δημιουργήθηκε : Πέμπτη, 14 Απρίλιος 2016

Μετά από ολοήμερη συνεδρία, κατά την οποία ψηφίστηκε σειρά σημαντικών νόμων και αφού ο Πρόεδρος του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου, που δεν επαναδιεκδικεί έδρα στο νομοθετικό σώμα, απεύθυνε αποχαιρετιστήριο λόγο στο σώμα όπως και εκπρόσωποι των κομμάτων, το νομοθετικό σώμα αποφάσισε την αυτοδιάλυση του.

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, ο Νίκος Κατσουρίδης μίλησε εκ μέρους και των πέντε Βουλευτών του ΑΚΕΛ που δεν επανδιεκδικούν εκλογή.

Από την ΕΔΕΚ, της οποία ουδείς εκ των Βουλευτών διεκδικεί νέα εκλογή, μίλησε ο Γιώργος Βαρνάβα.

Αποχαιρετιστήριο λόγο απηύθυναν ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης,

Στο σώμα απευθύνθηκαν ως εκπρόσωποι των κομμάτων Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο κενό που φαίνεται να αφήνουν στο κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης,

Η πρώτη συνεδρία των μελών του κοινοβουλίου που θα αναδείξει η λαϊκή ετυμηγορία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου κατά την οποία θα δοθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση στο Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας.

`Οπως διαλαμβάνει το Αρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή αποφάσισε τη διάλυση της από σήμερα 14 Απριλίου. Καθόρισε την 22α Μαΐου 2016 ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για τη ανάδειξη των μελών της νέας Βουλής και καθόρισε τη 2α Ιουνίου 2016 την πρώτη συνεδρία του νέου νομοθετικού σώματος στις 16.00.

Ομόφωνα η τροποποίηση του Συντάγματος

και οι πλείστες των νομοθεσιών για το πόθεν έσχες

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις 56 ψήφους όλων των μελών της που έχουν δικαίωμα ψήφου, τροποποίησε το Σύνταγμα και ψήφισε τη σειρά των νομοθετημάτων για την εφαρμογή του πόθεν έσχες στους πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους και των υψηλόβαθμων υπαλλήλων του δημοσίου και του ημιδημοσίου τομέα (κλίμακα Α13) αφού ενέκρινε τροπολογία του με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων όλων των ελεγχόμενων προσώπων.

Τα νομοθετήματα, 11 στον αριθμό, ψηφίστηκαν ομόφωνα εκτός δύο νομοθετημάτων στα οποία ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης ψήφισε εναντίον.

Ο κ. Συλλούρης καταψήφισε την πρόταση νόμου για την τροποποίηση του περί Δικαστηρίων νόμου και την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ αναφέροντας ότι οι δουλειές που κάνουμε δεν είναι σοβαρές, ηαναφέρθηκε στην τροπολογία επί των νομοθετημάτων στην οποία κατέληξε η σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων για δημοσιοποίηση των δηλώσεων όλων των ελεγχομένων προσώπων. Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι και δημοτικοί άρχοντες, των οποίων η θέση να είναι πιο σημαντική από αυτή του Υπουργού ή του Βουλευτή, ανέφερε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι παρόλο που η τροπολογία βελτιώνει τη νομοθεσία, εντούτοις αφήνονει εκτός τους εν διαστάσει συζύγους.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα του πόθεν έσχες δεν λύνεται ολικά, προσθέτοντας πως όταν ως Βουλή υποχωρούμε και κάνουμε εξαιρέσεις τραυματίζουμε τους νόμους που ψηφίζουμε.
Δήλωσε ότι θα ψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος, ωστόσο δεν μπορεί να ψηφίσει την τροποποίηση του περί Δικαστηρίων νόμου, που ουσιαστικά σημαίνει εξαίρεση των Δικαστών και την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού εξήγησε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε αφορά την υποχρέωση για δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες και ότι είναι τροπολογία όλων των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών επανέλαβε και από το βήμα της Ολομέλειας ότι για τα νομοθετήματα η Επιτροπή επένδυσε μήνες και χρόνια και ευχαρίστησε τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής και την υπηρεσία της Βουλής που έφεραν σε πέρας το επίπονο έργο.

Ψηφίστηκαν σε νόμους κατά πλειοψηφία οι προτάσεις νόμου για το ασυμβίβαστο

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απορρίπτοντας αίτημα του ΔΗΣΥ για αναβολή ψήφισε σε νόμους τις δύο προτάσεις νόμου για το ασυμβίβαστο πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων με την άσκηση συναφών επαγγελματικών και συναφών δραστηριοτήτων.

Οι δύο προτάσεις νόμου ψηφίστηκαν με 36 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, ενώ το αίτημα του ΔΗΣΥ για αναβολή απορρίφθηκε με 17 ψήφους υπέρ αναβολής, 25 εναντίον και 7 αποχές (ΕΔΕΚ).

Ζητώντας αναβολή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι για το κόμμα του δεν υπάρχει μισή έγκυος, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος και προσθέτοντας ότι είτε θα είναι ασυμβίβαστο για όλα τα επαγγέλματα, είτε θα θέτουμε ασυμβίβαστο κατά που μας βολεύει και δεν θα είναι ασυμβίβαστο.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το ασυμβίβαστο εξετάστηκε από την Επιτροπή Θεσμών σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο Κύπρου και ζητήθηκε συγγραφή πρότασης νόμου επί της μελέτης, ωστόσο ήταν περιορισμένος ο χρόνος για αυτό η Επιτροπή δεν προχώρησε με αυτό το κείμενο.

Αναφέροντας περαιτέρω ότι δεν πρέπει να μιλούμε για ασυμβίβαστο, αλλά για σύγκρουση συμφερόντων, είπε ότι θα ήταν καλύτερη η ολική λύση και παρατήρησε ότι στην Επιτροπή Θεσμών συζητήθηκαν όλες οι πτυχές και οι συνταγματικές και κανένα κόμμα δεν έφερε ένσταση. Δεχθήκαμε τροποποιήσεις για να γίνει όσο καλύτερο γίνεται το νομοθέτημα, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης ανέφερε ότι το ασυμβίβαστο αποτελούσε έλλειμμα για το οποίο όφειλε η Βουλή να νομοθετήσει.

Πρόσθεσε ότι στο πεδίο της σύγκρουσης συμφερόντων τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια είναι η κορυφή του παγόβουνου και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν υπήρχε ολοκληρωμένη νομοθεσία πολλά από αυτά που συνέβησαν και ταλαιπωρούν τον κυπριακό λαό, μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι το θέμα απασχόλησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τη Βουλή, προσθέτοντας πως είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία.
Προσθέτοντας πως για τεχνικούς λόγους δεν έγινε δυνατόν να ψηφιστεί πιο ολοκληρωμένη νομοθεσία, διευκρίνισε πως οι δύο νόμοι που καλείται να ψηφίσει η Ολομέλεια αφορούν άρση των εξαιρέσεων που υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε το 2008.

Είναι μια στρέβλωση που υπάρχει και διορθώνεται, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο είπε ότι το ασυμβίβαστο είναι ζήτημα που χρήζει ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι περιοριστήκαμε να ρυθμίσουμε εάν ένα δημόσιο πρόσωπο δεν δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες προς το κράτος, ενώ ένας γιατρός που είναι επιτυχημένος κερδίζει αρκετά δικαιούται να είναι μέλος της Βουλής και να ψηφίζει νόμους που αφορούν τον τομέα της υγείας. Το ίδιο ο δικηγόρος ή ο ελεγκτής.

Με αυτά προσπαθούμε να στείλουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι διορθώσαμε τη σύγκρουση συμφερόντων, συνέχισε προσθέτοντας πως αν θέλουμε να μιλούμε για ασυμβίβαστο, τότε θα πρέπει να πούμε θα γίνεις νομοθέτης χωρίς οποιοδήποτε επάγγελμα και να συζητήσουμε αύξηση απολαβών, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου

Θα ψηφίσουμε όχι επειδή αντιτιθέμεθα στα ημίμετρα, κατέληξε.

Έγκριση άλλων νομοσχεδίων

Επίσης, κατά την τελευταία συνεδρία του σώματος πριν τη διάλυσή του για τις βουλευτικές εκλογές η Βουλή ψήφισε ομόφωνα τέσσερα άλλα νομοσχέδια, ενώ το πέμπτο για την αναστολή της εφαρμογής του Νόμου για την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και την CYTA μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, πέρασε με πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, ομόφωνα πέρασε το νομοσχέδιο στο Νόμο περί Εκπομπών Φθοριούχων Αερίων Θερμοκηπίου. Σκοπός του ήταν η αντικατάσταση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου με νέα νομοθεσία ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με ορισμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ομόφωνα εγκρίθηκε επίσης το νομοσχέδιο στον Νόμο του 2016 Περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών. Σκοπός του είναι η ρύθμιση της πληρωμής οφειλών φυσικών ή νομικών προσώπων προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αδειών, Πλεονάζοντος Προσωπικού, Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής σε μηνιαίες δόσεις. Με πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για 60 δόσεις.

Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε το Νομοσχέδιο Περί της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση της σύστασης, της οργάνωσης και της λειτουργίας της ΚΥΠ καθώς και το νομοσχέδιο για τον Περί Αστυνομίας Νόμο που αφορά την αφαίρεση της αρμοδιότητας του Αρχηγού της Αστυνομίας να ορίζει διοικητή της ΚΥΠ.

Αναβολή πήρε η πρόταση Νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τη ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, του Κυριάκου Χατζηγιάννη στον Περί Τροφίμων Νόμο του 2015. Επίσης, το σώμα τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της αναπομπής του Νόμου του 2016 Περί Εμπορικών Περιγραφών.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top