Ερωτήματα και προβληματισμούς για την πώληση της Cyta Hellas διατυπώνει η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), που αναφέρει ότι η θυγατρική της Cyta στην Ελλάδα θυσιάστηκε για κομματικά και άλλα οφέλη, ενώ διασυνδέει παράλληλα το θέμα με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Cyta.

 Η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, με ανακοίνωσή της, απορρίπτει ότι η Cyta Ηellas υπήρξε μια «μαύρη τρύπα», μία «γάγγραινα» και μία νέα «Hellas Jet» όπως πολλοί εντός Κυπριακής Βουλής αλλά και εντός Cyta, όπως αναφέρει, για πολλά χρόνια την χαρακτήριζαν.

Όπως αναφέρει η συντεχνία, ένα μέρος των πολυσυζητημένων συσσωρευμένων ζημιών της Cyta Hellas ήταν έσοδο της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο και δύο μεγάλες αξίες δεν αποτιμήθηκαν από τους αγοραστές, αφού αυτές μόνο για τη Cyta θα είχαν αξία:

·  Το ότι το brand Cyta έγινε γνωστό και μάλιστα πολύ δημοφιλές σε μία χώρα με δεκαπλάσιο πληθυσμό από την Κύπρο

·  Το ότι κτίστηκε ένα ενιαίο Δίκτυο, το μεγαλύτερο σε έκταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα μπορούσε να προσφέρει ενιαία προϊόντα σε πελάτες στην Ελλάδα και Κύπρο με το ίδιο εταιρικό όνομα, Cyta.

 Αυτοί που έπρεπε να στηρίζουν τη Cyta Hellas ως κρατική περιουσία, αντίθετα τη λοιδορούσαν και μιλούσαν γι’ αυτήν με απαξίωση, αναφέρει.

 Παράλληλα διερωτάται αν η σημερινή επιλογή ολικής πώλησης είναι αποτέλεσμα ανάλυσης και εκτίμησης των ευρημάτων κάποιας εμπεριστατωμένης μελέτης εμπειρογνωμόνων και πώς στη συνέχεια τυγχάνουν διαχείρισης τα θέματα που αφορούν τη Cyta Hellas και επηρεάζουν τη Cyta, ώστε να μη δημιουργήσει αρνητικά δεδομένα στη μητρική.

 «Μας προβληματίζει επίσης το ερώτημα εάν σήμερα η Cyta Hellas με όλη την απαξίωση που υπέστη στην Κύπρο εκτιμήθηκε σ’ αυτή την αξία, πόση θα ήταν η αξία της πριν από 2-3 χρόνια που βρισκόταν σε στάδιο ανάπτυξης όταν υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον από Ελληνική εταιρεία Τηλεπικοινωνιών, το οποίο όμως δεν βρήκε ανταπόκριση από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο» προσθέτει η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ.

 Επισημαίνει ακόμα πως «όταν πριν από τρία χρόνια έγινε μία προσπάθεια να μεταφερθούν στη μητρική Cyta περιουσιακά στοιχεία, έναντι οφειλών, που θα ήταν χρήσιμα για τη Cyta και την ίδια ώρα δεν θα μείωναν την αξία της Cyta Hellas, πολλοί εντός και εκτός Cyta προσπάθησαν να ανακόψουν αυτή την προσπάθεια. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι γινόταν έμμεση προσπάθεια να στηριχθεί η Cyta Hellas (ωσάν να μην ήταν περιουσία της Cyta). Δυστυχώς αυτοί που πολέμησαν την προσπάθεια κατάφεραν να την σκοτώσουν με αποτέλεσμα ενώ ο Οργανισμός μας έκτισε ένα τεράστιο δίκτυο στην Ελλάδα, να μην έχει σήμερα ούτε ένα ζεύγος Οπτικών Ινών για να έχει πρόσβαση από την Κρήτη προς τα Βαλκάνια».

·         Συνυπολογίζοντας όλα τα πιο πάνω, η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ κρίνει ότι «η τεράστια προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα θυσιάστηκε για κομματικά και άλλα αλλότρια οφέλη» και προσθέτει ότι κυριότερο κίνητρο αυτών που πολέμησαν τη Cyta Hellas ήταν η προσπάθεια τους να τεκμηριώσουν ότι η Cyta ως έχει δεν μπορεί να κάνει μεγαλεπήβολα έργα και άρα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

 «Αυτοί που εξίσωναν την Cyta Hellas με την Hellas Jet είναι οι ίδιοι που εξισώνουν την Cyta με την Cyprus Airways. Τα γεγονότα τούς διέψευσαν στην πρώτη εξίσωση. Ποιος τους πιστεύει ή τους εμπιστεύεται για τη δεύτερη; Ελπίζαμε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι τουλάχιστον το Διοικητικό Συμβούλιο θα προσπαθούσε η κατάληξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την Cyta Hellas δεν θα αποτελούσε πλήρη αποχώρηση της Cyta από την Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια παρουσίας μας» αναφέρει η συντεχνία.

 Καταλήγοντας προειδοποιεί πως «οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της Cyta δεν προέρχονται πλέον μόνο από τις παραδοσιακά κρατικές προσπάθειες ευθείας παρέμβασης στο εσωτερικό της, αλλά και από σύγχρονους σχεδιασμούς συρρίκνωσης και περιθωριοποίησης της, από επιτήδειους και τα εντεταλμένα όργανα τους. Επιμελώς ενεργούν, είτε για να αποδομήσουν την εικόνα της εταιρείας και των εργαζομένων, είτε για τη συρρίκνωσή της, είτε για να αναστρέψουν ή να σταματήσουν την αναπτυξιακή της πορεία. Με ζητούμενο να την οδηγήσουν σε μια φθίνουσα πορεία, ώστε εύκολα να επιτύχουν τους στόχους τους».

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Απεργία εκπαιδευτικών και χωρίς ολοήμερο τα δημοτικά σήμερα, λειτουργούν τα ΚΙΕ
  Απεργία εκπαιδευτικών και χωρίς ολοήμερο τα δημοτικά σήμερα, λειτουργούν τα ΚΙΕ Στις 13.05 θα κλείσουν τις πόρτες τους όλα τα δημοτικά σχολεία σήμερα λόγω των απεργιακών μέτρων των εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται σε αυτά με αγορά υπηρεσιών, αλλά αντίθετα τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) θα λειτουργήσουν, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, παρά την εξαγγελία από πλευράς των εκπαιδευτών 24ωρης απεργίας. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, μετά την απόφαση του Παγκύπριου Συνδέσμου Παιδαγωγών Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων (ΠΑΣΥΠΠΟΣ), να προχωρήσει σε στάση εργασίας. Στην…
 • Η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συριακό λαό και καταδικάζει τις απειλές για επίθεση στη Συρία
  Η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συριακό λαό και καταδικάζει τις απειλές για επίθεση στη Συρία Η ΠΕΟ με σημερινή ανακοίνωση της εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους εργαζόμενους της Συρίας και καταδικάζει τις απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για στρατιωτική επίθεση στη Συρία. «Με πρόσχημα τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στην Συρία, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους δημιουργούν τον κίνδυνο για μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από την οποία μόνοι χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί», σημειώνει η ΠΕΟ.
 • Στήριξη στην πράξη και όχι με λόγια αναμένει το γυναικείο κίνημα – Πορεία και υπόμνημα στον Πρόεδρο
  Στήριξη στην πράξη και όχι με λόγια αναμένει το γυναικείο κίνημα – Πορεία και υπόμνημα στον Πρόεδρο Eκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας πραγματοποίησαν το Σάββατο το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, με τη στήριξη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, υπό το σύνθημα "Ψωμί και Τριαντάφυλλα". Η εκδήλωση άρχισε με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και συνεχίστηκε με πορεία στο Προεδρικό, όπου αναγνώσθηκε το υπόμνημα που επιδόθηκε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με τελικό αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραδίδοντας το υπόμνημα, η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά είπε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ότι…
 • Με «ψωμί και Τριαντάφυλλα» πορεία διεκδίκησης προς το Προεδρικό Μέγαρο – Κάλεσμα γυναικείων και άλλων οργανώσεων
  Με «ψωμί και Τριαντάφυλλα» πορεία διεκδίκησης προς το Προεδρικό Μέγαρο – Κάλεσμα γυναικείων και άλλων οργανώσεων Κάτω από το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα, ο Αγώνας για Κοινωνική Δικαιοσύνη Συνεχίζεται», Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ συνδιοργανώνουν σήμερα Σάββατο 10 Μαρτίου κινητοποίηση διαμαρτυρίας και αντίστασης. Η κινητοποίηση οργανώνεται με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον αγώνα των γυναικών και του εργατικού κινήματος. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο: Στις 10:30 θα γίνει προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσουν…
 • Γαρύφαλλα της αγάπης και του σεβασμού, πρόσφερε η ΠΕΟ
  Γαρύφαλλα της αγάπης και του σεβασμού, πρόσφερε η ΠΕΟ Γαρύφαλλα της αγάπης και του σεβασμού, πρόσφερε η ΠΕΟ στις γυναίκες που εργάζονται στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Επί τόπου ήταν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρα της Γυναίκας. Σε πάνω από 300 εργαζόμενες γυναίκες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μοίρασε η ΠΕΟ γιορτάζοντας την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, γαρύφαλλα αγάπης και σεβασμού, όπως τα ονόμασε ο Γενικός της Γραμματέας της Οργάνωσης Πάμπης Κυρίτσης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι η…

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top