15 Απρίλιος 2016

Την εντυπωσιακή σπουδή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναπέμπει νόμους που προστατεύουν αδικημένες ομάδες του πληθυσμού, καταγγέλλει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, καλώντας, παράλληλα, τον Πρόεδρο να σεβαστεί την ετυμηγορία της Βουλής για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το Δεκέμβριο του 2017. Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε σε θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Λουκαΐδης είπε αναφερόμενος στο ψήφισμα πως πρόκειται για ένα ψήφισμα με εμφανή θετικά και αρνητικά στοιχεία τα οποία οδήγησαν το ΑΚΕΛ και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τήρηση αποχής. Βασικός στόχος του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει η ανάδειξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ευθυνών της Τουρκίας για τη διαιώνιση της κατοχής στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως δυστυχώς, παρά τις αντικειμενικές διαπιστώσεις για τις ανησυχητικά αρνητικές επιδόσεις της Τουρκίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων, το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στο άνοιγμα κεφαλαίων.

Όσον αφορά τα θετικά, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι η υιοθέτηση και στο τελικό κείμενο όλων των βασικών παραμέτρων της μορφής της λύσης που επιδιώκουμε, όπως τις είχαμε διατυπώσει στο στάδιο της εξέτασης του ψηφίσματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Δηλαδή, για λύση που θα οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Νόμος για αξιόγραφα

Σε σχέση με την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να κάνει αναφορά το συγκεκριμένο Νόμο στο Ανώτατο, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως κάνει εντύπωση η σπουδή του Προέδρου να αναπέμπει ή να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο νόμους που αποβλέπουν στην προστασία αδικημένων ομάδων του πληθυσμού. “Αντίστοιχη προθυμία και σπουδή δεν επιδεικνύεται για την αναπομπή νόμων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών ή άλλων ισχυρών συμφερόντων”, πρόσθεσε.

Νόμος για ιδιωτικοποιήσεις

Όσον αφορά τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως η θετική αυτή εξέλιξη γκρεμίζει τη θεωρία του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου και επαναβεβαιώνει ότι η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, μέσα από τους αγώνες τους, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν τα πράγματα. “Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σεβαστεί τη δημοκρατική ετυμηγορία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η νομιμότητα της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top