Τις προθέσεις των πλευρών και τις προτάσεις τους θα αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο, για να δει την επόμενη κίνηση στο Κυπριακό. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές υπηρεσίες.

 «Τα μέρη συνεχίζουν να είναι σε μια περίοδο προβληματισμού, ως αποτέλεσμα μιας εισήγησης που τους είχε γίνει από τον Γενικό Γραμματέα και ο ΟΗΕ βεβαίως παραμένει έτοιμος να στηρίξει τις πλευρές, αν επιστρέψουν από κοινού σε εμάς και ζητήσουν να τους υποστηρίξουμε στην ανανεωμένη διαδικασία τους, με την προαπαιτούμενη πολιτική βούληση».

Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα, τώρα που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος στην Κύπρο, θα εκφραστούν προς τον ΓΓ οι προθέσεις των πλευρών.

«Έτσι θα περιμένει να ακούσει από αυτούς, να δουν τι είναι αυτό που προτείνουν. Διότι βεβαίως πρόκειται για κυπριακή διαδικασία. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε».

Σε άλλη ερώτηση αν πρόκειται να ξεκινήσει η ίδια διερευνητικές επαφές για να δουν τις προθέσεις των πλευρών, η κ. Σέχαρ είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τι θα κάνουν.

«Θα περιμένουμε να ακούσουμε από τις πλευρές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί ο ΓΓ, ενώ μιλώντας την Τρίτη στη ΓΣ του ΟΗΕ για τις προτεραιότητές του το 2018, αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως η Υπερδνειστερία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό, η κ. Σπέχαρ είπε ότι δεν θα πρέπει να δίδεται σ’ αυτό μεγαλύτερη σημασία.

«Εχει ξεκαθαρίσει πως οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες στις πλευρές κι αυτό πάντοτε παραμένει. Επομένως, πραγματικά περιμένει από αυτές να έλθουν σ’ αυτόν».

Σε ερώτηση γιατί πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2015 συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ είπε πως αναφέρθηκε (στην έκθεση)  εν συντομία εξαιτίας της ανησυχίας ότι η ένταση φαίνεται να αυξάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο και την ΑΟΖ της Κύπρου, σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων.

«Επομένως, το κύριο σημείο γιατί τέθηκε στην έκθεση ήταν για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο γι’ αυτό και το γεγονός ότι φυσικά είναι προς το συμφέρον όλων να κρατηθούν χαμηλά οι εντάσεις. Φυσικά ο κύριος σκοπός του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο».
 
Σε σχέση με τα θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο που επιτελεί στην Κύπρο η Δύναμη, όπως και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών, «επομένως συνεχίζουν στην σθεναρή τους υποστήριξη στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών εκεί».
 
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την υποστήριξή του και αναγνώρισε ότι η αποστολή εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και έτσι υπήρξε μια σημαντική έκφραση υποστήριξης για τη συνέχιση του έργο της στο νησί», υπογράμμισε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ.
 
Είπε επίσης πως ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Α. ΓΙΑ την πρόσφατη στρατηγική αξιολόγηση της Δύναμης, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του περασμένου έτους στην Κύπρο, κατά την οποία εξετάστηκε η αποστολή και είδαν πως θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στο μέλλον.

«Απάντησα σε ορισμένες ερωτήσεις του Συμβουλίου όσον αφορά αυτήν την αξιολόγηση. Το βασικό μου σημείο προς το Συμβούλιο όσον αφορά τη στρατηγική αξιολόγηση, ήταν ότι εμείς στην UNFICYP είμαστε πλήρως έτοιμοι - με την υποστήριξη των συναδέλφων μας στην έδρα του ΟΗΕ - για να εφαρμόσουμε οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της αξιολόγησης υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία
  Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε μια σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 • Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ
  Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Διερευνητικές επαφές για διαπίστωση της ετοιμότητας τους ή όχι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 • Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας
  Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας  «Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Ανατολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top