Τις προθέσεις των πλευρών και τις προτάσεις τους θα αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο, για να δει την επόμενη κίνηση στο Κυπριακό. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές υπηρεσίες.

 «Τα μέρη συνεχίζουν να είναι σε μια περίοδο προβληματισμού, ως αποτέλεσμα μιας εισήγησης που τους είχε γίνει από τον Γενικό Γραμματέα και ο ΟΗΕ βεβαίως παραμένει έτοιμος να στηρίξει τις πλευρές, αν επιστρέψουν από κοινού σε εμάς και ζητήσουν να τους υποστηρίξουμε στην ανανεωμένη διαδικασία τους, με την προαπαιτούμενη πολιτική βούληση».

Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα, τώρα που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος στην Κύπρο, θα εκφραστούν προς τον ΓΓ οι προθέσεις των πλευρών.

«Έτσι θα περιμένει να ακούσει από αυτούς, να δουν τι είναι αυτό που προτείνουν. Διότι βεβαίως πρόκειται για κυπριακή διαδικασία. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε».

Σε άλλη ερώτηση αν πρόκειται να ξεκινήσει η ίδια διερευνητικές επαφές για να δουν τις προθέσεις των πλευρών, η κ. Σέχαρ είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τι θα κάνουν.

«Θα περιμένουμε να ακούσουμε από τις πλευρές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί ο ΓΓ, ενώ μιλώντας την Τρίτη στη ΓΣ του ΟΗΕ για τις προτεραιότητές του το 2018, αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως η Υπερδνειστερία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό, η κ. Σπέχαρ είπε ότι δεν θα πρέπει να δίδεται σ’ αυτό μεγαλύτερη σημασία.

«Εχει ξεκαθαρίσει πως οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες στις πλευρές κι αυτό πάντοτε παραμένει. Επομένως, πραγματικά περιμένει από αυτές να έλθουν σ’ αυτόν».

Σε ερώτηση γιατί πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2015 συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ είπε πως αναφέρθηκε (στην έκθεση)  εν συντομία εξαιτίας της ανησυχίας ότι η ένταση φαίνεται να αυξάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο και την ΑΟΖ της Κύπρου, σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων.

«Επομένως, το κύριο σημείο γιατί τέθηκε στην έκθεση ήταν για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο γι’ αυτό και το γεγονός ότι φυσικά είναι προς το συμφέρον όλων να κρατηθούν χαμηλά οι εντάσεις. Φυσικά ο κύριος σκοπός του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο».
 
Σε σχέση με τα θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο που επιτελεί στην Κύπρο η Δύναμη, όπως και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών, «επομένως συνεχίζουν στην σθεναρή τους υποστήριξη στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών εκεί».
 
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την υποστήριξή του και αναγνώρισε ότι η αποστολή εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και έτσι υπήρξε μια σημαντική έκφραση υποστήριξης για τη συνέχιση του έργο της στο νησί», υπογράμμισε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ.
 
Είπε επίσης πως ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Α. ΓΙΑ την πρόσφατη στρατηγική αξιολόγηση της Δύναμης, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του περασμένου έτους στην Κύπρο, κατά την οποία εξετάστηκε η αποστολή και είδαν πως θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στο μέλλον.

«Απάντησα σε ορισμένες ερωτήσεις του Συμβουλίου όσον αφορά αυτήν την αξιολόγηση. Το βασικό μου σημείο προς το Συμβούλιο όσον αφορά τη στρατηγική αξιολόγηση, ήταν ότι εμείς στην UNFICYP είμαστε πλήρως έτοιμοι - με την υποστήριξη των συναδέλφων μας στην έδρα του ΟΗΕ - για να εφαρμόσουμε οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της αξιολόγησης υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Έκκληση για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο ή δημιουργία κοινής επιτροπής Το αίτημα για ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια δεν είναι υπερβολικό, είναι στοιχειώδες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μια δομή όπου οι ίδιοι οι Τ/κ θα αισθάνονται ασφαλείς, θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα και η μία πλευρά δεν θα επιβάλλεται στην άλλη.
 • Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα
  Το πλαίσιο Γκουτέρες και οι επιθέσεις κατά Ακιντζί στο επίκεντρο σχολιασμών στα κατεχόμενα Έκκληση απευθύνει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος στους δύο ηγέτες να συζητήσουν το πλαίσιο Γκουτέρες και να καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της η τ/κ πρωτοβουλία αναφέρει ότι ακόμα και αν το έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι επίσημο, απαντά στις ανησυχίες των Τ/κ για την πολιτική τους ισότητα και καθιστά δυνατό να δημιουργηθούν οι παράμετροι μιας λύσης που να αρμόζει και στις σημερινές συνθήκες για ευαίσθητα θέματα όπως η ασφάλεια και…
 • ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία
  ΣΙΜΠΕΛ ΣΙΜΠΕΡ: Να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι για ομοσπονδία Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος, υποστήριξε η τέως "πρόεδρος" της "βουλής" στα κατεχόμενα, Σιμπέλ Σιμπέρ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
 • Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ
  Ανθεί ο τομέας της πορνείας στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία σε εργαστήρι για τα καμπαρέ Kάθε χρόνο 1.200 γυναίκες έρχονται ως εργαζόμενες σε νυχτερινά κέντρα στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος τομέας πορνείας που δεν ελέγχεται, δήλωσε η «υπουργός εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς ενώ η «υπουργός υγείας», Φιλίζ Μπεσίμ ανέφερε ότι το γεγονός πως αυτές οι γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία, δεν προβαίνουν σε ιατρικό έλεγχο, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, χθες έγινε για πρώτη φορά εργαστήρι για τα νυχτερινά κέντρα – καμπαρέ, ένα θέμα που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα είτε…
 • «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...
  «Ουδέν νεότερον» για απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό...  Ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι η Ρόζμαρι Ντικάρλο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ για την Κύπρο.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top