Το «καμπανάκι του κινδύνου» χτύπησε χθες στα μέλη της διεθνούς κοινότητας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δύο χωριστές παρεμβάσεις. Αρχικά μιλώντας ενώπιον της άτυπης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου παρουσίασε 12 τομείς ανησυχίας και στη συνέχεια στην καθιερωμένη δημοσιογραφική του διάσκεψη, με την ευκαιρία του νέου έτους. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε κανένα σημείο της ομιλίας του καθώς και τη Διάσκεψη δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό πρόβλημα!

«Αναλαμβάνοντας πέρυσι τα καθήκοντά μου ζητούσα να κάνουμε το 2017 μια χρονιά για την ειρήνη. Ένα χρόνο αργότερα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επίτευξη ειρήνης παραμένει απατηλή. Με θεμελιώδεις τρόπους, ο κόσμος γυρίζει ανάποδα. Οι συγκρούσεις έχουν επιδεινωθεί και έχουν προκύψει νέοι κίνδυνοι. Οι παγκόσμιες ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα είναι οι υψηλότερες από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η κλιματική αλλαγή προχωρά ταχύτερα από ό,τι εμείς. Οι ανισότητες αυξάνονται. Βλέπουμε φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκονται σε άνοδο», ανέφερε ο ΓΓ.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα και θάρρος για να ανταποκριθούμε στις πλέον επείγουσες ανάγκες σήμερα, να αμβλύνουμε τους φόβους των ανθρώπων που υπηρετούμε και να βάλουμε τον κόσμο σε καλό δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον.
 
Ανοίγοντας πάνω στο ίδιο μοτίβο στη δημοσιογραφική διάσκεψη, υπενθύμισε ότι φέτος στην πρώτη μέρα του χρόνου πάτησε το κουμπί του συναγερμού.
 
«Στο ξεκίνημα του 2018, πρέπει να αναγνωρίσουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει και υπολείπεται. Είναι καθήκον μου ως ΓΓ να πω στα κράτη – μέλη που συμβαίνει αυτό και να εισηγηθώ τρόπους για να βγούμε από τη δύσκολη θέση. Χτυπώ το συναγερμό για τις παρατεταμένες συγκρούσεις και τη διάδοση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο ΓΓ.
 
Στην ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση ο ΓΓ στάθηκε στην κρίση στη Συρία, στο Μεσανατολικό, την Κορεατική Χερσόνησο, την μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τα μεγάλα προβλήματα της αφρικανικής ηπείρου, τη Μιανμάρ, τα θέματα ανισότητας των γυναικών, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και σε παρατεταμένες κρίσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, αποφεύγοντας οποιαδήποτε μνεία στο Κυπριακό.
 
Σε άλλο σημείο ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι έχοντας ξεκινήσει δύο παγκόσμιους πολέμους και λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους και τις δυνατότητες που διαθέτει η Ευρώπη, είναι αδικαιολόγητη η διατήρηση συγκρούσεων στην περιοχή.
 
« Η επίλυση αυτών των καταστάσεων απαιτεί την απομάκρυνση της επικίνδυνης παλίρροιας του εθνικισμού και την αναζωογόνηση των σχετικών πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης - συμπεριλαμβανομένης της «Μορφής της Νορμανδίας» και της τριμερούς ομάδας επαφής για την ανατολική Ουκρανία, της «Ομάδας Μίνσκ» του ΟΑΣΕ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, των διεθνών συζητήσεων της Γενεύης για τη Γεωργία,  και τη διαδικασία «5 + 2"για την Υπερδνειστερία», ανέφερε ο ΓΓ.
 
Ζήτησε επίσης να υπάρξει επειγόντως μια συντονισμένη προσπάθεια για λύσεις που οδηγούν σε μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Καλώ τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν ότι η ήπειρος μπορεί να ανταποκριθεί στα ιδανικά της κοινής ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, είπε πως δεν υπήρξε καμία μείωση στην ετήσια συνδρομή των ΗΠΑ. Ωστόσο παραδέχθηκε πρόβλημα στο ποσό της συμμετοχής των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, όπου η Γερουσία ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ¼ αυτών.
 
«Αυτό δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στο μερίδιό τους. Ελπίζουμε ασφαλώς ότι οι ΗΠΑ με άλλα κράτη μέλη θα μπορέσουν να βρουν τρόπους να ξεπεραστεί», ανέφερε.
 
Σε ότι αφορά την UNRWA (για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους), εξέφρασε ανησυχία.
«Ελπίζω έντονα πως στο τέλος θα καταστεί δυνατόν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την χρηματοδότηση της UNRWA, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο».
 
Πάντως, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή περικοπή που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.
 
Ο ΓΓ εξέφρασε την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού στη λύση δύο κρατών στην Παλαιστίνη, ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου αν τελικά έχει απομείνει καθόλου γη για να υπάρξει λύση δύο κρατών, απάντησε:
 
 «Όπως είπατε, αρκετή γη έχει χρησιμοποιηθεί σε εποικισμό.. Είναι αλήθεια, αλλά πιστεύουμε – και σύμφωνα με τη γνώμη των ανθρώπων μας – η λύση των δύο κρατών είναι ακόμη δυνατή, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων ανταλλαγής εδαφών.. Συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να υπάρχει ένας οικισμός στο Παλαιστινιακό έδαφος υπό παλαιστινιακό νόμο. Υπάρχουν πολλές λύσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.
 
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των Αμερικανών να εγκαθιδρύσουν μονάδες ασφαλείας στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκίας, ο ΓΓ είπε πως πολλές είναι οι χώρες που είχαν στρατούς στη Συρία.
«Νομίζω ότι αν ο Συριακός λαός θα μπορούσε να αφεθεί να λύσει μόνος του τα προβλήματά του θα ήταν καλύτερα», ανέφερε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο
  ΑΚΙΝΤΖΙ: Να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο Εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να ζουν πλέον μόνιμα σε ειρήνη και γαλήνη θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις συμπεριφορές επιβολής ο ένας στον άλλο, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί και έστειλε μήνυμα στην ε/κ πλευρά να αποδεχθεί πλέον «την πραγματικότητα της κοινής ίσης ιδιοκτησίας αυτού του νησιού. Ας βρούμε τον δρόμο να περπατήσουμε όλοι μαζί στο μέλλον με αυτή την αντίληψη».
 • Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία
  Αναστασιάδης προς Λουτ: Συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία Τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε μια σχεδόν τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας, στην παρουσία του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
 • Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ
  Διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες πραγματοποιεί η απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ Διερευνητικές επαφές για διαπίστωση της ετοιμότητας τους ή όχι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 • Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας
  Οζερσάι: Επικαλείται το πραξικόπημα εμμένοντας στις εγγυήσεις της Τουρκίας  «Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Ανατολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top