Την πρόταση του για τη δημιουργία μετοχικής οντότητας διαχείρισης τραπεζικού ενεργητικού για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, παρουσίασε ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς στο Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, διαβεβαιώνοντας πως αν εκλεγεί, κανένας δανειολήπτης θα βρεθεί στο δρόμο.

Ο κ. Μαλάς είπε πως κατά τη συνάντηση με το Κίνημα, βρέθηκε αντιμέτωπος με το τεράστιο πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) που αφορούν κυρίως την πρώτη κατοικία, και το οποίο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας. Είναι αυτή την οικονομία, όπως είπε, που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι έχει οδηγήσει στον δρόμο της ανάκαμψης χωρίς να παρέχει καμία λύση στο πρόβλημα των ΜΕΔ.
 
Ο κ. Μαλάς είπε πως το πρόβλημα των ΜΕΔ δεν αντιμετωπίζεται ούτε με μύθους, όπως αυτούς που καλλιεργεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά ούτε και με δημαγωγίες σαν αυτές που χρησιμοποιεί ο κ. Παπαδόπουλος για να καλύψει τις δικές του ευθύνες, καθώς επί πέντε χρόνια ταυτιζόταν με την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και επικροτούσε όλες τις αποφάσεις.
 
Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι οι δανειολήπτες είναι σήμερα έρμαια των τραπεζών και των λεγόμενων επενδυτικών ταμείων, και ο ίδιος δεν μπορεί να τους υποσχεθεί θαυματουργές λύσεις που δεν υπάρχουν. «Μπορώ όμως να εξαντλήσω, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλες τις δυνατότητες που υφίστανται για να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο», και εξήγησε πως εννοεί τις δυνατότητες που δίνει η πρότασή του για δημιουργία μετοχικής οντότητας διαχείρισης τραπεζικού ενεργητικού.
 
Σε αυτή την οντότητα, σημείωσε, πρέπει να συμμετέχουν και οι Τράπεζες που έχουν την ευθύνη, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αλλά και το κράτος, έτσι ώστε να δοθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Οργανισμού. Στην οντότητα αυτή, διευκρίνισε, οι Τράπεζες θα μεταφέρουν τα ΜΕΔ πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης που δεν μπορούν να τύχουν βιώσιμης αναδιάρθρωσης.
 
Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η δομή της οντότητας αυτής απαντά στο μεγάλο ερώτημα της κεφαλαιοποίησης, αφού οι Τράπεζες θα λάβουν μετοχές έναντι των δανείων που θα μεταφέρουν, ενώ το κράτος θα κληθεί να συμβάλει ένα μικρό ποσό χωρίς να μεταφέρεται το βάρος στον φορολογούμενο.
 
«Το σημαντικότερο όλων είναι να ενισχυθεί ξανά το εισόδημα των νοικοκυριών και των εργαζομένων ώστε να μπορούν πραγματικά να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις πράγμα που προϋποθέτει την υπεύθυνη και συνετή εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής, πέραν από τη στασιμότητα στην οποία μας έχει εγκλωβίσει ο κ. Αναστασιάδης και τους επικίνδυνους πειραματισμούς τους οποίους εξαγγέλλει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος», είπε και διαβεβαίωσε το Κίνημα Εκποιήσεων ότι ο ίδιος θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας δανειολήπτης να βρεθεί στον δρόμο.
 
Ερωτηθείς για τη διαφορά της πρότασης του με αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου για τον Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, είπε πως η πρόταση του κ. Παπαδόπουλου δεν έχει ξεκαθαρίσει από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η δική του πρόταση είναι ξεκάθαρη τόσον σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κράτους, η οποία δεν θα ξεπερνά τα 100 εκ ευρώ.
 
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, εκ μέρους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, η Ευγενία Μωυσέως είπε πως είχαν ένα εποικοδομητικό διάλογο. «Είμαστε σίγουροι ότι με την εκλογή του κ. Σταύρου Μαλά θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα ΜΕΔ, δεν θα δούμε κανένα συμπατριώτη μας στο δρόμο αφού θα βοηθήσει ώστε οι ευάλωτες ομάδες να κρατήσουν τα σπίτια τους», είπε και πρόσθεσε πως το Κίνημα απαιτεί το δικαίωμα στη στέγη, στην κατοικία και στην προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης».

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video)
  Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video) Tο ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η…
 • Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»!
  Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»! Σε μποϋκοτάζ στα υπερφορολογημένα προϊόντα καλεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) αναφέροντας ότι κάποιοι, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμιά δικαιολογία, "συμφώνησαν εν είδη καρτέλ και χρησιμοποιώντας την προσφιλή τους μέθοδο της αισχροκέρδειας, σε μια βδομάδα μέσα να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν τις τιμές μιας σειράς τροφίμων που είναι απόλυτα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι".
 • Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ
  Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ Έχασε τη ψυχραιμία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Συνεργατισμό με τις ενέργειες της κυβέρνησης για ξεπούλημα του, τα έβαλε με το ΑΚΕΛ. Ισχυρίστηκε ψευδώς συνειδητά και άφησε αιχμές κατά το κόμματος για τη ψιθυρολογία που οδηγεί στην απόσυρση καταθέσεων. Τους ισχυρισμούς Προδρόμου διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε φήμες ότι το ΑΚΕΛ…
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!  Χαράτσι στους βιομήχανους! Ιδού ποιοι πραγματικά μας κυβερνούν: Το ΚΕΒΕ ανακοινώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις (!!!) ευλογώντας τα γένια του! Για τους εργαζόμενους η συνεχίζεται η «οικονομική κρίση» και το… «ταμείον είναι μείον»! Η ηγεσία της ΣΕΚ, αντί συνεννόηση και κοινή δράση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ανηφόρισε στο Λόφο του Προεδρικού για να προσκυνήσει την κυβέρνηση του κεφαλαίου! Στον ίδιο πάντα ρόλο οι ΣΕΚίτες και στο ίδιο στρατόπεδο με τους μεγαλοεργοδότες * ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα στην Έντυπη Έκδοση της…
 • ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!
  ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!  Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί ομαδικά στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κατά τον Πρόεδρο του και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μη έχοντας οτιδήποτε να ανακοινώσει για το στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, πήγε στο Προεδρικό δήθεν για να ενημερώσει τον Πρόεδρο και κουβάλησε τα κανάλια.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top