Εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα αποτέλεσμα από τις χθεσινές «εκλογές» στα κατεχόμενα, στις οποίες πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε το κόμμα Εθνικής Ενότητας του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

 

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των ψήφων, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: ΚΕΕ 36,5% (21 έδρες), ΡΤΚ 21,8% (12 έδρες), κόμμα του Λαού 16,9% (9 έδρες), ΚΚΔ 8,2%(3 έδρες), ΔΚ 7,8% (3 έδρες), κόμμα Αναγέννησης 6,6% (2 έδρες), ΚΚΣ 2,3% και ΚΕΔ 0,09%.

 

Στο άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων, πολλοί υποστηρικτές του ΚΕΕ βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του κόμματος στις «εκλογές»

 

 Σημειώσαμε μια σημαντική επιτυχία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ 

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε μια σημαντική επιτυχία σε αυτές τις «εκλογές» και ο «λαός» έδειξε ότι μας εμπιστεύεται, δήλωσε ο πρόεδρός του, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρή ευθύνη και καθήκον στη νέα εποχή και στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης». «Έχουμε γνώση των ευθυνών μας».

 Μιλώντας λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΕ στη Λευκωσία, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι είχαν βάλει στόχο την αυτοδυναμία και το 40% μπορεί να μην το πέτυχαν αλλά είναι πολύ κοντά. Στόχος τους, ανέφερε, είναι να υπηρετήσουν το «λαό», το μέλλον του οποίου θα είναι ανοικτό και λαμπρό. Ως ΚΕΕ, συνέχισε, στόχος τους είναι ένα ακόμη πιο ψηλό επίπεδο οικονομίας και ευημερίας, μια δημοκρατική, σύγχρονη και κρυστάλλινη, διάφανη δομή και μια λαχτάρα για την προστασία του τ/κ «λαού». Τόνισε δε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αφορά τη νέα «βουλή» για την επόμενη πενταετία.
 Στη συνέχεια ο κ. Οζγκιουργκιούν μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΕ και πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου βγήκαν από κοινού στο μπαλκόνι του κτιρίου και χαιρέτησαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του ΚΕΕ για τη στήριξή τους.
 

 

Δεν είναι το αποτέλεσμα που περιμέναμε, συνεχίζουμε τον αγώνα, δηλώνει ο προεδρος του ΡΤΚ 

 

 

 

Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε αυτό, αλλά δείχνουμε σεβασμό στη βούληση του «λαού», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν που πλαισιωμένος από υποψηφίους και μέλη του κόμματός του απόψε στα κεντρικά γραφεία του ΡΤΚ απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο συνεργασίας μετεκλογικά με το ΚΕΕ για το σχηματισμό «κυβέρνησης».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος από αύριο το ΡΤΚ θα συνεχίσει τον αγώνα ακόμα πιο εντατικά γιατί γνωρίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν αρμόζει του κόσμου ούτε των μελλοντικών γενιών.
 
«Για μας αυτό δεν είναι το τέλος, αντιθέτως είναι η αρχή. Είμαστε ένα αριστερό κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα που παίρνει το μάθημά του από τις ανόδους και τις καθόδους των αριστερών κομμάτων στον κόσμο ή εδώ».
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του κόμματος Αναγέννησης για «εκλογές» και πάλι μετά τον Ιούνιο και αν είναι ανοικτός σε κάθε συμμαχία, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι όπως είχε δηλώσει και προεκλογικά δεν πιστεύει ότι από την κομματική βουλή του ΡΤΚ μπορεί να περάσει πρόταση για συνεργασία με το ΚΕΕ και ούτε ο ίδιος είναι υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας. Για το σχηματισμό «κυβέρνησης» είπε ότι πρέπει να περιμένουν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα και το τί θα πει η αριθμητική και φαίνεται ότι το ΚΕΕ δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη «κυβέρνηση».
 
Είναι νωρίς, πρόσθεσε, από τώρα να συζητούν το αν θα γίνουν ξανά «εκλογές» και πότε, αλλά να περιμένουν να δουν το σχηματισμό της «κυβέρνησης», αν έχει αριθμητική πλειοψηφία. «Για μας από αύριο αρχίζει μια νέα φάση αγώνα, δεν θα κλειστούμε στο καβούκι μας, θα είμαστε στους δρόμους και ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ένα σύστημα που αξίζει στο λαό».
 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το 2013 το ποσοστό του ΡΤΚ ήταν 38% και τώρα  κοντά στο 20% και αν σκέφτεται να παραιτηθεί, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι είναι η κομματική βουλή που θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα, ο ίδιος δεν κάνει τέτοιες σκέψεις, αλλά οι αποφάσεις του ανώτατου κομματικού οργάνου και ότι αυτό αποφασίσει δεσμεύουν όλους.

 

Νέες «εκλογές» τον Ιούνιο προβλέπει ο Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης Μια «κυβέρνηση» με 25-27 «βουλευτές» δεν είναι σταθερή δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και νωρίτερα ότι προβλέπει «βουλευτικές εκλογές» τον Ιούνιο.

 
Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο κ. Αρικλί ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο βράδυ υπήρξε μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον του κόμματός του την οποία δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν και εκεί που περίμεναν ένα ποσοστό 12-13%, έμειναν τώρα με το μισό.
 
Στην πολιτική, πρόσθεσε, η απόφαση του «λαού» είναι σημαντική και πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός προς αυτή. Για νέα κόμμα με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, συνέχισε, πέτυχαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, εκλέγουν αντιπρόσωπό τους στη «βουλή» και από πόρτα σε πόρτα θα εξηγήσουν την γραμμή του κόμματος.
 
Το συντομότερο ανέφερε θα πάνε σε συνέδριο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των «εκλογών» και να πάρουν αποφάσεις για μια πιθανή συνεργασία.

 

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι
  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε όγκο και παλμό η Μεγάλη Πορεία Ειρήνης στο Ακρωτήρι Στην ιστορία του κινήματος ειρήνης, ως μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή πέρασε η σημερινή, 8η Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, αξιώνοντας την απομάκρυνσή τους από το νησί και την επικράτηση της Ειρήνης στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο.
 • ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  ΠΣΕ: Όλα έτοιμα για τη Μεγάλη Πορεία Ειρήνης – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο» έλεγε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Ήρθε η ώρα ως κυπριακός λαός να να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που αιματοκυλούν τους λαούς. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να τερματιστούν όλοι οι πόλεμοι, να βροντοφωνάξουμε ενάντια στη σφαγή και τους πνιγμούς αθώων παιδιών και γυναικών, ενάντια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης, την…
 • Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο
  Πώς οι πρόωρες εκλογές της Τουρκίας επηρεάζουν τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα που μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία της 24ης Ιουνίου είναι 105.000, σύμφωνα με τον επικεφαλής του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Ντεμιρτζί.
 • Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!
  Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, Λαέ, λαέ αντίσταση ξανά!  Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πραγματοποίησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο μέσα από τον οποίο το Συριακό θα επιλυθεί με πολιτικά μέσα και απαιτώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
 • ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία
  ΠΣΕ: Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τον κάθε φιλειρηνιστή κάτοικο Κύπρου, όπως δώσει το παρών του στην Αντιπολεμική εκδήλωση για τη Συρία που διοργανώνει το ΠΣΕ τη Δευτέρα, 16 Απριλίου, ώρα 18:00 μμ έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Λευκωσία.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top