Λίγες βδομάδες  μακριά από τις Προεδρικές Εκλογές, την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και την αρχή μίας άλλης πενταετίας και η ερώτηση που απασχολεί τους τελευταίους μήνες τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως νέους ψηφοφόρους είναι: «Να ψηφίσω; Και αν ναι… Τι να ψηφίσω;» . Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και άνευ αμφιβολιών. Σταύρος Μαλάς. 

Ο Σταύρος Μαλάς είναι ελληνοκύπριος ακαδημαϊκός, πολιτικός και ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές του Φεβρουαρίου 2018, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ και άλλες προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, μεγάλωσε στην Πάφο και σπούδασε Γενετική στο Λονδίνο. Υπήρξε Υπουργός Υγείας κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Το 2012 εξήγγειλε την υποψηφιότητά του, για τις προεδρικές του 2013, όπου πέρασε στο β’ γύρο. 

Πρώτο μέλημά του, αποτελεί το μείζον θέμα της Κύπρου, το Κυπριακό. Ο Σταύρος Μαλάς έχει ξεκάθαρες και κρυστάλλινες θέσεις και σε περίπτωση εκλογής του, θα κινηθεί στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για μια Κύπρο επανενωμένη, μάνα όλων των παιδιών της. Είναι, ίσως, ο μόνος υποψήφιος με σταθερές θέσεις στο θέμα του κυπριακού προβλήματος. Από τη μια, ο Ν. Αναστασιάδης να αμφιταλαντεύεται έτσι ώστε να μην χάσει τους ψηφοφόρους του με ακραίες απόψεις και από την άλλη ο Νικόλας Παπαδόπουλος με ακραίες δηλώσεις που οδηγούν προς διχοτόμηση του νησιού. Το Κυπριακό θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχολούνταν οι υποψήφιοι, δίχως ψηφοθηρικούς σκοπούς και σκοπιμότητες, όπως το κατάντησε κατά την 5ετία διακυβέρνησης του ο Ν. Αναστασιάδης.           

Πέραν από το Κυπριακό, σειρά παίρνει η οικονομία.  Ο κύριος Μαλάς έστειλε μήνυμα και στον επιχειρηματικό κόσμο σημειώνοντας πως θα είναι δίπλα τους, αλλά εξίσου δίπλα θα είναι και στους εργαζόμενους, ενώ υπογράμμισε πως πρώτιστο μέλημα του θα είναι η διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για όλους και όχι μόνο για τους λίγους. «Η κρίση θέλει ηγέτη», όπως είπε και ο Ν. Αναστασιάδης. Ηγέτη, όμως, που να μην αποδέχεται την εργασία την Κυριακή· ηγέτη που να μην αποδέχεται να πληρώνουν οι μαθητές για να πηγαίνουν σχολείο· ηγέτη που θα γνωρίζει ότι την κρίση δεν μπορούν να την πληρώσουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, τις πολιτικές της ακρότητας και του ακροβατισμού, των πειραματισμών και περιπετειών.  Όλοι μαζί ενωμένοι, να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία της Κύπρου, για το λαό της Κύπρου· για εμάς! 

·         Η Μαρία Χρίστου είναι Μέλος Δ.Σ. Προοδευτικής Κ.Φ. Πάτρας

 

 

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top