Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο του Υπουργού Παιδείας κ. Καδή για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης. Διαβάζοντας το άρθρο πραγματικά διερωτήθηκα αν παρακολουθώ μαθήματα  σε σχολείο της Κύπρου ή σε κάποια Σκανδιναβική χώρα (όπου εκεί όντως οι μεταρρυθμίσεις είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες).

Καταρχάς ο Υπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι η νέα νομοθεσία διασφαλίζει την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων μας. Προφανώς ο κ. Καδής στην αρχή της σχολικής χρονιάς δεν παρακολουθούσε τι γινόταν σε αρκετά σχολεία της Κύπρου, τα οποία για μέρες δεν είχαν καθηγητές για κάποια μαθήματα όπως για παράδειγμα στη Β' Τεχνική Λεμεσού που σχεδόν για 1 μήνα σε συγκεκριμένους κλάδους δεν είχαν καθηγητές. 

Στο σημείο στο οποίο πραγματικά μείναμε έκπληκτοι είναι στο σημείο στο οποίο ο κ. Καδής αναφέρει ότι οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων συνδιαμορφώθηκαν από όλους τους οργανωμένους φορείς της παιδείας. Από την πλευρά των μαθητών δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη για τους κανονισμούς λειτουργίας, καθώς είναι συντηρητικοί και οδηγούν την εκπαίδευση χρόνια πίσω. Την προηγούμενη χρονιά έγινε δημοψήφισμα στα σχολεία  το οποίο έδειξε ξεκάθαρα πως οι μαθητές διαφωνούν με τους κανονισμούς, ενώ πραγματοποιήθηκε και μεγάλη κινητοποίηση έξω από τη Βουλή τη μέρα που ψηφίζονταν.Η διαφωνία των μαθητών με τους κανονισμούς λειτουργίας επιβεβαιώθηκε και πριν 1 μήνα το Δεκέμβριοστις συνδιασκέψεις των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών. Για να μην αναφέρουμε και τις διαφωνίες των οργανωμένων γονιών, αλλά και πρόσφατα των οργανωμένων καθηγητών με σημαντικά σημεία των κανονισμών λειτουργίας. Για ποια συνδιαμόρφωση μας μιλά λοιπόν ο Υπουργός; 

Στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων υπάρχει και η «επιστημονικά τεκμηριωμένη» μεταρρύθμιση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, οι οποίες θα εφαρμοστούν με τη νέα σχολική χρονιά και προκαλούν την έντονη αντίδραση, τόσο των μαθητών, όσο των καθηγητών και των γονιών. Η εφαρμογή των εξετάσεων θα αυξήσει το άγχος των μαθητών, καθώς θα πρέπει να κυνηγούν το βαθμό αντί τη γνώση. Αυτό θα οδηγήσει τους μαθητές να ξοδεύουν περισσότερα στα φροντιστήρια ενισχύοντας έτσι την παραπαιδεία. Δεν έφτανε που η ύλη είναι ήδη τεράστια και δεν προλαβαίνουμε να τη διδαχτούμε, το Υπουργείο θέλει να μας προσθέσει κι άλλο άγχος, λέγοντας μας ότι είναι μια μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον με τους νέους κανονισμούς λειτουργίας μειώθηκαν οι απουσίες που δικαιούμαστε, ενώ καταργήθηκε το «Δημιουργικότητα Δράση Κοινωνική Προσφορά»(ΔΔΚ) και οι αδικαιολόγητες απουσίες. Δηλαδή μαθητής που λείπει για αντικειμενικούς λόγους εξισώνεται με το μαθητή που λείπει αδικαιολόγητα από το μάθημα, ενώ με την κατάργηση του ΔΔΚ αν απουσιάζεις σε εκδρομή παίρνεις κανονική απουσία όπως όταν απουσιάζεις από μάθημα. Αυτό θα πει «επιστημονικά τεκμηριωμένες» μεταρρυθμίσεις! 

Οι μεταρρυθμίσεις που επικαλείται λοιπόν ο κ. Καδής, δεν είναι προοδευτικές καθώς δεν έχουν στο επίκεντρο τους μαθητές. Εμείς οι μαθητές ζητούμε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στους κανονισμούς λειτουργίας και για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προοδευτική που θα οδηγεί σε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. 

 

·         Ο Βασίλης Γεωργίου είναι Πρόεδρος ΕΣΕΜ Λευκωσίας-Κερύνειας

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού
  Πιλότοι … αναλαμβάνουν και καθήκοντα αεροσυνοδού! Σερβίρουν καφέ και φαγητό!Του Φίλιου Φυλακτού Του Φίλιου ΦΥΛΑΚΤΟΥ, Προέδρου της ΠΟΕΔ Είναι εξωπραγματικό, παράλογο και πολύ επικίνδυνο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο πιλότος, να εγκαταλείπει τη θέση του, τα καθήκοντά του για να αναλάβει και καθήκοντα αεροσυνοδού! Η εικόνα του πιλότου που κυβερνά λίγο το αεροσκάφος, που σερβίρει και για λίγο φαγητό και στη συνέχεια καφέ στους επιβάτες, αποτυπώνει αυτό που ακριβώς συμβαίνει με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, όπου εκτός από τα διοικητικά/διευθυντικά καθήκοντα που έχουν να επιτελέσουν,…
 • Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού*
  Διαλύεται το Δημόσιο Σχολείο με παρωχημένες αντιλήψεις «εξορθολογισμού» ! Του Φίλιου Φυλακτού* Με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών, «του δασκάλου της έδρας» και «αποφασίζω και διατάζω» άρχισε να ξεγυμνώνεται η Δημόσια Εκπαίδευση. Με απίστευτη προχειρότητα και χωρίς οποιαδήποτε εκπαιδευτική τεκμηρίωση. Το μοναδικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ στις μαύρες τρύπες, που έχουν όμως ονοματεπώνυμο, δεν τους ενοχλούν. Τα σκορπούν και χρεώνουν τους πολίτες. Τόσο απλό! Το κόστος που έχει η Εκπαίδευση, η Αγωγή και η Παιδεία των παιδιών μας και η Εκπαιδευτική Πολιτική που ακολουθείται ενοχλούν! Η πολύπλευρη ανάπτυξη των…
 • Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου
  Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash - Της Δήμητρας Ονουφρίου Καινοτομία με το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό πορτοφόλι sKash Ταχύτατες, ασφαλείς, εύκολες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω υπερσύγχρονης εφαρμογής κινητού τηλεφώνου της AstroBank Της Δήμητρας Ονουφρίου* Η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το τοπίο και τη δυναμική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις τράπεζες, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα, αλλά και κινητήρια…
 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top