Η φορολογία ακίνητης περιουσίας δεσπόζει στην τελευταία Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής

Με το θέμα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας για το 2016 να

κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις των κομμάτων, συνέρχεται σήμερα στις 10:00 η τελευταία Ολομέλεια της Βουλής των αντιπροσώπων πριν από το κλείσιμο της για τις θερινές διακοπές, στην οποία θα παραχθεί νομοθετικό έργο. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Στις 09:00 θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αφού ακόμα δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα οκτώ κόμματα της νέας Βουλής, κάνοντας πολλούς να μιλούν για δυσκαμψία του νομοθετικού σώματος.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση που έφερε η Κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, διατηρείται το δικαίωμα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τις τοπικές αρχές, ενώ ο οριζόντιος συντελεστής του φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο μειώνεται από 0,5 τοις χιλίοις σε 0,35 τοις χιλίοις.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, το Υπουργείο αφαιρεί με αυτό τον τρόπο 15 εκ. από την πρότασή του για να τα εισπράξουν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι, εκεί που η Κυβέρνηση θα εισέπραττε μέσω μιας φορολογίας 45 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει 15 εκ. στην τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα θα εισπράξει μόνο 30 εκ.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν προχωρήσει με την ψήφιση νέου νόμου, τότε η φορολογία που θα εισπραχθεί θα είναι η ίδια με πέρυσι, δηλαδή €88 εκ. σε σχέση με €30 εκ. που επιδιώκει να εισπράξει φέτος η Κυβέρνηση.

Άλλα σημαντικά νομοσχέδια που αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στην Ολομέλεια είναι το νομοσχέδιο το οποίο αφορά την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και τροποποιητικό νομοσχέδιο για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπει εκσυγχρονισμό ορισμένων διατάξεων σε σχέση με τα εκλογικά έξοδα, το παράβολο των υποψηφίων και τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις συστάσεις της επιτροπής GRECO.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top