Πλήρη απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς αλλά και κάποιους ανοικτούς χώρους, συζητά η Βουλή

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για του Περί Προστασίας της Υγείας Νόμου που αφορά τον έλεγχο

του καπνίσματος, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Υγείας της Βουλής με στόχο την ψήφιση του το συντομότερο δυνατό, καθώς από τα τέλη Ιουλίου η Κύπρος έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το κάπνισμα θα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους χώρους εργασίας και στα Νοσοκομεία, Σχολεία και Παιδότοπους και στους ανοικτούς σε αυτά χώρους. Η απαγόρευση θα αφορά και τα νέα καπνικά προϊόντα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα και ναργιλέ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, και οι οποίες φτάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ ή και την αναστολή της λειτουργίας μιας επιχείρησης μέχρι και 4 μέρες με δικαίωμα του δικαστηρίου να ανανεώνει κάθε τέσσερις μέρες την ποινή αυτή.

Ανάμεσα στις εναρμονιστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η επιβολή τελών για παρεχόμενες υπηρεσίες και η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν πληρούν τους Κανονισμούς καθώς και η απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων σε πακέτο που περιέχει κάτω από 20 τσιγάρα και καπνού για τυλιχτό τσιγάρο κάτω από 30 γραμμάρια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε πως πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απασχολεί ανθρώπους και ευρύτερα την εμπορική και οικονομική ζωή του τόπου, για το οποίο δυστυχώς -όπως διαπιστώνεται- το κράτος αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο.

“Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα εναρμονιστικό νομοσχέδιο το οποίο κάνει το νόμο ακόμα πιο σκληρό. Θεωρούμε ότι το κράτος και η κοινωνία οφείλουν να διαμορφώσουν μια κουλτούρα πρόληψης, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα χρειάζεται καταστολή, να διαμορφώσουμε μια υγιή κουλτούρα για το κάπνισμα. Πάνω απ` όλα η υγεία”, είπε και εισηγήθηκε όπως το Υπουργείο Υγείας επενδύσει πρώτα απ` όλα στα σχολεία.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την υποστήριξη του στη νέα νομοθεσία που εκσυγχρονίζει το Νόμο περί καπνίσματος και εξασφαλίζει με καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των μη καπνιστών. “Είμαστε φανατικά υπέρ της υγείας και θεωρούμε ότι ένα κρίσιμο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας είναι η προστασία των παθητικών καπνιστών ή μη καπνιστών, γι αυτό υποστηρίζουμε τις αυστηρότερες ρήτρες που θέτει η νέα νομοθεσία εφόσον αυτή η Πολιτεία αποφασίσει ότι θα τις εφαρμόσει”, είπε.

Ωστόσο, σημείωσε πως η Πολιτεία καθυστέρησε στο να προχωρήσει στην τροποποίηση της νομοθεσίας με αποτέλεσμα να φτάσουμε μέχρι την προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν, και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το πρόστιμο. Πρόσθεσε πως με δική του παρέμβαση η Επιτροπή αποφάσισε τελικά να δει έστω και εν τάχει άρθρο προς άρθρο το νομοσχέδιο στην επόμενη συνεδρία της.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με τη φιλοσοφία της προτεινόμενης νομοθεσίας σε ό,τι έχει να κάνει με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος και την επιβολή πολύ αυστηρότερων ποινών. “Είναι ξεκάθαρο και αφήνεται να αιωρείται ότι υπάρχει οδηγία που να προνοεί καθολικές απαγορεύσεις ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, υπάρχει δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίζουν νομοθεσίες ανάλογα με το πώς επιθυμούν οι ίδιες”, είπε.

Ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια που εφαρμόζεται η αποτυχημένη νομοθεσία της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει πολύ προσγειωμένες, μελετημένες και τεκμηριωμένες θέσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε χώρους, εφόσον το επιθυμούν, να φιλοξενούν και καπνιστές κάτω από κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις εφαρμόζοντας αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες. “Εντούτοις, εξακολουθεί η συγκεκριμένη Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα να αγνοεί τις θέσεις της δικής μας οργάνωσης ελπίζοντας ότι με την επιβολή μιας αυστηρότερης νομοθεσίας θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα”, είπε.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών
  Παραμένει το αδιέξοδο για την έδρα της Λεμεσού και μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών Οι δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων μετά τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα της μη καταληφθείσας έδρας της Λεμεσού, που κατείχε ο Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης. Με βάση τις δηλώσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε στη Σύσκεψη Αρχηγών ότι απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος είτε η λύση θα δοθεί με αναπληρωματική εκλογή, είτε με νόμο.
 • Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου
  Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν οι Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου Τις τελευταίες εξελίξεις στο Συνεργατισμό συζητούν σήμερα σε κοινή συνεδρία οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Στη σημερινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί, κλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Προϊστάμενος της Μονάδας για την Διαχείριση της Συμμετοχής της Κυβέρνησης στο Συνεργατισμό, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο τέως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη…
 • Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
  Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής Μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές, τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου. Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επήλθε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Στέλλα Κυριακίδου και Κωστής Ευσταθίου, βουλευτές εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους…
 • Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο
  Την απόφαση του για το ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αποκρατικοποιήσεις σε αναφορές του Προέδρου ανακοινώνει το Ανώτατο Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.
 • Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα
  Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Διαιωνίζουν την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top