Συνολικά 6.000 χαρουπόδεντρα φυτεύτηκαν σήμερα  στην περιοχή Ορείτες, στην επαρχία Πάφου, στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός» του Πανεπιστημίου Κύπρου από τις 40.000 που θα φυτευθούν τους επόμενους μήνες. Το έργο αφορά τη δημιουργία του μεγαλύτερου βιολογικά πιστοποιημένου χαρουπόδασους στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή  Κωνσταντίνο Χριστοφίδη η χαρουπιά όπως και η ελιά είναι φυτά παραβλαστικά, δηλαδή μεγαλώνουν και αναγεννιούνται μέσα από τις ρίζες τους, προσθέτοντας πως είναι τα φυτά που προστάτεψαν την κυπριακή γη για πάρα πολλούς αιώνες. Είναι συνέχισε, τα φυτά που προστάτεψαν τους προπάππους μας,  τους παππούδες μας και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα. 

Η Κύπρος, είπε ο κ. Χριστοφίδης, είχε εξαγωγές που ανερχόντουσαν περίπου στις 50 χιλιάδες τόνους το χρόνο στη δεκαετία του 40 και του 50,σημειώνοντας πως αυτό το σχέδιο αντιγράφει από το παρελθόν μας αλλά το φέρνει στην σύγχρονη εποχή .

Ανέφερε επίσης πως πολύ σύντομα θα υπογράψει το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες έτσι ώστε να αναπτύξουν το κλάδο της κυπριακής γεωργίας.
 
Ήδη, είπε, υπάρχουν «επτά ερευνητικά προγράμματα τα οποία διεκπεραιώνονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου» σημειώνοντας πως  αυτά τα προγράμματα σύντομα θα γίνουν πολύ περισσότερα.

Επιπρόσθετα συνέχισε, έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα αλκοολούχα ποτά από το χαρούπι και αναμένονται παιδικές τροφές και φάρμακα, μια τεράστια γκάμα που θα δώσει υπεραξία στην παραγωγή μας.

Συγκεκριμένα ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία οινοβιομηχανίας και το Γενικό Χημείο του Κράτους ετοιμάζει την παρασκευή τριών νέων ποτών από χαρούπι, στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός».

Πρόκειται για ένα λικέρ από χαρούπι, ένα νέο απόσταγμα ποτού από χαρούπι καθώς και τη βελτιωμένη έκδοση του πρώτου ποτού που παράχθηκε, πριν από ένα χρόνο, το Ceratonia. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμή γευσιγνωσίας των ποτών αυτών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα τρία αυτά ποτά αναμένεται να προωθηθούν προς πώληση στην αγορά πριν το Πάσχα του 2018.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, πέρα από την παραγωγή των τριών αυτών ποτών, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με τοπικές και διεθνείς εταιρείες, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων από χαρούπι.

«Οι καρποί από το χαρούπι θα αξιοποιούνται κυρίως για σκοπούς έρευνας, για παραγωγή νέων και μεταποίηση υφιστάμενων προϊόντων από χαρούπι κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και για ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την καλλιέργεια του χαρουπιού».

Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε πως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο επιθυμεί να ανοίξει νέες προοπτικές για τον τόπο μας σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πράσινη εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης, προσθέτοντας πως αυτό είναι το εμβληματικό αυτού του χώρου σήμερα. 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Αντώνης Κάκας συντονιστής του προγράμματος, στο πλαίσιο της δενδροφύτευσης,  ανέφερε πως ανέλαβε αυτό το έργο γιατί αγάπησε την χαρουπιά από τα παιδικά του χρόνια στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο.  

Ο κ. Κάκας ανέφερε πως αυτό που σκέπτεται είναι το επόμενο βήμα, δηλαδή όπως επεξήγησε ποια προϊόντα θα πρέπει να παραχθούν, σημειώνοντας πως αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολες γιατί θα πρέπει να συνδυασθούν με το τί θα έχει ζήτηση στις διεθνείς αγορές αλλά και την έρευνα που θα καταδείξει ότι το κυπριακό χαρούπι έχει πλεονεκτήματα.

Είναι συνέχισε, δύσκολες αποφάσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει εμπιστοσύνη στους ερευνητές, τους χημικούς, αλλά και τους βιολόγους.

Έχουμε είπε ενδεικτικά, πέντε με έξι χρόνια μέχρι την παραγωγή των καρπών - ίσως και λιγότερο-  για να παρθούν οι αποφάσεις και να γίνουν οι συμφωνίες, προσθέτοντας πως όταν έχουμε εξαγωγές αυτό σημαίνει ότι το έργο, θα ακολουθήσουν οι ιδιώτες γεωργοί και θα φτάσουμε σε επίπεδα παραγωγής πέραν αυτών πριν την εισβολή.  

Σημειώνεται πως η γη στην περιοχή Ορείτες στην Πάφο, όπου θα φυτευθούν τα πρώτα χαρουπόδεντρα εκμισθώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Τμήμα Δασών.  Η γη έχει ήδη καλλιεργηθεί κατάλληλα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σήμανση για τη διάνοιξη των λάκκων. 

Η εκδήλωση ήταν  ανοικτή προς το κοινό και διοργανώθηκε  σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Τμήμα Γεωργίας και το Τμήμα Δασών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν φοιτητές , φίλοι της φύσης, επιστήμονες, πολιτικοί, κοινοτάρχες  και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video)
  Άντρος Κυπριανού:"Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες" (Video) Tο ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η…
 • Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»!
  Αισχροκέρδεια στα οπωροκηπευτικά και οι υπηρεσίες του κράτους «υπνώττουν»! Σε μποϋκοτάζ στα υπερφορολογημένα προϊόντα καλεί η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) αναφέροντας ότι κάποιοι, χωρίς κανένα λόγο και χωρίς καμιά δικαιολογία, "συμφώνησαν εν είδη καρτέλ και χρησιμοποιώντας την προσφιλή τους μέθοδο της αισχροκέρδειας, σε μια βδομάδα μέσα να διπλασιάσουν και να τριπλασιάσουν τις τιμές μιας σειράς τροφίμων που είναι απόλυτα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι".
 • Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ
  Προβοκατόρικη ενέργεια από την κυβέρνηση σε βάρος του ΑΚΕΛ Έχασε τη ψυχραιμία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και στην αδυναμία του να δώσει πειστικές απαντήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Συνεργατισμό με τις ενέργειες της κυβέρνησης για ξεπούλημα του, τα έβαλε με το ΑΚΕΛ. Ισχυρίστηκε ψευδώς συνειδητά και άφησε αιχμές κατά το κόμματος για τη ψιθυρολογία που οδηγεί στην απόσυρση καταθέσεων. Τους ισχυρισμούς Προδρόμου διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε φήμες ότι το ΑΚΕΛ…
 • Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Χαράτσι στους βιομήχανους – Ο Αναστασιάδης εξοφλεί τα νέα προεκλογικά γραμμάτια του…!  Χαράτσι στους βιομήχανους! Ιδού ποιοι πραγματικά μας κυβερνούν: Το ΚΕΒΕ ανακοινώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις (!!!) ευλογώντας τα γένια του! Για τους εργαζόμενους η συνεχίζεται η «οικονομική κρίση» και το… «ταμείον είναι μείον»! Η ηγεσία της ΣΕΚ, αντί συνεννόηση και κοινή δράση με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ανηφόρισε στο Λόφο του Προεδρικού για να προσκυνήσει την κυβέρνηση του κεφαλαίου! Στον ίδιο πάντα ρόλο οι ΣΕΚίτες και στο ίδιο στρατόπεδο με τους μεγαλοεργοδότες * ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα στην Έντυπη Έκδοση της…
 • ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!
  ΝΕΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Το μεγάλο ρουθούνι μυρίστηκε φυσικό αέριο και κάνει ανακοινώσεις χωρίς τις εταιρείες….!  Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί ομαδικά στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κατά τον Πρόεδρο του και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μη έχοντας οτιδήποτε να ανακοινώσει για το στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, πήγε στο Προεδρικό δήθεν για να ενημερώσει τον Πρόεδρο και κουβάλησε τα κανάλια.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top