Το Εκπαιδευτικό σύστημα στη Φιλανδία, όπως φυσικά και σε κάθε χώρα, δε λειτουργεί ανεξάρτητα από την υπόλοιπη κοινωνία. Για να καταστεί λοιπόν κατανοητός ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο πετυχημένο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αυτής, οφείλουμε να μελετήσουμε πρώτα τη μεγάλη εικόνα, την κουλτούρα δηλαδή της κοινωνίας, παρά το εκπαιδευτικό σύστημα μεμονωμένα.  

Ας δούμε όμως σε συντομία μερικά βασικά στοιχεία των γενικότερων κοινωνικοοικομικών χαρακτηριστικών της Φιλανδίας: 

(α) Η διαφθορά βρίσκεται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

(β) Ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 2.500 ευρώ τον μήνα. Συγκριτικά επομένως, με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι πολύ υψηλός. Ταυτόχρονα, η μισθολογική διαφορά της χώρας, σε σύγκριση πάντα με τον χαμηλότερο και τον υψηλότερο μισθό των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, χαρακτηρίζεται ως η μικρότερη.

(γ) Η δικαιοσύνη και η ισότητα βρίσκονται υψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας. Αυτό, συμβάλλει στην αποφυγή της δημιουργίας προβλημάτων μεταξύ των κατοίκων. Η επικρατούσα αυτή κατάσταση, συντείνει  στην δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και πίστης, απαραίτητα στοιχεία για την  προώθηση της εξέλιξης μιας χώρας.

     Με αφορμή την επίσκεψή μου στη Φιλανδία, μετά από πρόσκληση του ΙΔΕΠ (Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων)  για συμμετοχή στη διεξαγωγή ενός προγράμματος επίσκεψης - μελέτης του Φιλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, θα εστιάσω την προσοχή μου στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος αυτού. Στόχος μου επομένως, στο άρθρο αυτό είναι να εξετάσουμε τους κύριους λόγους, στους οποίους οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος της Φιλανδίας. Σίγουρα, η κουλτούρα της κοινωνίας βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία. Επικεντρώνομαι λοιπόν στη συνέχεια σε μερικά από τα βασικότερα χαρακτηριστικά, που πιστεύω ότι βοηθούν, ώστε το Εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας να είναι τόσο επιτυχημένο:

1.  Οι μαθητές ενθαρρύνονται, όχι να αποστηθίζουν γνώσεις, αλλά κυρίως εκπαιδεύονται σε τρία βασικά ζητήματα:

(α) Να κατανοούν 

(β) Να σκέφτονται και να αμφισβητούν

(γ) Να ερευνούν από μόνοι τους

Αυτά αποτελούν πυξίδα και οδηγό τόσο για τον εκπαιδευτικό, όσο και για τους μαθητές, ώστε να πετύχουν υψηλούς στόχους.

2.  Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γιατί  δίνεται έμφαση όχι στους βαθμούς, αλλά στην ανάπτυξη ικανοτήτων, δεξιοτήτων και γνώσεων.

3.  Οι εκπαιδευτικοί χαίρουν μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης από την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα η υπευθυνότητα και συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι δεδομένη.

4.  Τα σχολεία έχουν μεγάλη αυτονομία και το σπουδαιότερο, οι εκπαιδευτικοί είναι ελεύθεροι και παροτρύνονται να εφαρμόζουν νέες παιδαγωγικές μεθόδους στην τάξη. Φυσικά, ο κάθε εκπαιδευτικός ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών. Παρόλ’ αυτά όμως εξακολουθεί να είναι  ελεύθερος να εφαρμόσει τη διδακτική του προσέγγιση, με τις μεθόδους που ο ίδιος επιλέγει. Η ελευθερία αυτή, σε συνδυασμό με το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των εκπαιδευτικών, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία τους,  βοηθά ώστε να γίνονται πιο δημιουργικοί και έτσι να έχουν κίνητρα για περαιτέρω βελτίωση. 

5.  Οι μαθητές αρχίζουν να φοιτούν στο σχολείο στην ηλικία των επτά ετών. Εάν μερικοί μαθητές αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, τότε τους δίνεται ατομική βοήθεια από ειδικούς εκπαιδευτικούς για λίγους μόνο μήνες, ώστε να φτάσουν σε επίπεδο, το οποίο κρίνεται ικανοποιητικό. Οφείλω όμως να τονίσω ότι αυτό, συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων στη δημοτική εκπαίδευση, ώστε να προλάβουν  σοβαρά και μη αναστρέψιμα προβλήματα. Στη συνέχεια και αφού ξεπεραστούν τα προβλήματα, επιστρέφουν  κανονικά στις τάξεις τους και συνεχίζουν με τα υπόλοιπα παιδιά. 

6.  Στα σχολεία δίνεται έμφαση στην εσωτερική και όχι στην εξωτερική παρακίνηση. Ο εκπαιδευτικός ενθαρρύνει, παρακινεί και επαινεί τους μαθητές του και ταυτόχρονα βοηθά τους μαθητές να συμμετέχουν στην αξιολόγησή τους, θέτοντας οι ίδιοι προσωπικούς στόχους στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Δημιουργείται έτσι από μικρή ηλικία, κουλτούρα υπευθυνότητας και εύρεσης εσωτερικών κινήτρων (και όχι εξωτερικών, όπως είναι οι βαθμοί) για να προχωράνε μπροστά και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

     Ας επιστρέψουμε όμως, στην κυπριακή εκπαιδευτική πραγματικότητα. Η Κύπρος με ένα μακροπρόθεσμο εκπαιδευτικό σχεδιασμό, μπορεί να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να στηρίζεται στο ήθος, στην έρευνα και στη γαλούχηση ισορροπημένων ανθρώπων. Γιατί η εκπαίδευση με την ευρεία της έννοια, είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και ταυτόχρονα της βελτίωσης και διεύρυνσης του τρόπου σκέψης του ανθρώπου. Γιατί ακόμη, είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, στην επιτυχία, αλλά κυρίως σε μια πιο ανθρώπινη και ποιοτική ζωή.

·         Ο Θεόδωρος (Άκης)  Φ. Ηλία είναι Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

 

 

Περισσότερα ΝΕΑ

 • Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ
  Πορεία Ειρήνης – Να μη λείψει κανείς! – Του Δώνη ΧΡΙΣΤΟΦΙΝΗ Του Δώνη Χριστοφίνη* Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με εκπροσώπους, τους Τραμπς, Νετανιάχου κι άλλους, εντείνουν το μακελειό στην περιοχή μας και αλλού. Απειλούν όλη την ανθρωπότητα ακόμα και με πυρηνικό πόλεμο. Ο πόλεμος σκορπά το θάνατο, την καταστροφή, την πείνα, την προσφυγιά και την εμπορία προσώπων και οργάνων. Ένας δε, πυρηνικός πόλεμος θα αφανίσει κάθε ζωή στον πλανήτη μας.
 • Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
  Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, προσβάσιμους, χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολή των διεθνών προτύπων - Της Άννας ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δημιουργούμε ασφαλείς, βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜoyΣ χωρίς αποκλεισμούς με τη συμβολη των διεθνων προτυπων Της Άννα ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ* Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις μας είναι αυξημένες, πολυσύνθετες και πολυδιάστατες. Οι δημόσιες μεταφορές, οι υποδομές ,η ύδρευση, η ενέργεια και η ασφάλεια είναι τομείς στους οποίους οι πόλεις μας θα πρέπει να διαχειριστούν έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες. Ο αστικός πληθυσμός ολοένα και αυξάνεται και η αστικοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε κάθε σύγχρονη πόλη.
 • Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία
  Όταν το όραμα γίνεται πραγματικότητα – Του Θεόδωρου (Άκη) Φ. Ηλία  Η Τεχνική Σχολή Πάφου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα τελευταία εφτά χρόνια, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%. Μάλιστα, η εισδοχή σε μερικούς από τους κλάδους, απαιτεί πολύ καλούς έως και άριστους βαθμούς. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων(το πρόγραμμα εφαρμόζεται στα μαθήματα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά,…
 • Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού
  Η Κύπρος σε τροχιά κορυφαίου προορισμού Αθλητικού Τουρισμού Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Πρόκειται για την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού διεθνώς.
 • Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ
  Οι παθογένεια των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα - Του Ξένιου ΜΑΜΑ Από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκάστοτε κυβερνήσεις επέλεξαν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να εφαρμόσουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων στο οποίο οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις αυτές καταλήγουν σε συμφωνίες οι οποίες συνομολογούνται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και ονομάζονται συλλογικές συμβάσεις.

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

 • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
 • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
 • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top