Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να υπογράψουν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου Εσθονία είναι ανάμεσα στους υπογράφοντες. Η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 τοπική ώρα Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας Jüri Luik, η ανάπτυξη μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) από τα κράτη μέλη συμβολίζει μια νέα εποχή στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύει την ασφάλεια της Ευρώπης.
 
"Χρησιμοποιήσαμε την Προεδρία μας για να στηρίξουμε τη διαδικασία δημιουργίας της PESCO και χάρη στην εποικοδομητική στάση των κρατών μελών, τα πράγματα έχουν προχωρήσει γρήγορα. Επιθυμία μας είναι το 2017 να θυμόμαστε ως έτος λήψης αποφάσεων", δήλωσε ο Εσθονός Υπουργός.
 
Η PESCO απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε μια πιο συστηματική συνεργασία και προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών, διάθεση των μονάδων τους στις επιχειρήσεις της ΕΕ, δημιουργία κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, διατηρούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κυβερνήσεων επί της εθνικής άμυνας.
 
Κατόπιν υπόδειξης της Προεδρίας στην κοινή δήλωση προστέθηκε η υποχρέωση απλούστευσης των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μεταφορών. Η απρόσκοπτη μετακίνηση μονάδων και προμηθειών με ελάχιστη γραφειοκρατία εξυπηρετεί τους στόχους τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, αναφέρει η Προεδρία.
 
Η υπογραφή της κοινής δήλωσης θα ακολουθηθεί από επίσημη ψηφοφορία εκκίνηση της PESCO, που μπορεί να συμβεί ήδη από το Δεκέμβριο. Στο τραπέζι των υπουργών θα βρεθεί επίσης, και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top