Η συγκυβερνώσα πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ξανακτύπησε! Με 26 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε την εναρμονιστική νομοθεσία για επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 19% σε οικόπεδα. Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ο Βουλευτής Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, καθώς και οι Βουλευτές ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Η ψηφοφορία έγινε δια ανάτασης της χειρός αφού εκφράστηκαν παράπονα από Βουλευτές για το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η Κύπρος έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιβάρυνση με ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2008. Η Επιτροπή Οικονομικών είχε εξετάσει το νομοσχέδιο σε 14 συνεδρίες της από τις 23 Ιουνίου 2016. Αφορά μόνο πωλήσεις οικοπέδων προς οικοδόμηση οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο άσκησης οικονομικής, εμπορικής δραστηριότητας.  Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής από το νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεαστεί μόνο το 5% των συνολικών συναλλαγών του τομέα των ακινήτων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το ΦΠΑ είναι ανακτήσιμο και θα επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που πωλείται από επιχείρηση ή επιχειρηματία που είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ και θα πληρώνεται στις περιπτώσεις που η επιχείρηση ή ο ιδιώτης είναι εγγεγραμμένος στο ΦΠΑ. «Και οι μεν και οι δε έχουν το δικαίωμα της ανάκτησης», πρόσθεσε.

Η επιβολή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, μπορεί να δημιουργήσει κάποια βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας για μερικούς μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των εισροών και εκροών που υποβάλλει ο κάθε φορολογούμενος στο ΦΠΑ.  Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ήδη έχει παραληφθεί δεύτερη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής γιατί, όπως είπε, καταλήξαμε σε κείμενο το οποίο θεωρείται ως το ευνοϊκότερο που υπάρχει στην Ευρώπη σήμερα πλην της Μάλτας, η οποία έχει υποχρέωση να το εφαρμόσει ως τελευταία χώρα.
 
Στην έλλειψη αντισταθμιστικών μέτρων, στάθηκε ιδιαίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, εκφράζοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματος του έναντι του νομοσχεδίου.

Είναι αλήθεια ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Επιτροπή, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό που συμφωνήθηκε με βάση τη δική μας ανάλυση με κανένα τρόπο δεν αποτυπώνεται στο κείμενο του νομοσχεδίου που έχουμε ενώπιον μας.  «Δεν έχουμε με κανένα τρόπο διασφαλίσει εφόσον ψηφιστεί ότι θα απαλλάσσονται τα νέα ζευγάρια από την φορολόγηση της πρώτης τους κατοικίας, είπε ο κ. Λουκαΐδης. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει.

Στο γεγονός ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ «που πρέπει να τηρήσουμε», εστίασε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης. «Δεν έχει ακουστεί ότι η χώρα μας κινδυνεύει από πολύ σοβαρά πρόστιμα», είπε αναφερόμενος σε παρεμβάσεις άλλων Βουλευτών. Πρόσθεσε ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της εξέτασης του νομοσχεδίου από την Επιτροπή για να γίνει η επιβάρυνση αυτή «όσο πιο ελαφριά γίνεται».  Εξέφρασε την θετική στάση του κόμματος του στο νομοθετικό κείμενο.

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου από πλευράς ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, λέγοντας ότι το τεκμήριο κατοικίας αποτελεί στην πατρίδα μας το πιο βαριά φορολογούμενο τεκμήριο. «Δεν μπορούν να υπάρχουν τόσες πολλές φορολογίες πάνω σε ένα ακίνητο», είπε.  Άσκησε κριτική σε αυτούς που διαπραγματεύθηκαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκφράζοντας τη θέση ότι «θα έπρεπε να είχαμε διεκδικήσει την απαλλαγή από την υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ τόσο στην κατοικία όσο και στη γη». Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει πακέτο νομοσχεδίων με αντισταθμιστικά οφέλη προς τους πολίτες. Αυτά έχουν αποσυρθεί και αυτή τη στιγμή παρέμεινε μόνο η φορολογία, πρόσθεσε.

Θετικά τάχθηκε έναντι του νομοσχεδίου και ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, ασκώντας ωστόσο κριτική για το γεγονός ότι και πάλι έρχεται στη Βουλή εναρμονιστικό νομοσχέδιο με μεγάλη καθυστέρηση θέτοντας την ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων. Η Μάλτα, είπε, ζήτησε εξαίρεση να είναι η τελευταία χώρα και είμαι σίγουρος ότι έχει επεξεργαστεί αυτό το θέμα και δεν άφησε 11 χαμένα χρόνια τα οποία θα ήταν χρήσιμα και για τους υπηρεσιακούς να βρουν τις λύσεις που θα μπορούσαν για να βοηθήσουν την αγορά να προετοιμαστεί.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του την τροπολογία που κατατέθηκε εκ μέρους της Βουλευτού της Συμμαχίας Πολιτών Άννας Θεολόγου και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη, οι οποίοι απουσίαζαν από τη σημερινή Ολομέλεια. Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, προβλέπει όπως ο καθορισμός της κατηγορίας οικοπέδων που θεωρούνται ως μη ανεπτυγμένη οικοδομήσιμη γη αλλά και ποιο είναι το χρονικό σημείο μεταβίβασης να γίνεται μέσω κανονισμών που θα περνούν από τη Βουλή και όχι με διάταγμα Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ότι η απόδοση ΦΠΑ στις περιπτώσεις πώλησης γης στο πλαίσιο διαδικασίας αναδιάρθρωσης δανείου ή/και αναγκαστικής μεταβίβασης προς το δανειστή να πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης.

Στις περιπτώσεις σύναψης νέων συμβάσεων προνοείται όπως επιβάλλεται ΦΠΑ στη ενοικίαση ακίνητης ιδιοκτησίας για επιχειρηματικούς σκοπούς, παρέχοντας παράλληλα το δικαίωμα στον εκμισθωτή, εφόσον αυτός προβεί σε σχετική γνωστοποίηση στον Έφορο Φορολογίας, να επιλέγει τη μη επιβολή  ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στην πώληση μετοχών ή μεριδίων εταιρειών, στην περίπτωση που με την πώληση μεταβιβάζεται ακίνητο.

Καθορίζεται παράλληλα ότι ΦΠΑ προς 19% θα επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, η οποία ξεκάθαρα θα προορίζεται για την ανέγερση ενός ή περισσότερων κατασκευών.
 

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα της ΠΕΟ για τις εργασιακές σχέσεις στη σημερινή εποχή 
ΚΥΠΕ - Έμιλη Λάμπρου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/11/2017 13:16
 


 

Με στόχο το θέμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων να είναι κυρίαρχο την επόμενη περίοδο, η ΠΕΟ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου, πραγματοποίησε σήμερα ημερίδα υπό τον τίτλο «Εργασιακές Σχέσεις στη σημερινή εποχή: Ρύθμιση/Απορρύθμιση», κατά την οποία διαμηνύθηκε πως είναι ώρα για μαζική δράση, η οποία θα υποχρεώνει την πολιτεία να σταθεί με μεγαλύτερη προσοχή μπροστά στα όσα εξελίσσονται στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων.
 
Στην εισήγησή της, την οποία μετέφερε στην Ημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Ασσιώτης, η αρμόδια Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι «στόχος της Κυβέρνησής ήταν και παραμένει η ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών που διέπουν και ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις", για να προσθέσει πως  «παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, η πολιτική που εφαρμόστηκε στόχευε πάντα στη δημιουργία συνθηκών τέτοιων, που να μην επιτρέψουν την όποια θεσμική απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις».
 
Όπως σημείωσε «σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μόνο κράτος το οποίο κατά τη σύναψη μνημονίου στήριξης, δεν περιέλαβε οποιοδήποτε μέτρο για τη διαφοροποίηση του συστήματος εργασιακών σχέσεων, για τη μείωση του κατώτατου μισθού ή για την προώθηση οποιωνδήποτε θεσμικών αλλαγών σε σχέση με τους όρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». Είναι, συνέχισε, "ευρέως γνωστό ότι στην Κύπρο εφαρμόζουμε το κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά πετυχημένο εθελοντικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων».
 
«Τέτοιας μορφής συστήματα εργασιακών σχέσεων στηρίζονται στις δημοκρατικές αρχές της ελευθερίας του λόγου και της τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ των οργανώσεων των εργοδοτών, των οργανώσεων των εργαζομένων και της κυβέρνησης. Οι όροι εργοδότησης των εργαζομένων συμφωνούνται μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, με αποτέλεσμα τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων που είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικού διαλόγου», είπε.
 
Σημείωσε ακόμα ότι «ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε την τεράστιας σημασίας συνεισφορά των κοινωνικών εταίρων, μέσω της υπεύθυνης στάσης που τήρησαν, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετώπισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια», συμπληρώνωντας ότι «αυτή η αναγνώριση και εκτίμηση ταυτόχρονα δεν αποτελεί σχήμα λόγου, ούτε είναι κενή περιεχομένου, αλλά αντίθετα είναι ειλικρινής και γνήσια».
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι «ως Κυβέρνηση θέσαμε από την αρχή σε ύψιστη προτεραιότητα την οικονομική εξυγίανση, με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικά αποδεκτών μέτρων που επέτρεψαν στην Κύπρο να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, και τα οποία έχουν συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας».
 
«Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η υψηλή ανεργία, μεταξύ των άλλων αρνητικών που τη συνοδεύουν, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι για την Κυβέρνηση εθνικός και στρατηγικός στόχος. Προτεραιότητα  μας λοιπόν, παραμένει η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα  μεταξύ των νέων, καθώς και η πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, με την παράλληλη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

Στόχος του Υπουργείου και στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης, τόνισε, "είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η προώθηση της επανένταξης στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα για τα πρόσωπα που ανήκουν σε εργασιακά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», σημειώνοντας ότι «για το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση υλοποιεί σειρά ειδικών και στοχευμένων Σχεδίων που επικεντρώνονται στους άνεργους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια ασθενείς, με στόχο την παροχή κινήτρων για την πρόσληψη και απασχόληση τους ή και την κατάρτιση των ανέργων αυτών σε κλάδους όπου δύνανται άμεσα να προσληφθούν, όπως για παράδειγμα στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία».

Σε παρέμβασή του, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η αποφασιστική και ενεργητική παρέμβαση της πολιτείας, μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες χωρίς να ακυρώνουν το σύστημα εργασιακών σχέσεων, το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται από την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, "θα προωθούν την αποκατάσταση της ισορροπίας ισχύος μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών συνδέσμων στο πεδίο της συλλογικής διαπραγμάτευσης, που εξόφθαλμα πλέον έχει διαταραχθεί».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι η ΠΕΟ, με στόχο την επαναφορά της βαρύτητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη διαμόρφωση των όρων απασχόλησης, θέτει ως ένα από τους κεντρικούς στόχους της πολιτικής της, την εισαγωγή θεσμικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα υποχρεώνουν τους εργοδότες σε καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επιπλέον, ανέφερε πως το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να δημιουργήσει ισχυρό μηχανισμό επιθεώρησης, ώστε να είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι η εργατική νομοθεσία θα εφαρμόζεται, για να σημειώσει πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλει ο νόμος για την αδήλωτη εργασία, καθώς και του νόμου για την ισότητα στη μεταχείριση των εργαζομένων, ώστε τα φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης και φτηνής εργασίας να περιοριστούν».

Περισσότερα ΝΕΑ

About US

H gnomionline είναι το ειδησεογραφικό portal της Εβδομαδιαίας Πολιτικής Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» με κύρια αποστολή την ενημέρωση των επισκεπτών του για τα μεγάλα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι δομημένη σε κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση από τους χρήστες, με κυριότερα πεδία τα εξής: Πολιτική, οικονομία, συνδικαλιστικά, ιδεολογικά, πολιτισμός, επιστήμη, τεχνολογία, περιβάλλον, υγεία, αθλητισμός.

 

Πρωτοσελιδο

Επικοινωνια

  • Λουτρακίου 3Β,2027,Στρόβολος
  • ΤΗΛ: 22311873 , FAX: 22316793
  • gnomi.newspaper@cytanet.com.cy
Top